avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Mărire abuzivă a suprafeței apartamentului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Mărire abuzivă a suprafeței apartamentului

Câțiva proprietari și-au mărit suprafețele apartamentelor mutând ușile de la intrare și închizând porțiuni din holul blocului. Cum se poate reveni, pe cale strict legală, la situația inițială?
Cel mai recent răspuns: anatiti , utilizator 19:39, 12 Mai 2022
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru ca si-au insusit o parte din proprietatea comuna, puteti sesiza in scris presedintele de asociatie ca a fost incalcat art. 44 din legea 196/2018. In sesizare precizati ca, in cazul in care presedintele nu-si indeplineste atributiile, veti proceda conform art. 29 alin 4 :
"(3) Orice persoană sau orice proprietar care se consideră vătămată/vătămat într-un drept al său din cauza neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de către președinte, membri ai comitetului executiv, cenzor/comisia de cenzori sau de către administrator se poate adresa în scris compartimentelor prevăzute la art. 10 sau, după caz, instanțelor judecătorești."

Daca nu aveti un raspuns favorabil, faceti o reclamatie la primarie conform legii 196/2018, invocind art. 102, alin 1 litera e si litera i. Amenzi minime , una de 2500RON, cealalta 5000RON.

Daca nici asa nu se rezolva, nu mai aveti decit sa dati asociatia in judecata.
[ link extern ]
Dacă președintele Asociației nu întreprinde nicio acțiune pentru revenirea la legalitate, faceți o sesizare la Poliția locală, care va amenda fiecare proprietar care a încălcat legea. Odată cu încheierea procesului-verbal, Poliția locală va pune în vedere fiecărui proprietar să aducă apartamentul la starea inițială. Mai departe, dacă cei amendați nu se conformează, atunci vor fi chemați în judecată de Poliția locală.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sesizati oficial directia disci[plina in constructi din primarie si inspectoratul de stat in constructii care daca se confirma cele sesizate,,vor aplica sanctiuni si concomitent vor obliga readucerea la forma anterioara interventiei neautorizate
Degeaba. Nu fac nimic. Au construit apartamente pe holurile centrale si nu au facut nimic. Au zis ca au autorizatie de constructie. Cum sa dai autorizatie pe pe proprietatea comuna, cand cei care au cumparat apartamentele au platit si cota parte din proprietatea comuna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Domiciliez într-un bloc, unde la subsol este un spațiu tehnic, ... ceciliabraek@gmail.com ceciliabraek@gmail.com Domiciliez într-un bloc, unde la subsol este un spațiu tehnic, proprietate comună, nefiind prevăzut cu boxe sau depedințe din construcție, aspect ce ... (vezi toată discuția)
Adeverinta administrator de bloc eump93 eump93 Buna seara! Acum o săptămâna și jumătate am fost inundata in urma precipitațiilor abundente, deși stau la etajul 3 din 10. Am asigurare, am întocmit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! apometrele de apartament sunt proprietate individuala. ... luca luca luca luca Buna ziua! Apometrele de apartament sunt proprietate individuala. Adunarea generala poate lua decizii doar pentru proprietatea comuna. In cazul in care ... (vezi toată discuția)