avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Abuz asociatie de proprietari Mamaia
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Abuz asociatie de proprietari Mamaia

Am si eu o situatie mai deosebita in legatura cu o asociatie de proprietari din statiunea Mamaia.

De mai multi ani, cei care au apartamente la inchiriat au un conflict cu cei care locuiesc acolo. Conflictul se datoreaza mai multor cauze. In primul rand este vorba de un teren pe care proprietarii acelei asociatii l au cumparat de la dezvoltator, iar in urma cumpararii, fiecare proprietar are o cota parte pe teren. Terenul nu a fost vandut prin asociatie si nu are nici o treaba cu asociatia blocului 383. Adica in acte, nu reiese nicaieri ca acest teren ar avea legatura cu blocul si asociatia blocului. Insa, asociatia a luat decizii pe acest teren care implica automat persoanele care inchiriaza in mod legal in acel bloc.

In urma unei adunari generale, asociatia blocului a interzis turistilor cazati acolo sa se foloseasca de un foisor comun. Adica eu, ca proprietar cota parte pe teren, am primit interzis de la asociatie sa mi las turistul care sta la mine la foisor, iar in acest sens firma de paza care funcioneaza pe terenul acela privat si care a semnat un contract cu asociatia (nu cu proprietarii terenului), are obligatia de a interzice orice persoana care nu locuieste acolo permanent. De asemenea, aceeasi problema este legata si de parcarea care se afla pe acel teren comun. Asociatia a facut niste hartii prin care a solicitat proprietarilor sa semneze ca ar fi de acord ca asoctia sa aiba grija de teren, dar nu are voie sa interezica nimanui nimic.

Ar mai fi o situatie destul de grava, iar in acest sens am luat deja legatura cu un avocat, dar am zis sa intreb si aici. In urma cu 3 ani, asociatia a impus un fond de chirie in valoare de 300 de lei anual (de anul acesta 700 de lei) tuturor celor care inchiriaza in bloc, adica 30 de apartamente din 100. Din acest fond asociatia spune ca sunt reparate stricaciunile facute de turisti. De anul acesta s a introdus obligativitatea de a obtine certificare de la ministerul turismului pentru cei care inchiriaza in regim hotelier. Eu, si alti proprietari nu am fost de acord cu acel fond de chirie pe care il consideram abuziv. In momentul acesta asociatia obliga fiecare proprietar care inchiriaza in acel bloc sa plateasca suma de 1600 de lei + 700 de lei in fiecare an pentru a i se elibera aprobare din partea asociatiei si de a o trimite la minister pentru certificare. Este legal acest lucru? In cererea de aprobare, asociatia a trecut ca are dreptul sa contacteze ministerul turismului in cazul in care proprietarul nu respecta regulile impuse de aosciatie. Eu, ca prostul, am platit 900 de lei din acel fond de chirie, pe cei 3 ani in urma, pentru ca asa am inteles ca asociatia imi va da acea hartie. Doar ca dupa ce am platit, membrii ai asocitatiei mi au spus ca trebuie sa mai platesc si cei 700 de lei pentru a imi elibera hartia, altfel nu o vor face. Au spus ca asa au votat la adunarea generala. Adica cine nu plateste 1600 de lei + 700 de lei anual nu va primi aprobarea din partea asociatiei. Dupa mine acesta este santaj, avand in vedere ca o asociatie ma obliga sa platesc un "fond de chirie" pentru a obtine o hartie pe care ar putea sa o elibereza gratuit. Stiu ca se poate obtine certificarea si cu acordul doar al vecinilor cu perete comun. Eu am 3 vecini comuni, iar de la 2 am luat fara probleme semnatura, iar de la al 3-lea nu am reusit deoarece asociatia a discutat cu acesta sa nu imi dea semnatura. Unul dintre membri acestei asociatii mi a spus clar, pe nume, ca veciul din dreapta mea nu o sa imi dea niciodata semnatura, asta insemnand ca acesta a fost contactat de asociatia si i s a cerut clar acest lucru.

Eu personal, imi depun anual declaratia la anaf pe norma de venit la sub 5 camere, pentru care imi platesc taxele. Anul acesta am facut la fel, doar ca nu am depus inca actele la ministerul turismului pentru certificare din cauza acestei situatii cu asociatia.

A fost o descriere scurta a ceea ce se intampla la aceasta asociatie de 8 ani de zile de cand a fost construit blocul. Eventual eu pot veni si cu documente semnate de asocitatie cu deciziile luate de ei la adunarea generala. Mai este cineva in aceasta situatie? Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2022
andreibd1, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 18:34, 18 Iulie 2022
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura solutie e sa dati in judecata asociatia pentru acea hotarire abuziva, pina atunci toata lumea e buna de plata.

Articolul 52
(1) Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să prejudicieze interesele proprietarilor, aceștia sau orice persoană care se consideră vătămată într-un drept al său pot/poate ataca în justiție respectiva hotărâre.
(2) Acționarea în justiție în conformitate cu prevederile alin. (1) nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.
[ link extern ]
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
asociatia a luat decizii pe acest teren care implica automat persoanele care inchiriaza in mod legal in acel blo
c.
Daca asociatia d eproprietari nu detine terenul drept cota parte,legal nu poate hotari modalitatea acestuia de utilizare,deci hotararile sunt nule de drept
sa mi las turistul care sta la mine la foisor

Aveti documente legale care sa ateste ca sunteti proprietar pe foisor??
Impotriva hotararilor adoptate de adunarea generala amembrilor proprietari din condominiu din care si dv faceti parte aveti dreptul legal,in conformitate cu disp L nr 196/2018 sa formulati contestaie in instanta de judecata
pentru a i se elibera aprobare din partea asociatiei

Legiuitorul nu a preavzut in favoarea asociatiei de proprietari competenta de a elibera aprobari pentru inchiriere spatiu cu destinatia de locuinta in regim hotelier
ynocentta a scris:


Legiuitorul nu a preavzut in favoarea asociatiei de proprietari competenta de a elibera aprobari pentru inchiriere spatiu cu destinatia de locuinta in regim hotelier


E vorba de un acord pentru eliberarea certificatului de clasificare turistică, obligatoriu de curând pentru cei ce închiriază cum spune @andreibd1 că face. E o modificare destul de recentă a legislației, despre care puteți citi aici:
www.avocatnet.ro/articol_604...

”Anul trecut, redacția noastră i-a întrebat pe cei de la Ministerul Economiei ce trebuie să facă cei care vor să-și închirieze locuințele pentru turiști, iar unul dintre aspectele subliniate era acela că e obligatoriu ca, înainte de toate, proprietarul acelui spațiu să se înregistreze ca PFA, întreprindere individuală sau ca societate. Prin urmare, până să vină acest ordin nu era posibilă solicitarea unui astfel de certificat de clasificare turistică din calitatea de persoană fizică, fără vreo formă de organizare înregistrată la Registrul Comerțului - iar fără acest certificat, activitatea de închiriere turistică nu este legală.

Important e că autoritățile vor vrea să vadă acordul scris al vecinilor - altfel, certificatul nu va fi eliberat.”

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Sunt dat în judecata pentru ca nu am semnat unui vecin spre ... gergica g gergica g Sunt dat în judecata,, pentru ca nu am semnat unui vecin spre închiriere în regim hotelier. Cine ma poate lamuri, dacă am dreptul de a fi sau nu de acord, ... (vezi toată discuția)
inchiriere apartament in regim hotelier roxana12 roxana12 ce acte sunt necesare pt. ca o firma care detine cateva apartamente intr-un bloc sa le inchirieze in regim hotelier. trebuie sa te inregistrezi la fisc, la ... (vezi toată discuția)