avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate ...

Pentru o mașină care prezintă urme de rugina pe aripa spate este nevoie sa se retina talonul.??
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:28, 9 Mai 2023
Depinde cum se interpreteaza legea:
Articolul 112
(1) Certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia se reține de către poliția rutieră în următoarele cazuri:
......................................
v) vehiculul are lipsa elemente ale caroseriei ori aceasta este într-o stare avansată de degradare;
[ link extern ]
In principiu o astfel de masura trebuie luata de un inspector RAR, care e insotit de un politist, la astfel de controale.

Articolul 179
(1) Politia rutieră sau politia de frontieră din punctele de trecere a frontierei de stat poate acționa, împreună cu reprezentanți ai altor autorități cu atribuții în domeniu, pentru prevenirea și constatarea unor încălcări ale normelor privind deplasarea în siguranță, pe drumurile publice, a tuturor participanților la trafic.
(2) Polițistul rutier sau polițistul de frontieră aflat în punctul de trecere a frontierei de stat, care acționează în cadrul echipajului mixt, are, ca principale atribuții:
a) să oprească vehiculele pentru control și să verifice documentele pe care conducătorii acestora trebuie să le aibă asupra lor;
b) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența să.
(3) Reprezentanții autorităților prevăzute la alin. (1) din cadrul echipajului mixt au ca principale atribuții:
a) să acționeze, împreună cu polițiștii rutieri sau cu polițiștii de frontieră, pentru respectarea de către conducătorii de vehicule sau de către operatori a normelor privind transportul rutier pe drumurile publice din România;
b) să execute activități de control privind condițiile de efectuare a transporturilor rutiere, precum și de verificare a stării tehnice a vehiculelor, conform competentelor;
c) să constate și să aplice sancțiuni în cazul contravențiilor aflate în competența lor.
(4) În cazul depistării în trafic a unui vehicul care prezintă deficiențe tehnice la mecanismul de direcție, la sistemul de frânare, care emite noxe poluante ori zgomote peste limitele legal admise sau care circulă având lumină farurilor nereglată corespunzător, reprezentanții autorităților abilitate menționează despre acestea într-o notă tehnică de constatare ce se anexează procesului-verbal de constatare a contravenției încheiat de către polițistul rutier.
[ link extern ]
Puteti depune o plingere contraventionala impotriva acelui PV, sau da in judecata functionarul public respectiv (agentul constatator) pentru despagubiri, la instantele de contencios administrativ. Angajati un avocat, in al doilea caz.
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda data degeaba de catre politie Laur56 Laur56 Buna ziua. Cum se poate intampla ca politia romana sa iti dea amenda degeaba, s-a luat de faruri dar am mers la RAR si mi-au spus ca nu au nimic.Ce as putea sa ... (vezi toată discuția)
In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul ... Iustint Iustint In cazul in care sunt oprit de politia rutiera, acestia au dreptul sa: 1. Imi ceara sa ii insotesc pana la o anumita locatie pentru a efectua un control ... (vezi toată discuția)
Cine poate opri un autoturism in trafic? doar politia? BG BG Va rog sa-mi spuneti daca in trafic poti fi oprit de o alta autoritate decat Politia Rutiera! Ex. Jandarmeria, ARR, Armata, etc. Ce se intampla daca nu ... (vezi toată discuția)