avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în următoarea ...

Bună ziua, ce acte ar fi cel mai sigur de făcut, în următoarea situație:
Dețin prin moștenire un apartament cu trei camere. O prietena are in proprietate un apartament cu doua camere. Nu este căsătorită, nu are copii, nici frați, nici părinți în viața. Doar niste veri primari. Ea acum locuiește cu un partener de viață, in casa ei. Având nevoie de mai mult spatiu, dorește a se muta in apartamentul meu, iar ca și chirie, pentru cat va trăi ea și domnul partener, să îmi dea casa ei. Dorim sa întocmim niste acte, care sa nu poată fi atacate, in viitor, nici de verii ei, nici de copii mei.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 12:17, 17 Iunie 2022
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ce caută individul ăla în ecuația asta?! Individul ăla - novis - testează aici o stratagemă, pe baza răspunsurilor unor oameni de bunăcredință.
Mulțumesc pentru sfaturi!

irina.pricop a scris:

Doamna, nu va sfatuiesc sa dati dreopt de uzufruct viager nimanui. Conform noului cod, acesta poate fi cesionat fara acordul proprietarului asa ca va puteti trezi cu cine stie ce pocinog la usa.
Nu se intelege exact din relatarea dvs., dar presupun ca aveti un al treilea apartament in care locuiti in fapt. Si-atunci daca pe cel de 2 camere l-ati vinde oricum, de ce va complicati? Vindeti direct pe cel de 3 camere si gata. Sau daca prietenei ii place atat de mult apartamentul dvs., sa vanda apartamentul ei si sa il cumpere pe al dvs.
Nu va legati la cap fara sa va doara fiindca apoi s-ar putea sa va doara fatal de tare.

Mulțumesc mult!

gi-jane2 a scris:

Eu nu știu ce cauta individul ala în ecuație asta. Sa stea cu ea si atat, ce donatie , ce uzufruct?
Si dvs nu aveti ce declarate unica sa dati, e cu titlu gratuit.
Taxele notariale ar trebui impartite. Dvs sa platiti pt ce va da, ea sa plateasca pt ce ii dati.


Bună seara, revin pe marginea acestui subiect. In primul rand o lămurire, eu nu doresc să vând acest apartament pentru că l-am moștenit de la o mătușă, am promis că nu-l voi vinde, el îmi aducea un surplus de venit lunar. Și apoi, la sfârșitul vieții, pot lăsa și copiilor ceva. Problema cu prietena a intervenit când și-a dorit spatiu, a vrut chiar să îl închirieze pe al meu, să îl închirieze și ea pe al ei, dar era o diferență de acoperit și nu știa dacă va putea să facă asta lunar. In fine, am ajuns la notar împreună, de data asta, iar notarul care îi spusese de donație(ea către mine) și uzufruct viager(eu către ea și prieten), la întrebarea mea, daca e sigur că donația nu poate fi atacată vreodată de verii ei primari, notarul a zis că cel mai bine ar fi sa facem un act de schimb, proprietate contra uzufruct, așa se vede că fiecare a avut un beneficiu. Ni s-a făcut un calcul, notarul ne-a explicat că se face la valoarea cea mai mare, deci la apartamentul prietenei, că la uzufruct se calculează pe 20% din valoarea locației. A rezultat suma de 3800 lei. Auzind asta, prietena susține acum că ea ar trebui să plătească 20%din suma ce ni s-a calculat...iar eu susțin că fiind un schimb la care am fost de acord amândouă, nici una nu are un avantaj mai mare decât cealaltă. A primit cu bucurie această idee, de a-și da casa, pt că nu are decât niste veri primari care n-o ajuta, iar ea dorește spatiu, o casa noua, etajul 3/10, 70mp, fata de etajul 10/10, 50mp. Mi-a spus în nenumărate rânduri că nu vrea să lase nimic, după deces, că vrea să folosească tot ce are, pentru a se simți bine în viața asta. Ce mă deranjează e că am fost de acord și am cumpărat un aer conditionat de 3000 lei, pt apartamentul meu, pt că a zis că ea are in casa ei și nu poate sta fara. Iar notarul a spus că nu eram obligata, că dădeam casa așa cum era, atât. Acum, mă întreb, daca peste un an, doi, vrea centrala de apartament, e datoria mea să achiziționez așa ceva?
Rămâne și întrebarea de mai sus, cine are dreptate la cum se împart cheltuielile pt un act de schimb?
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iunie 2022
novis, utilizator
Bună ziua, mi-a luat ceva vreme sa vă înțeleg mesajul, l-am tot recitit... Eu, novis sunt femeie, iar acel individ chiar exista, este de un an cu prietena mea, care cred că are teama de singurătate(după patru căsătorii, terminate cu doua divorțuri și două decese ale partenerului) de aceea vrea mortis să îi demonstreze lui, că se gândește și la el pt viitor. El era divorțat de patru ani, dar stătea în casa fostei, că nu avea unde. S-a mutat la prietena mea, care, probabil, vrea să-l impresioneze cu gestul de a-și ceda din proprietate, pt a-l asigura și pe el cu dreptul viager. E problema ei! Am vrut să lămuresc acest aspect!

Ionica Porumbel a scris:

Ce caută individul ăla în ecuația asta?! Individul ăla - novis - testează aici o stratagemă, pe baza răspunsurilor unor oameni de bunăcredință.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare-cumparare cu uzufruct GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, ma numesc Mihai, sunt din Targoviste si am si eu o intrebare. Parintii prietenei mele ne-a facut act de vz.-cu. cu uzufruct la amandoi ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție ... Carmen-Camelia Carmen-Camelia Bună ziua.Va rog sa-mi spuneți care e cea mai buna soluție de adoptat pt următoarea speță.Eu și soțul meu suntem fiecare la a doua casatorie ,fiecare ... (vezi toată discuția)
Atac donatie crisgligo crisgligo Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un sfat referitor la situatia in care ma aflu..in urma cu 5 ani am luat din fondurile mele si a mamei respective credit ... (vezi toată discuția)