avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Modificare CF, rectificare
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Modificare CF, rectificare

Buna ziua,
Am cumparat un teren intravilan cu casa. Pe CF este inscris 407mp dar a venit un topograf sa=mi masoare si in realitate este 638 mp. Vreau sa fac un plan cadastral ca sa fac renovari la casa. As avea doua intrebari
-pot sa fac un plan cadastral cu marire de 15% si mai tarziu sa merg in instanta pentru rectificarea cartii funciare cu restul de teren
-planul cadastral cu 15% ma blocheaza mai tarziu pentru a cere rectificarea in instanta?


Multumesc,
Gabriel
Cel mai recent răspuns: Vladislav20 , utilizator 08:19, 11 August 2022
Rectificarea de 15% se poate face o singura data administrativ. Am avut chiar o speta unde proprietarul a facut o marire de suprafata in instanta (nu era de 15%), si cand am vrut sa ii fac inca o marire administrativ nu am mai reusit.

Firul logic ar fi sa faceti administrativ o rectificare de 15% , si pe restul de teren sa se noteze posesia.

Rectificare de 15% administrativ + restul in instanta nu o sa functioneze, pentru ca si instanta va va solicita aceeasi acte ca si cartea funciara (proces-verbal de vecinatate, 15% maxim o singura data, etc).
Multumesc pentru raspuns. Daca am inteles bine ar trebui sa fac rectificare de 15% si restul notarea la cartea funciara ca posesie sau proces de rectificare direct pentru toata suprafata. Notarea ca posesie da dreptul la vecini sa revendice proprietatea? Mentionez ca terenul este ingradit complet dar probabil cand s-a transformat din vechii stanjeni s-a gresit.

Multumesc,
``sau proces de rectificare direct pentru toata suprafata`` - nu merge pentru ca si instanta va cere aceeasi acte care se depun administrativ la cartea funciara, si va cere sa respectati legea care zice de 15% maxim. Deci doar o singura data puteti face rectificare de suprafata si in maxim de 15% indiferent ca faceti administrativ sau faceti in instanta.

Posesia se noteaza pe restul de suprafata si deveniti proprietar in termen de 3 ani de zile, daca nu revendica nimeni altcineva.
Ultima modificare: Joi, 11 August 2022
Vladislav20, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diferenta între suprafețe vidastefan vidastefan Bună ziua. Vă rog să îmi spuneți ce trebuie făcut pentru intrarea în normalitate și legalitate dacă pentru terenul proprietate pe care îl dețin ... (vezi toată discuția)
Proprietate mai mică în acte decât în realitate. am soluție pentru rezolvarea situației? zub mircea zub mircea Detin o locuinta cu suprafata de teren totala de 3300 m.p.conform titlului de proprietate. Aceasta suprafata am dobindit-o prin contract de vanzare cuparare, ... (vezi toată discuția)
Punere in posesie peste carte funciara? Anna63 Anna63 In urma deciziei unei sentinte civile, comisia locala este obligata sa anuleze partial un titlu de proprietate in sensul ca va soate un teren extravilan din ... (vezi toată discuția)