avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1748 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare locuinta - donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare locuinta - donatie

Buna ziua,
O locuinta intabulata primita ca donatie cu contract de mostenire, poate fi atacata in instanta? Daca da, cat timp de la data intabularii poate fi atacata decizia?
Exista vreun tip de contract prin donatie care sa fie sigur? Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iunie 2022
Elena Andreea, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 09:14, 6 Iulie 2022
Puteti face un contract de intretinere cu bunicul, insa va trebui sa si prestati intretinerea, nu sa existe doar pe hartie.
In principiu, nu exista act neatacabil findca este drreptul oricarei persoane care se simte nedreptatita de un act, sa il atace. Sansele de a avea castig de cauza sunt in functie de probatoriu si de fiecare situatie in parte. Bunicul poate sa va si vanda insa va trebui sa ii platiti pretul in mod real, iar acest pret sa nu fie derizoriu.
Irina.pricop, va multumesc frumos pt raspuns.
Din pacate nu putem face contract de intretinere viajera, deoarece locuim departe de bunici. Iar contract de vanzare-cumparare, iarasi nu putem face, deorece nu achitam nimic. A ramas singura varianta cu Donatia. Ma gandeam ca se poate stipula ceva in contractul de donatie, astfel incat, chiar daca este atacata decizia, sa nu aiba castig de cauza. Multumesc frumos
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu se poate impune intr-un contract o hotărâre pe care în mod normal o ia un judecător.
Asta pe de o parte.
Pe de alta parte, dacă asa ceva ar fi posibil, înseamnă că un contract de donație poate decadea o persoană din dreptul de a solicita reductiunea pentru încălcarea rezervei succesorale.
Mai exact, printr-un contract, sa elimini un drept legal.
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2022
raluk0207, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vrei ceva ce nu poate fi atacat acel ceva se numeste contract de cumparare vanzare
Ce e important e ca imobilul sa nu fie subevaluat iar contravaloarea sa ii fie virata proprietarului care daca asa crede peste 10 min scoate banii si ii inapoiaza. Orice persoana dispune de bunurile proprii fara ca ulterior mostenitorii sa poata contesta ce sau cum a facut

Cristi Q. a scris:

Buna ziua,
O locuinta intabulata primita ca donatie cu contract de mostenire, poate fi atacata in instanta? Daca da, cat timp de la data intabularii poate fi atacata decizia?
Exista vreun tip de contract prin donatie care sa fie sigur? Va multumesc!

2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca vrei ceva ce nu poate fi atacat acel ceva se numeste contract de cumparare vanzare

Doar ca intre parinti si copii miroase de la o posta a donatie deghizata.
Mai ales daca stabilesti si un pret de 3 lei.

Alte discuții în legătură

Donatie sau act de vanzare cumparare? stefanr1234 stefanr1234 bunici mei vor sa imi lase mie casa si inca nu stim ce acte sa facem...trebuie sa spun ca mai am un unchi si doi veri care nu ar fi de acord cu aceasta...cel ... (vezi toată discuția)
Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre ... andre18 andre18 Am o nelamurire in legatura cu bunurile imobile detinute de catre bunicul meu.Dansul ne-a lasat mie si surorii mele testament in care ne declara legatare ... (vezi toată discuția)
Insusire apartament Laurentiu80 Laurentiu80 Buna ziua, Doresc sa intru in posesia unui apartament ( cel al bunicii mele ).Mentionez ca bunica mea nu doreste remuneratie in schimbul acestei locuinte.Ma ... (vezi toată discuția)