avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Anulare partaj voluntar pe motiv de rea credinta, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Anulare partaj voluntar pe motiv de rea credinta, inselare

Buna ziua,
Am nevoie de indrumare cu privire la urmatoarea speta:
- eu si fosta sotie ne-am despartit in septembrie 2021 si am efectuat divortul in aprilie 2022
- in septembrie 2021 existau urmatoarele bunuri de partajat:
- un apartament cumparat cu credit ipotecar in timpul casatoriei, din care se achitase jumatate din toata valoarea (majoritar cu banii produsi si pusi de-o parte de mine)
- 2 autoturisme
- 1 societate comerciala unde fosta sotie era administrator si actionar unic, unde existau la momentul respectiv aproximativ 60,000 euro (peste 90% adusi de mine)

Am vorbit cu ea sa partajam bunurile astfel:
- ea a dorit sa ramana cu apartamentul, drept urmare am fost de acord sa i-l cedez la partaj dupa divort, daca imi plateste banii care reprezentau jumatate din ce platiseram pana atunci la el + jumatate din ce s-a investit in el (mobila, electrocasnice, etc.)
- cate un autoturism la fiecare
- sa impartim toti banii care se stransesera in firma in momentul in care vor fi fost scosi sub forma de dividende
Per total era vorba de aproximativ 40,000 euro pe care trebuia sa-i primesc, pentru ca ea sa ramana cu apartamentul, preluand creditul ipotecar.

Problema a fost ca nu a vrut sa scoata niciun ban din firma pana in februarie 2012 (dupa 6 luni) cand avea sa efectueze bilanul contabil pe an, pentru ca, spunea ea, voia sa faca un imprumut pe firma si n-ar fi vrut sa scoata toti banii.
In tot acest timp banii pe care eu ii produceam inca intrau in firma ei.
Din ianuarie 2022, am inceput sa emit facturile pentru serviciile mele pe. o noua firma creata de mine, unde sunt administrator si actionar unic si sa incasez banii direct acolo, deoarece aveam nevoie de bani pentru chirie, mancare, etc. si de la ea nu "se putea" face nimic pana in februarie.
Intre timp la banca unde aveam creditul ipotecar ni s-a spus ca nu putem sa facem partaj fara divort in prealabil si daca ea plateste sulta in partaj, trebuie refacut creditul de la zero.
De aceea am ales sa o ajut din nou, prin a nu mentiona nicio sulta in partaj, si nici cele 2 firme.
Asadar, la partajul efectuat abia in aprilie 2022, s-au partajat urmatoarele bunuri:
- la ea s-a dus apartamentul si un autoturism
- la mine s-a dus un autoturism
- nicio sulta, nicio mentiune la cele 2 firme

Abia in iunie 2022 a reusit sa preia creditul pentru ca angajatii bancii au dat dovada de imbecilitate crasa si din cauza acelui credit s-a taraganat toata situatia pana in iunie.

In iulie m-am intalnit cu ea sa imi dea banii si abia atunci mi-a spus ca i-a cheltuit pe toti, investindu-i intr-o afacere de la care ea spera sa ii dubleze si sa-i inapoieze pe ce-i care mi se cuveneau in iulie, doar ca nu se concretizase profitul inca.

Suntem in august 2022, la o luna de la ultima discutie si in acest moment nu-mi raspunde la telefon si la niciun alt fel de mesaj sau comunicare.

Vreau sa fac 2 lucruri:
- sa o fortez sa partajam dividendele de la firma, deoarece sunt considerate bunuri comune, fiind distribuite pe perioada casatoriei
- sa anulez partajul efectuat in aprilie pe motiv ca nu a fost realizat cu buna credinta, data fiind toata povestea de mai sus.

Se poate face asa ceva? Multumesc
Cel mai recent răspuns: josh28 , utilizator 22:33, 23 August 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Partaj dividende incasate in timpul casatoriei se poate face.

Anularea actului de partaj voluntar mai greu.
Buna ziua!
Ce înseamnă "mai greu"? In ce condiții se poate anula?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Partaj dividende incasate in timpul casatoriei se poate face.

Anularea actului de partaj voluntar mai greu.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie să dovediți dolul, ca viciu de consimțământ (adică că v-a indus prin acțiunile ei într-o eroare în care dacă nu v-ați fi aflat nu ați mai fi încheiat contractul de partaj). Fiind reclamant, sarcina probei vă revine.

De asemenea, puteți încerca să dovediți simulația și anume că înțelegerea publică dintre dumneavoastră și fosta soție nu este cea adevărată și că există o înțelegere reală secretă. Și aceasta tot dumneavoastră trebuie să o demonstrați.

Niciuna din variante nu e o plimbare pe bulevard. Aveți nevoie de avocat.

josh28 a scris:

Buna ziua!
Ce înseamnă "mai greu"? In ce condiții se poate anula?

AV. GABRIELA GERBER a scris:

Partaj dividende incasate in timpul casatoriei se poate face.

Anularea actului de partaj voluntar mai greu.Firma e detinut-o inainte de casatorie sau a fost creata dupa? Daca a fost inainte, dividendele nu se partajeaza, sunt proprii.
Dividendele se acordă asociaților/acționarilor. Părțile sociale/acțiunile sunt proprietate devălmașă sau exclusivă după cum emisiunea lor (la înființare sau la majorări de capital social) a avut loc înainte sau în timpul căsătoriei. Mai putem analiza ca sumele avansate de fostul soț să aibă regimul unor împrumuturi, către societate sau fosta soție în vederea investirii în firmă. Așadar, și asta e de vorbit cu un avocat.

lucianrosca a scris:

Firma e detinut-o inainte de casatorie sau a fost creata dupa? Daca a fost inainte, dividendele nu se partajeaza, sunt proprii.

Alte discuții în legătură

Partaj laura.tecma laura.tecma Buna ziua. As avea nevoie de sfatul dvs. Inca nu am facut partajul, dar nici nu sunt multe de impartit. Impreuna cu fostul sot am infiintat o firma, era un ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri si datorii adiandrada adiandrada am divortat de fosta sotie in 2011. Am incheiat in fata notarului un partaj voluntar prin care ea imi cedeaza mie cota-partea ei din apartament in schimbul ... (vezi toată discuția)
Partaj divort palada.elena palada.elena Am divortat in septembrie si acum urmeaza partajul. Am doua nelamuriri: 1) in 2007, am vandut apartamentul 2 camere in care locuiam cu sotul si copii mei, ... (vezi toată discuția)