avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Intabulare terasa si boxa desi in proiect erau spatii ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Intabulare terasa si boxa desi in proiect erau spatii tehnice

Buna ziua,

Ne confruntam cu o problema in cadrul unei asociatii de proprietari si am aprecia daca am avea o parere despre legalitatea celor intamplate in trecut si modul in care am putea rezolva problema.

In momentul in care a fost apartamentat blocul s-au emis numere cadastrale pentru boxe, parcari, apartamente si terasa. In acest moment avem discutii cu privire la terasa si o boxa.

1 - Terasa a fost intabulata si este detinuta de dezvoltator. Pe aceasta au fost instalate, din momentul in care se facea constructia, conform proiectului tehnic din cartea tehnica, tubulaturi/motoare pentru sistemul antiincediu. Atat proiectul cat si sistemul au fost autorizate ISU.
A fost legala dezmembrarea terasei avand in vedere utilizarea ei pentru bunuri comune? Poate dezvoltatorul sa solicite eliberarea terasei? Poate impune plata unei chirii pentru mentinerea utilajelor pe terasa? Ar trebui calculata intretinere pentru cota parte indiviza aferenta terasei?

2 - Boxa a fost intabulata si apartine dezvoltatorului. In aceasta se afla tabloul de sigurante pentru intreg sistemul electric al partilor comune, comutatoarele pentru generator si centralele pentru CO si sistemul antiincendiu. Proiectele tuturor elementelor au fost executate exact ca in planuri, iar locul acestora era exact in aceasta incapere. A fost legala intabularea acestei incaperi tehnice? Poate solicita acesta sume de bani pentru vanzarea incaperii catre locatari?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:27, 23 August 2022
1. Inteleg ca proprietarul terasei in acte este dezvoltatorul. Dezmembrarea terasei in bun comun trebuia facuta numai cu acordul dezvoltatorului si eventual contracost (plata fiind facuta din partea beneficiarilor, in comun). Daca nu s-a cumparat terrasa si dezvoltatorul este in continuare proprietar, acesta poate cere chirie de la beneficiarii terasei sau in caz contrar, eliberarea terasei. Cheltuielile de intretinere a terasei se platesc, dupa caz, de catre proprietar sau de catre beneficiarii terasei, in cota indiviza.
2. Daca s-a intabulat cu proprietar dezvoltatorul, cu respectarea proiectului initial, intabularea s-a facut corect. Dezvoltatorul poate vinde boxa beneficiarilor sau poate cere chirie, dupa caz.
Daca dezvoltatorul este proprietarul terasei poate ridica in limitele legii orice pretentii
Daca dezvoltatorul are calitatea de proprietar asupra boxei poate dispune de aceasta dupa propriul interes,sa o inchirrieze sau sa o instraineze
Inteleg ce spuneti si sunt de acord cu posibilitatea acestuia de a face orice avand in vedere ca este proprietar dar nu ar exista nicio posibilitate de a contesta intabularea? Totusi, in aceste 2 unitati au fost prevazute si instalate anumite aparataje de bun comun care necesita interventii regulate conform legii. Asociatia cum poate indeplini cerintele legii daca aceastea se afla pe spatiu privat. Oare nu se poate demonstra reaua credinta a dezvoltatorului in intabulare/proiect pentru a solicita de la viitorii cumparatori chirie sau achizitia acestor spatii?

Exista cumva o lege ce reglementeaza modul in care se decid spatiile comune pentru proiecte imobiliare? Daca asta nu exista, as putea vedea cazuri in care dezvoltatorul este proprietar al scarii si cere taxa la intrarea in scara.

Multumesc
Ultima modificare: Marți, 23 August 2022
Alex_ion, utilizator
Legea 196/2018 spune asa:
Articolul 35
(1) În cazul clădirilor cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație și în cazul clădirilor multietajate constituie părți comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
....................

Totusi:
Articolul 37
..........................
(6) Modificarea instalațiilor interioare ale condominiului aflate în proprietate comună se realizează numai în condițiile legii, pe baza unui referat tehnic de specialitate, emis de furnizorul utilității, în care se arată efectele modificării instalației respective și a autorizației de construire. Pe baza referatului tehnic, adunarea generală hotărăște, cu votul majorității a două treimi din numărul membrilor asociației, asupra necesității și oportunității efectuării modificării. În cazul producerii locale, la nivel de condominiu, a energiei termice și a apei calde de consum, nu este necesar referatul tehnic menționat.
..........................

Inca mai aveti pirghii de decizie.
Cand ati cumparat apartamentul ati stiut ca terasa si respectiva boxa raman in proprietatea dezvoltatorului, conform proiect. Daca locatarii doresc sa fie proprietari trebuie sa cumpere de la dezvoltator aceste parti sau sa plateasca chirie, in conditiile in care se folosesc de acesteparti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum ar trebui să procedăm, pentru a nu fi ulterior acuzați că avem un privilegiu asupra unei părți comune de condominiu? junealina junealina Urmează să achiziționez (am achitat avansul), direct de la dezvoltator, un apartament aflat la ultimul etaj (VI) al unui bloc aflat în construcție, ... (vezi toată discuția)
Condominiu bloc proprietate personala ContSters429712 ContSters429712 Buna ziua ! Imi spune-ti va rog ce se întâmplă in momentul in care plec din apartament pentru o perioada nedeterminata. Care sunt obligațile mele de plata ... (vezi toată discuția)
Suprafata indiviza normator normator ce inseamna suprafata indiviza?, din ce se compune?, fata de acest criteriu se repartizeaza cheltuielile la asociatia de proprietari. Cu stima, Va multumesc. (vezi toată discuția)