"certificatul de mostenitor atesta doar calitatea de mostenitor , nu si dreptul de proprietate" - am citat un avocat
Atunci cum este posibil ca un cadastrist sa intabuleze dreptul de proprietate doar cu un certificat de mostenitor? Mai mult , notarul a acceptat incheierea contractului de vanzare- cumparare a cotei de 5/8 care apartinea unuia dintre mostenitori
Afirmatia facuta e pe cat se poate de justa.
Certificatul de mostenitor precizeaza cine sunt mostenitorii si cotele parti ce le revin din succesiune.
In ceea ce priveste certificatul de mostenitor, mentionam ca, potrivit art.83 din Legea nr.36/1995 legea notarilor publici si a activitatilor notariale, cu modificarile si completarile ulterioare, pe baza incheierii finale intocmita de notar, se redacteaza certificatul de mostenitor sau de legatar, care va cuprinde constatarile din aceasta incheiere referitoare la masa succesorala, numarul si calitatea mostenitorilor si cotele ce le revin din patrimoniul defunctului.
Certificatul de mostenitor nu e titlu de proprietate ( a se vedea Dan Chirica -Tratat de drept civil succesiuni si testamente )
Actul de vanzare cumparare poate fi incheiat chiar daca nu e sistata starea de indiviziune.
Deci pot cumpara cota indiviza a unui mostenitor si dupa aceea sa solicit iesirea in indiviziune. Actul de vanzare cumparare imi confera dreptul de proprietate si nu poate fi atacat?
Adica veti intra in locul lui ca si cum ati fi mostenitor doar ca pe ceea ce va vinde nu pe intreaga masa succesorala care poate fi formata din mai multe bunuri.
Pentru a nu avea surprize neplacute incercati sa mai consultati un avocat ca sa intelegeti mai bine.
Masa succesorala in momentul de fata este formata doar din garsoniera din Bucuresti. Asa ca voi intra in proprietatea a 5/8 din garsoniera urmand sa deschidem iesirea in indiviziune. Dupa ce imi voi intabula dreptul de proprietate asupra intergii garsoniere, nasa va deschide succesiune si la Buzau. Adica se va anexa un certificat suplimentar de mostenitor la cel cu garsoniera.