avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda data degeaba de catre politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda data degeaba de catre politie

Buna ziua. Cum se poate intampla ca politia romana sa iti dea amenda degeaba, s-a luat de faruri dar am mers la RAR si mi-au spus ca nu au nimic.Ce as putea sa fac de acum incolo, mi se pare penibil sa iei amenda chiar degeaba.Ar fi nevoie de specificat ca politistul era intre 20-30 si nu mi se parea ca are atat de multa experienta, o observatie rautacioasa , dar si datul amenzii mi s-a parut fix la fel.Cum as putea sa iau probe la fata locului - video (sau ce as putea face)? Cum pot sa il rog sa ceara expertiza unui alt coleg ? Inteleg ca datul in judecata ar insemna multi bani din buzunarul meu si mai mult de un an sa dureze. Cum as putea sa evit o asemenea intamplare data viitoare?
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2022
Laur56, utilizator
Cel mai recent răspuns: pop_m , utilizator 12:03, 31 Mai 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca nu contestați rămâneți amenda.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pastrati, daca ati cerut, hirtia data de cei de la RAR. O aratati la fiecare "expert" politist.Odata scris un PV de contraventie, el nu se poate anula decit in instanta.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2022
latka, moderator
Depinde care a fost motivul legat de faruri.
Cu siguranță nu a fost legat de reglarea (dereglarea) lor ci de bec ars sau faruri murdare. Aici nu ajută hârtia de la RAR.
Dacă amenda este pentru faruri dereglate și constatarea RAR are o dată ulterioară celei a PV constatarea RAR iarăși este inutilă. Se poate doar concluziona că defecțiunea a fost remediată.
Concluzia mea ?
Inainte de a pleca la drum verificați starea tuturor luminilor, ștergeți de noroi dispersoarele, luneta și numerele de înmatriculare.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2022
Nic.Cic, utilizator


Nic.Cic a scris:
Depinde care a fost motivul legat de faruri.
Dacă amenda este pentru faruri dereglate și constatarea RAR are o dată ulterioară celei a PV constatarea RAR iarăși este inutilă. Se poate doar concluziona că defecțiunea a fost remediată.

Mda, insa reglajul farurilor se verifica cu un aparat special, nu.... ochiometric. Si atunci, fara a avea intentia sa starnesc o polemica (si nu neaparat legat de intrebarea initiatorului), nu e lovit de nulitate un PV de contraventie emis in baza faptului ca politistului i se pare ca imi bat farurile aiurea? Adica asta ar fi ca un pv pentru viteza, pentru ca i s-a parut politistului ca merg cam repede...

Articolul 179
(1) Politia rutieră sau politia de frontieră din punctele de trecere a frontierei de stat poate acționa, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, pentru prevenirea și constatarea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranță, pe drumurile publice, a tuturor participanților la trafic.
(2) Polițistul rutier sau polițistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acționează în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuții:
a) să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;
b) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența să.
(3) Reprezentanții autorităților prevăzute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuții:
a) să acționeze, împreună cu polițiștii rutieri sau cu polițiștii de frontieră, pentru respectarea de către conducătorii de vehicule sau de către operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;
b) să execute activități de control privind condițiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum și de verificare a stării tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.
(4) În cazul depistării în trafic a unui vehicul care prezintă deficiențe tehnice la mecanismul de direcție, la sistemul de frânare, care emite noxe poluante ori zgomote peste limitele legal admise sau care circulă având lumină farurilor nereglată corespunzător, reprezentanții autorităților abilitate menționează despre acestea într-o notă tehnică de constatare ce se anexează procesului-verbal de constatare a contravenției încheiat de către polițistul rutier.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate ... MIHA092325 MIHA092325 Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate este nevoie sa se retina talonul.?? (vezi toată discuția)
In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul ... Iustint Iustint In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul sa: 1. Imi ceara sa ii insotesc pana la o anumita locatie pentru a efectua un control ... (vezi toată discuția)
Cine poate opri un autoturism in trafic? doar politia? BG BG Va rog sa-mi spuneti daca in trafic poti fi oprit de o alta autoritate decat Politia Rutiera! Ex. Jandarmeria, ARR, Armata, etc. Ce se intampla daca nu ... (vezi toată discuția)