avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... - Este obligatorie înscrierea în colegiul ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

- Este obligatorie înscrierea în colegiul consilierilor juridici ...

- Este obligatorie înscrierea în colegiul consilierilor juridici ?

Bună ziua !
Vă rugăm să ne ajutați cu un răspuns cu privire la următoarea problemă:
- Este obligatorie înscrierea unui consilier judridic în colegiul consilierilor juridici ?
- Dacă nu este înscris în Colegiu, acest lucru îi afectează activitatea juristului instituției ? sau nu ?

Instituția noastră publică are angajat un consilier juridic.
Juristul instituției noastre publice este personal contractual.
La dosarul de personal al juristului de la Resurse Umane - se află o diplomă emisă de Colegiul consilierilor juridici - din care rezultă că angajatul nostru a obținut calitatea de consilier juridic definitiv în anul 2013.
În prezent, juristul nostru nu mai este membru și înscris în Colegiul consilierilor juridici.

Vă rugăm să ne ajutați cu un răspuns cu privire la următoarea problemă:
- Este obligatorie înscrierea unui consilier judridic în colegiul consilierilor juridici ?
- Juristul este obligat să depună la instituție dovada că este înscris în Colegiul consilierilor juridici ?
- Dacă nu este înscris în Colegiu, acest lucru îi afectează activitatea juristului instituției ? sau nu ?
- Lipsa dovezii că juristul este înscris în Colegiul consilierilor juridici - conduce la nulitatea oricărui act procesual și nulitatea oricărui înscris care emană de la jurist ?
Sau sunt valabile actele procesuale, la procese - odată ce juristul are delegația de reprezentare /împuternicire în dosare, este licențiat în drept și este angajatul instituției noastre ?
Dacă juristul nu este înscris în Colegiul consilierilor juridici, se poate spune că juristul nu are calitate de consilier juridic al instituției și nu poate profesa într-o instituție publică ? Și atunci, Contractul de muncă - ar fi nul ? sau ce rol ar mai avea ?
- Activitatea ca jurist al instituției - poate fi afectată, condiționată sau anihilată - de înscrierea juristului în Colegiul consilierilor juridici ?
Ultima modificare: Joi, 30 Iunie 2022
oanaportar, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 00:52, 15 August 2022
Colegul nostru de la Resurse umane spune că juristul poate să facă cursuri diverse... privind contractele sau pe specificul instituției angajatoare sau achiziții publice sau corupție sau....
Dar juristul spune că este suficientă și facultatea de drept....
Potrivit 196 alin. 1) din Codul muncii - se spune că : Participarea la formare profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.
Deci, înseamnă că dacă se spune că
,,poate avea loc '' - înseamnă că nu este obligatoriu efectuarea de cursuri ?




Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2022
oanaportar, utilizator
de fapt nu inteleg care este dilema: vreti sa il trimiteti si nu vrea sa se duca? cere sa fie trimis si nu vreti sa i le platiti? ca sincer, e o furtuna intr-un pahar cu apa. Facultatea de drept si examenul de la collegiu, in urma caruia s-a dobandit calitatea de membru in colegiu sunt suficiente. Si fara calitatea de membru in colegiu este suficient. Daca vrea sa se specializeze, sa faca traininguri, sa isi imbunatateasca performantele sau daca vreti dvs. ca ell sa faca asta, va merge la cursuri. Daca nu, nu. NU E OBLIGATORIU. Diploma de la drept e suficienta pentru a fi incadrat pe o functie de consilier juridic
Juristul dvs sa studieze bine legislstia...Facultatea a fost bună pt incadrare, nu pentru noi cursuri de formare profesională.
Pai da, dar formarea profesionala continua si perfectionarea nu sunt o obligatie. Adica poate trai foarte bine si fara in conditiile in care incadrarea lui pe post nu se schimba. Cu si fara ele, ramane consilier juridic. Bine, ca eu nu inteleg care e dilema aici, dar ca idee .....
Cu siguranta personalul bugetar trebuie sa participe la instruiri periodice. Nu stiu asa de bine legislatia care reglementeaza personalul contractual, dar perfectionarea bugetarilor se face prin firme acreditate in acest sens. Pentru informatii legate de profesia de consilier juridic va puteti adresa Ministerului Justitiei. Incrierea intr-o asociatie profesionala (ca de exemplu colegiul consilierilor juridici X) este optionala. In Romania exista sute de astfel de asociatii profesionale ale consilierilor juridici, nu doar colegiile consilierilor juridici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot deveni jurist? virgilpetre virgilpetre BUNA ZIUA. AM TERMINAT FACULTATEA DE DREPT ACUM VREO 5 ANI.SI SUNT LICENTIAT IN STUDII JURIDICE. VA ROG SA-MI SPUNETI SI MIE CUM AS PUTEA DEVENI JURIST , SI ... (vezi toată discuția)
Jurist fara experienta! ContSters260078 ContSters260078 Am terminat Facultatea de Drept, insa nu am sustinut examenul de licenta. Intrebarea mea este, fara diploma de licenta, pot fi angajata ca jurist la o ... (vezi toată discuția)
Angajare ca jurist la firma privata NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna seara, Un absolvent al Facultatii de Drept Al. I. Cuza din Iasi, care a profesat in alt domeniu, se poate angaja in acest moment ca si jurist in cadrul ... (vezi toată discuția)