avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 456 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună ziua ! În cazul în care angajatorul refuză ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună ziua ! În cazul în care angajatorul refuză să elibereze ...

Bună ziua ! În cazul în care angajatorul refuză să elibereze adeverință de vechime ,raportul ReviSal scos de la ITM este echivalentul acesteia ?
Dacă da îmi puteți spune și o bază legală. Mulțumesc!














Cel mai recent răspuns: B_ioanamaria , utilizator 16:40, 19 Iulie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,
Depinde de perioada la care vă referiți. Oricum angajatorul este obligat să vă elibereze adeverințe privind activitatea în muncă. Pentru această neexecutare a obligațiilor poate fi obligat de instanța la eliberarea lor precum și la daune materiale sau morale, precum și la eventualele cheltuieli de judecată.

Totodată art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 menționează următoarele: “La încetarea activităţii salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, precum şi un extras din registru.”, iar alin. (6) “La solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registru, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registru şi din dosarul personal, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.”

În acest sens, art. 125 din HG nr. 257/2011 prevede expres următoarele: angajatorii sau orice alți detinători de arhive sunt direct răspunzatori, în condițiile legii, de legalitatea, exactitatea și corectitudinea datelor, elementelor si informatiilor pe care le înscriu, în baza documentelor deținute, în adeverințele pe care le eliberează în vederea stabilirii, recalculării sau revizuirii drepturilor de pensionare.

În baza prevederilor art. 40 lit. h din Codul muncii, coroborat cu prevederile art. 158 din Legea nr. 263/2011 angajatorul trebuie să verifice toate documentele aflate în arhiva sa si să elibereze petentului o adeverinţa care sa respecte criteriile prevăzute de anexa nr. 14 din HG nr. 257/2011, completând toate rubricile cuprinse in aceasta anexa, așa cum reies acestea din documentele verificabile aflate la sediul sau.

Avocat Purcaru Nasta-Ana
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Niciunul din textele mentionate nu va da un raspuns la intrebarea dvs...

art.34 C.mun.
...
(5^1) Registrul general de evidență a salariaților este accesibil online pentru salariați/foști salariați, în privința datelor care îi privesc. Dreptul de acces se limitează la vizualizarea, descărcarea și tipărirea acestor date, precum și la generarea online și descărcarea unui extras din registru.
(5^2) Vechimea în muncă și/sau în specialitate poate fi dovedită și cu extrasul prevăzut la alin. (5^1), în condițiile stabilite prin hotărâre a Guvernului.
....
Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2022
Cornel Vasile, Consilier juridic
Vă mulțumesc!
Vă mulțumesc ! Deci este valabil raportul ReviSal pentru a dovedi vechimea în muncă?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revin cu o alta intrebare , in cazul incheierii contractului ... IoanaSDavid IoanaSDavid Revin cu o alta intrebare , in cazul incheierii contractului de munca cu firma unde activez actual , ce documente trebuie sa primesc , in urma demisiei ce am ... (vezi toată discuția)
Adeverinta vechime avocatnetforumuser avocatnetforumuser Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele neclaritati. Angajatorul mai este obligat sa ofere adeverinta de vechime si extras Revisal daca ai ... (vezi toată discuția)
Unde pot gasi arhiva unei firme radiate clara - maria clara - maria Sotul meu a lucrat ca medic veterinar 2 ani de zile la firma RA- CARN SRL care a fost radiata la 04.02.2011 ca urmare a inchiderii procedurii falimentului; ma ... (vezi toată discuția)