avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Primaria ignora cererea de a depune dosar la ANRP sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Primaria ignora cererea de a depune dosar la ANRP sau de a restitui terenul

Conform legii nr. 165 din 16 mai 2013, daca primaria nu mai are teren de restituit pe vechea locatie, trebuie sa faca un dosar si sa-l trimita la ANRP pentru acordarea de despagubiri. Deja am depus 4 cereri in ultimele 6 luni si nu mi s-a raspuns la nici una. Pe teren am indicat eu primariei unde sunt parcele libere, dar primaria se face ca ploua. Ce se poate face? In ce baza sa deschid proces primariei? Ce altceva as mai putea face?
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
GermanAlex, utilizator
Cel mai recent răspuns: GermanAlex , utilizator 19:13, 23 Mai 2022
Buna ziua,

Ati depus notificarea de restituire a terenului in termen? exista o obligatie a primariei de a emite o dispozitie de restituire in natura sau de acordare de despagubiri? aveti o hotarare judecatoreasca in acest sens? ati depus cererea in baza caruia text de lege?

Notificarea de restituire a fost depusa pe Legea 165/2013 sau Legea nr.10/2001? Discutiile pe acest domeniu sunt extinse si implica o analiza juridica a fiecarui demers efectuat si verificarea termenului in care a fost efectuat, motiv pentru care va recomand sa va adresati unui avocat pentru solutionarea chestiunii, mai ales ca e posibil sa fie incident in cauza un motiv de tardivitate, daca dosarul nu a fost inregistrat la ANRP (aspect care se poate verifica) sau daca nu ati facut demersuri in termenul indicat de prevederile art. 33 din Legea nr. 165/2013.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
Terenul este in Cluj in extravilan. Problema a inceput din ani 1990, cand in baza legii 18 s-au restituit 10 ha. Apoi in baza urmatoarei legi s-a cerut tot terenul pana la 36 ha. Primaria a refuzat si ne-am judecat 10 ani pana in 2018 cand am castigat 14 ha. 4 ani a durat punerea in posesie si in ianuarie 2022 am primit titlul de propietate. Din decembrie 2021 am inceput sa depun cereri la primarie pentru intocmirea dosarului la ANRP (pentru diferenta de 12 ha) si am informat primaria ca mai exista pe vechiul amplasament parcele libere. Nu am trecut in cerere in baza carei legi fac cererea. Primaria n-a raspuns nimic la cele 4 cereri. Am citit articolul 33 din lege, dar primaria nu raspunde nimic. Exista cereri ale mele chiar si mai vechi la care nu s-a raspuns nimic. Am mentionat chiar si de respectivele cereri in noile cereri. Sunt dispus sa platesc, dar sa gasesc pe cineva care sa stie ce si cum trebuie facut. Cum am mentionat, este vorba de Cluj-Napoca.
Trebuie analizate documentele și in principal sentința civilă prin care s a dispus restituirea in natura a unei părți din imobil. Ce a dispus instanța cu privire la cealalta porțiune din teren? A dispus obligarea primăriei la acordarea de despăgubiri? Dacă da, trebuie pusă in executare hotărârea judecătorească.
Am avut experti care au cautat terenul liber asa de bine, de nu l-au gasit pe tot. Din ce au gasit prin proces, am recuperat tot (14 ha) fara 3600 mp care nu au proprietar, pentru ca USAMV (care a fost parte in proces) a cerut terenul pentru ca exista niste constructii (acum auto-daramate intre timp pe teren) - deci a ramas o parcela de 3600 mp libera si fara proprietar, nici mie nu mi s-a restituit. Eu am mai gasit cam 5-7000 mp liberi. Am notificat primaria Cluj ca exista teren fara proprietar, dar eu am cerut doar ca primaria sa faca si sa depuna dosarul la ANRP. Primaria ma ignora. Sunt constient ca in conformitate cu legea, primaria nu poate trimite dosarul la ANRP pentru ca exista teren pe care il poate retroceda, dar nici nu face nimic. Mai am de recuperat 12 ha pentru care am depus cereri de cum s-a dat legea, acum 15 ani. Cum oblig primaria sa faca dosarul? Bineinteles ca va platesc consultatia si ajutorul. Am hotararea judecatoreasca si v-o pot trimite.
email german_alexandru@yahoo.com
Ultima modificare: Luni, 23 Mai 2022
GermanAlex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Probleme cu legea 165/2013 hamarsold2019 hamarsold2019 Tatal meu a decedat in 2010, unchiul meu a decedat in 2013. In anul 2001 tatal si unchiul meu in baza legii 1/2000 au cerut sa li se revendice dupa un unchi ... (vezi toată discuția)
Problema dosar despagubire legea 10/2001 anrp danxkx danxkx Buna ziua, Speta este urmatoarea: - Obiectul dosarului este un teren de 3200 mp aflat in intravilanul unui municipiu, autorul fiind expropriat in 1967 ... (vezi toată discuția)
cum se realizeaza echivalenta valorica pe baza grilei notariale conform legii nr. 165/2013? Madalina8080 Madalina8080 Lucrez la o Primarie care are de solutionat un dosar intocmit in baza notificarii depuse conform Legii nr. 10/2001, pentru niste constructii care nu mai exista ... (vezi toată discuția)