avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Buna seara ! Am si eu o intrebare, la cerintele minime ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Buna seara ! Am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire ...

Buna seara ! Am si eu o intrebare, la cerintele minime de pregatire in domeniul SSM, nivel superior, diploma de cilenta trebuie sa fie stric pe profil tehnic ? Eu sunt licentiat in drept iar la cursul de SSM 80 ore, din ce am inteles de la domnul profesor in momentul de fata iti trebuie doar studii superioare cu licenta, indiferent de domeniu, deci nu mai e necesar doar profilul tehnic.
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:54, 19 Mai 2022
Buna ziua,
Dvs. va incadrati la "nivelul mediu"-
Art. 49 din H.G. 1425/2006
(1) Cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă corespunzătoare nivelului mediu sunt:
a) studii în învățământul liceal filiera teoretică în profil real sau filiera tehnologică în profil tehnic;
b) curs în domeniul securității și sănătății în muncă, cu conținut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puțin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevăzut la alin. (1) se atestă prin diploma de studii și certificatul de absolvire a cursului prevăzut la alin. (1) lit. b).

Cu acest "nivel" puteti lucra ca si Lucrator desemnat SSM in cadrul unei firme/institutii/SIPP/SEPP...

Pentru "nivelul superior" sunt alte cerinte
Art. 50 din acelasi H.G.
(1) Cerințele minime de pregătire în domeniul securității și sănătății în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: științe inginerești, științe agricole și silvice, cu diplomă de licență sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licență, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securității și sănătății în muncă, cu conținut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puțin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învățământ postuniversitar în domeniul securității și sănătății în muncă, cu o durată de cel puțin 180 de ore.
(2) Îndeplinirea cerințelor prevăzute la alin. (1) se atestă prin diploma de studii și certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin. (1) lit. b) și c).
(3) Cerința minimă prevăzută la alin. (1) lit. b) și c) este considerată îndeplinită și în situația în care persoana a obținut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securității și sănătății în muncă.
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2022
Ionut.ion, utilizator
Dl. profesor nu a precizat daca modificarea exista in legea actuala sau va fi candva. In prezent sunt obligatorii studii tehnice. Profesia de lucrator in domeniul ssm este in primul rand o profesie tehnica.
Pentru nivel superior in domeniul ssm, cursul de 80 de ore este insuficient, trebuie urmat si un curs postuniversitar de 180 de ore in domeniul ssm.
Ca fapt divers aici se poate semnaliza o aberatie legislativa. Studiile tehnice sunt necesare in cazul unui sef de serviciu intern de prevenire si protectie dar inspectorul de munca care il controleaza nu are aceasta obligatie. Iata ce conditie trebuie sa indeplineasca inspectorul:
ART. 16 din Legea nr. 108 / 1999 (*republicată*) pentru înfiinţarea şi organizarea Inspecţiei Muncii
(4) Funcţia de inspector de muncă poate fi ocupată de persoane cu studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, ştiinţe juridice, ştiinţe economice sau în specializările: sociologie, psihologie, medicină, administraţie publică şi ştiinţe politice.
Macar de ar fi singura aberatie legislativa. Candva (?!), sa speram ca nu vom mai intalni astfel de aberatii legislative.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce tip de studii superioare pentru ssm katana62 katana62 Buna ziua! Daca am absolvit un liceu cu profil tehnic (industrial), dar o facultate cu profil umanist (filologie), pot urma un curs de inspector/specialist ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am absolvit facultatea de chimie in cadrul univ. bucuresti ... Florina LD Florina LD Buna ziua, Am absolvit facultatea de chimie in cadrul Univ. Bucuresti (sunt chimist). In urma absolvirii unui curs ssm de 80 de ore, pot obtine diploma de ... (vezi toată discuția)
Inspector sau specialist ssm? Georgeadyy Georgeadyy Salut! Imi poate explica cineva care e diferenta intre inspector si specialist ssm? Cu ce se ocupa fiecare, etc. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)