avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 681 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Declarare venituri din chirii si pfa
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Declarare venituri din chirii si pfa

Buna ziua, daca am venituri din chirii si doresc sa-mi fac un PFA pt alta activitate, veniturile din chirii cu cele realizate de PFA se cumuleaza? Sau pt PFA trebuie sa-mi fac un alt cont pe siteul ANAF si sa depun declaratia unica doar pt PFA si bineneteles pt chirii sa raman cu contul de persoana fizica. Multumesc anticipat.
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 00:26, 30 Iulie 2022
nu se cumuleaza veniturile din chirii cu cele din PFA . Se declara pe aceasi Declaratie unica dar cu impozitare separata.
Am inteles, pe mine ma interesa foarte mult daca depasesc cele 12 salarii minime care o sa devina 6 din ce am inteles. Sa reformulez intrebarea ca sa inteleg mai sigur, daca am venituri din pfa de ex 2500 lei/luna si mai am din chirii 500 lei, depasesc pragul si devin platitor de cas si cass? Sau veniturile facute de pfa trebuie obligatoriu sa nu depaseasca cei 2550/lunar si venitul din chirii este cu totul separat de PFA? Multumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
pe PFA se plateste CAS pe chirii nu .

Deci daca pe PFA depasiti 12 salarii platiti CAS la 12 salarii , daca depasiti 24 salarii - platiti CAS la 24 salarii , daca sunteti sub 12 salarii - fara CAS .

CASS veti plati o singura data si pe PFA + chirii - la plafon daca intre 6-12 salarii - la 6 salarii minime , daca aveti intre 12-24 salarii veti plati la 12 salarii CASS iar daca depasiti 24 salarii - CASS la 24 salarii .

Toate astea incepand cu veniturile anului 2023.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri din activitati independente și dividende gabriela_iurascu gabriela_iurascu Buna ziua! O persoana obtine venituri din activitati independente de pe un PFA, dar si dividende din profitul unui srl. Pentru aceste venituri datoreaza CAS ... (vezi toată discuția)
Noul prag de plata cass de 6 salarii minime pe economie pentru venituri extra-salariale stela223 stela223 Va salut, Din cate am inteles odata cu noile modificari fiscale (din din O.G. 16/2022, art. I, pct.81 - ... (vezi toată discuția)
Cand plătesc și asigurări de sănătate la venitul din chirii in 2023? avo7 avo7 Cand plătesc și asigurări de sănătate la venitul din chirii in 2023? Se cumuleaza cu alte venituri sau se considera separat? Daca mai am de ex si un PFA ... (vezi toată discuția)