avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, va rog sa ma ajutati dacă știe cineva, ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, va rog sa ma ajutati dacă știe cineva, pentru constituirea ...

Buna ziua, va rog sa ma ajutati dacă știe cineva, pentru constituirea unei asociații de chiriași este impus un patrimoniu inițial de o anumită valoare ?pentru că în ordonată 26/2000 nu am văzut sa fie. În cazul asociației de chiriași pentru un bloc ANL (închiriat în totalitate) personalul primăriilor are verifica asociațiile de proprietari are voie sa facă verificări? Pentru că nu este asociatie de proprietari. Exista un model de statut și acord de asociere pentru asociatia de chiriași? Îmi cer scuze ca pun atâtea întrebări grămadă. Mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 13:34, 27 Iulie 2022
Lg. 196/2018, art. 1 alin. (2): Prezenta lege se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii.

Art. 2, lit. c): asociaţie de chiriaşi - formă de asociere autonomă şi fără scop lucrativ a chiriaşilor dintr-un condominiu în scopul reprezentării intereselor lor în raporturile cu proprietarii, precum şi cu alte persoane juridice sau persoane fizice

Asociaţia de chiriaşi trebuie să aibă un sediu, dar acest aspect nu implică obligaţia unui patrimoniu iniţial.

Compartimentul/Serviciul pentru verificarea şi îndrumarea asociaţiilor de proprietari din cadrul primăriei/ consiliului local are atribuţii şi pentru verificarea funcţionării şi a gestiunii asociaţiei de chiriaşi dacă proprietarul blocului ANL a învestit asociaţia chiriaşilor în acest sens.

Statutul şi acordul de asociere al chiriaşilor este asemănător proprietarilor, cu menţiunea evidentă că, chiriaşii, nu au drept de dispoziţie, ci numai de posesie şi folosinţă.

Dacă aveţi suspiciuni cu privire la gestiunea administrată de către proprietar, la încălcarea unor drepturi ce vă lezează interesul şi calitatea de chiriaş, în calitate de asociaţie a chiriaşilor aveţi posibilitatea să sesizaţi compartimentul specializat din cadrul primăriei.
Ultima modificare: Marți, 26 Iulie 2022
Niunin Tiberiu, Consilier juridic
In situatia data singura cale de a functiona, legal vorbind, este asociatia de chiriasi? (pentru ca inca nu suntem constituiti) Va multumesc frumos pentru raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2022
Anomis L., utilizator
egiuitorul a prevazut posibilitatea constituirii de asociatii de chiriasi in disp L nr 196/2018 unde nu ese impus patrimou cu anume valoare
In cazul asociatiilor de proprietari patrimoniul este reprezentat de partea comuna care urmeaza sa fie administrata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Locuiesc într-un bloc nou anl cu garanție până în 2022. este normal să fiu obligată să plătesc fond de reparații? mariana11111 mariana11111 Buna ziua, Vreau sa stiu daca locuiesc intr-un bloc ANL care este in garantie pana in anul 2022, este normal sa fiu obligata de catre administrator si ... (vezi toată discuția)
Cum devin membru al unei asociatii de proprietari deja constituite? ... GaZa56 GaZa56 Cum devin membru al unei asociatii de proprietari deja constituite? Care sunt toate documentele necesare si procedura legala? (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari Mainerici  Ctin Mainerici Ctin la un bloc de locuinte sociale in proprietatea primariei, in prezent de administrarea acestuia se ocupa asociatia de locatari constituita in 1997. In ... (vezi toată discuția)