avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Bună ziua! În prezent sunt angajata cu CIM pe ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Bună ziua! În prezent sunt angajata cu CIM pe perioada determinata, ...

Bună ziua!
În prezent sunt angajata cu CIM pe perioada determinata, pana în 04.01.2023.
Recent am aflat ca sunt însărcinată, data nașteri find aproximativ 19.02.2023.
Cum procedez în cazul concediul pre-natal și post natal după data de încetare a CIM?
O sa pot beneficia de indemnizația de creștere copil pana la 1/2 ani în cazul acesta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:15, 10 Iunie 2022
Beneficiați daca aveti 12 luni lucrate in ultimii 2 ani.
Buna ziua,
Contractul de munca o sa inceteze la data stabilita daca nu o sa fie prelungit ( amgajatorul nu este obligat sa-l prelungeasca).
Concediul prenatal il depuneti la angajator, cat aveti contractul activ si apoi la casa de sanatate cu care medicul de familie are contract. La fel si pe cel postnatal ( dupa nastere).

Art. 23, alin. 2 din OUG 158/2005
De aceleași drepturi beneficiază și femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situațiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calității de asigurat. Faptul că pierderea calității de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedește cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilații acestora, iar indemnizația se achită din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are încheiată convenție.

Pentru Concediul de crestere copil va adresati primariei de domiciliu unde o sa depuneti un dosar, va spun dumnealor de ce acte aveti nevoie sau la gasiti in OUG 111/2010.
C.i.m. încheiat pe perioada determinata inceteaza de drept la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent in ce situatie va aflati la acea data.
Imediat dupa incetarea CIM aveți opțiunea de a va inregistra la Agentia de Somaj (chiar daca sunteti in CCC) pentru ca dupa terminarea CCC sa beneficiati de indemnizatie de somaj pana va gasiti un loc de munca.

Concediul medical prenata/ postnatal va fi plătit de AJOFM.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul de maternitate naty_192000 naty_192000 am ctr de munca pe perioada determinata care expira in 29 dec 2011. in data de 27 decembrie intru in concediul prenatal. intrebarea daca intru in concediu in ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil Anamaria16 Anamaria16 Bună ziua. Ma aflu în situația în care CM al meu încetează în 31.03.2020,iar eu trebuie să nasc aproximativ în 19.04.2020. În cazul în care nu voi ... (vezi toată discuția)
Beneficiez de concediu de maternitatate (pre si post natal) si de ccc daca cim inceteaza cu 3 luni inainte de nastere? lucianasp lucianasp Buna ziua, Sunt insarcinata in aproape 3 luni acum cu gemeni. Daca ajung cu sarcina la termen, as naste undeva pe la finalul lunii octombrie, cel tarziu ... (vezi toată discuția)