avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în următoarea ...

Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în următoarea situație:
Dețin prin moștenire un apartament cu trei camere. O prietena are in proprietate un apartament cu doua camere. Nu este căsătorită, nu are copii, nici frați, nici părinți în viața. Doar niste veri primari. Ea acum locuiește cu un partener de viață, in casa ei. Având nevoie de mai mult spatiu, dorește a se muta in apartamentul meu, iar ca și chirie, pentru cat va trăi ea și domnul partener, să îmi dea casa ei. Dorim sa întocmim niste acte, care sa nu poată fi atacate, in viitor, nici de verii ei, nici de copii mei.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:17, 17 Iunie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De regula uzufructuarul plateste utilitatile, dar e si mai bine cand inserati clar obligatiile.prin contract.
Mulțumesc pentru sfaturi!
Mai nou, prietena a mers la un notar care i-a spus că pentru a-l face și pe prietenul ei cu drept de uzufruct viager, trebuie ca și el sa dea ceva. Ea vrea acum sa ii doneze jumătate din apartamentul ei, ca apoi să îmi doneze amândoi, cate o jumătate, să fie apoi amândoi cu uzufruct viager. I s-a spus că în aceeași zi se pot semna amândouă. Donația ei către el și a lor către mine. Iar în actul de donație către mine sa fie inclus și uzufructul viager către amandoi. Deci, cumva, un contract de schimb. Am mers și eu la un notar care mi-a recomandat sa fie doua acte separate, donația ei către mine, alt act uzufructul viager pentru ea, și a spus că ea, la rândul ei, poate să îl introducă pe prieten (cesiune, sau ceva de genul acesta) in acel spatiu, la voința ei, ca sa nu ne obligam pentru el, pe toată viața! Ci numai cât vrea ea, lucru care mi se pare corect. Și-mi mai spunea notarul că dacă fac act separat de uzufruct viager, pot da acest drept cui doresc, cu titlu gratuit, chiar și lui, fara să trebuiască să îmi dea el ceva. Deci, cumva, donarea ei, către el, cum a fost ea sfătuită, ar fi fără rost.... Ce părere aveți?
Și ar mai fi o nelamurire: dacă fac actul acela de schimb, dau drept viager, contra casei ei....se consideră cumva valoarea casei ce o primesc ca o chirie a apartamentului meu, iar pentru asta ar trebui platit impozit pe chirie? Cu declarația unica?
O alta întrebare ar fi, pentru un astfel de act "de schimb" cine ar trebui să plătească actele notariale? Prietena m-a anunțat deja să mă pregătesc cu taxele pentru donație...
Și o ultimă atenționare pe care mi-a spus-o notarul meu, că în cazul în care prietena donează jumătate lui, nu se va putea semna în același timp donația lor către mine, pentru că trebuie să se înregistreze la cartea funciară acel transfer, ceea ce durează cel puțin o lună....așa să fie? Ei i se spusese altceva!
Vă mulțumesc anticipat pentru răbdare și pentru timpul acordat!
Doamna, nu va sfatuiesc sa dati dreopt de uzufruct viager nimanui. Conform noului cod, acesta poate fi cesionat fara acordul proprietarului asa ca va puteti trezi cu cine stie ce pocinog la usa.
Nu se intelege exact din relatarea dvs., dar presupun ca aveti un al treilea apartament in care locuiti in fapt. Si-atunci daca pe cel de 2 camere l-ati vinde oricum, de ce va complicati? Vindeti direct pe cel de 3 camere si gata. Sau daca prietenei ii place atat de mult apartamentul dvs., sa vanda apartamentul ei si sa il cumpere pe al dvs.
Nu va legati la cap fara sa va doara fiindca apoi s-ar putea sa va doara fatal de tare.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca puteti discuta deschis si complet acest subiect, mergeti impreuna la un singur notar si discutati toate variantele, puneti toate intrebarile. daca nu puteti discuta deschis, oricum veti ajunge la un conflict, mai devreme sau mai tarziu.
raspunsurile pe care le primiti sunt in functie de intrebarile care se pun si de modul in care este infatisata situatia.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu nu știu ce cauta individul ala în ecuație asta. Sa stea cu ea si atat, ce donatie , ce uzufruct?
Si dvs nu aveti ce declarate unica sa dati, e cu titlu gratuit.
Taxele notariale ar trebui impartite. Dvs sa platiti pt ce va da, ea sa plateasca pt ce ii dati.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma numesc Mihai, sunt din Targoviste si am si eu o intrebare. Parintii prietenei mele ne-a facut act de vz.-cu. cu uzufruct la amandoi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție ... Carmen-Camelia Carmen-Camelia Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție de adoptat pt următoarea speță.Eu și soțul meu suntem fiecare la a doua casatorie ,fiecare ... (vezi toată discuția)
Atac donatie crisgligo crisgligo Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la situatia in care ma aflu..in urma cu 5 ani am luat din fondurile mele si a mamei respective credit ... (vezi toată discuția)