avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Salariu mediu pe unitate pentru nastere copil

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns daca puteti, am nascut in 2007 luna noiembrie si am primit in urma cererii mele in 2009 un salariu mediu pe unitate pentru nastere copil numai banii pe care i-am primit nu sunt un salariu mediu pe unitate ci un salariu al meu.Cum pot face sa aflu daca s-a calculat un salariu mediu pe unitate?Mentionez ca firma la care am lucrat este o firma mare cu peste 200-250 angajati.
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 20:58, 29 Ianuarie 2010
Angel 2007 a scris:

Eu nu inteleg de ce dvs spuneti ca este in valoare neta.



Salariul mediu pe unitate de care beneficiaza o salariata pentru nasterea copilului este media salariilor nete din luna in care este platit, adica din statul de plata avem total salarii nete si se impart la numarul de salariati.
Suma respectiva este platita prin dispozitie de plata sau cu ordin de plata prin banca.
Coroborand cele doua art din CCM unic al nivel national 2007-2010 ,reiese faptul ca valoarea unui salariu mediu pe unitate este bruta si nu neta.Valoare neta inseamna ca aceasta este decojita de contributii.
Calculul unui salariu mediu se face in suma bruta si asa se si plateste intrucat nu este venit impozabil.

Art. 38. (4) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Art. 51. - În afară de ajutoarele prevăzute de lege, la care au dreptul, salariaţii vor beneficia şi de următoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, plătit de aceasta mamei, pentru naşterea fiecărui copil; dacă mama nu este salariată, soţul acesteia beneficiază de plata unui salariu mediu pe unitate;
Art. 38. (4) Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri.
Asa am calculat si eu, conf. arti 38. (4), insa am mers pe salariul net realizat pe unitate.
La statistica am salariul mediu brut pe unitate si sunt obligata sa specific contributiile aferente si salariul mediu net pe unitate. Indemnizatia de nastere nu este impozabila, dar nu este nici purtatoare de contributii.
Daca gresesc vreau sa-mi explicati, de ce ?
Indiferent de forma de negociere dintre angajat si angajator,calculul drepturilor salariale cuvenite se face in valoare bruta,la care se aplica % de contributii, iar remunerarea si plata efectiva reprezinta valoarea neta, respectiv suma incasata.

In CIM inregistrarile sunt in valoare bruta,asa cum dealtfel este si in art 38(4), intrucat nu se stabileste cate un net al salariului ,indemnizatiilor adaosurilor, etc pe care il insumezi si rezulta un net al neturilor, ci atat contributiile se aplica la un venit brut realizat lunar cat si deducerea personala (se incadreaza intr-un anumit plafon care constituie baza de calcul pentru determinarea impozitului).

In Codul fiscal -Art 55(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere.........
Buna seara,
eu sunt functionar public cu statut special, lucrez in sistemul penitenciar. Mi-ati putea spune daca beneficiez de de acel salariu mediu pe unitate pentru nastere?
Mentionez ca in Acordul colectiv de munca incheiat la nivelul sistemului penitenciar nu este amintit nici un drept al viitoarelor si proaspatelor mamici. In penitenciarul unde lucrez eu nu a auzit nimeni de acest drept (serviciul financiar, resurse umane, sindicat...).
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Compensatie 15% din brut / concediu maternitate andira andira Buna ziua, Va rog, am doua intrebari: in ce conditii pot beneficia de compensarea de 15% din brut, pe minim 6 saptamani din durata concediului de ... (vezi toată discuția)
Art 55, lit c, ccm lnn ContSters60781 ContSters60781 Am vazut ca sunt multe discutii pe tema salariului mediu pt mamici. As vrea sa recapitulez aceste informatii de pana acum, pentru a fi sigura ca nu gresesc. Va ... (vezi toată discuția)
Salar mediu pe unitate pt. nastere ContSters57911 ContSters57911 Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca se impoziteaza si se retin toate cotizatiile la salarul mediu pe unitate pt. nastrea copilului ( conform art. 51, litera ... (vezi toată discuția)