avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 310 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... taxa salubrizare pf versus pj Buna ziua, situatia este ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

taxa salubrizare pf versus pj Buna ziua, situatia este urmatoarea: ...

taxa salubrizare pf versus pj

Buna ziua,
situatia este urmatoarea: Un srl are contract de COMODAT cu proprietarul unui apartament(in bloc) strict ptr sediu social, comodat inregistrat cu rezolutie de la ORC FARA activitate la sediul social si nu desfasoara activitate decat la terti, deci fara prezenta fizica la sediul social. De aceea, In contractul de comodat este inca de la infiintarea srl-ului ( 2015) o clauza potrivit careea plata utilitatilor revine proprietarului de drept si nu srl-ului. In 2018, consiliul local de sector a stabilit taxa salubrizare pentru srl uri cu sediile in apartamente de bloc la 960 lei/an, indiferent daca au sau nu au activitate la sediul social. DGITL a trimis decizii de impunere cu aceasta suma tuturor firmelor si o informare potrivit careia daca la aceeasi adresa este sediul social si sunt si pers fizice, se plateste o singura taxa, cea cu valoare mai mare, tariful pentru pf fiind la acea vreme undeva la 60 lei/an. SRL-ul a trimis contestatie scrisa cu nota de inventar si confirmare de primire la DGITL , pentru suma de 960 lei. NU a primit vreodata raspuns privind solutionarea contestatiei respective. Intrucat timp de 2 ani nu a mai primit astfel de decizii de impunere, si afland inclusiv ca a fost anulata de instanta acea hotarare de consiliu care stabilea acea taxa de 960 lei ptr srl-uri, srl a crezut ca subiectul este inchis si nu are nicio obligatie de plata, oricum nu avea pentru ca revenea prin contr de comodat proprietarului de drept al apartamentului unde isi are sediul social fara activitate.

Asa cum am precizat, Hotararea consiliului local a fost atatcata de consilierii locali in instanta si a fost anulata dupa 6 luni de procese, hotarare ramasa definitiva. Ca urmare, DGITL a trimis ,in 2020 o noua decizie de impunere catre srl cu jumatate din taxa de salubrizare 480 lei, pe care srl din nou a contestat-o, precizand inclusiv ca prin comodat revin taxele cu utilitatile in sarcina proprietarului de drept si nu srl-ului. Contestatia a fost respinsa de DGITL , drept ptr care srl a contestat in instanta de judecata, intre timp DGITL a trimis inca o decizie cu penalitati ptr neplata , in total 622 lei , pe care srl a contestat-o iar, respinsa si mutata in instanta!

Desi legea salubrizarii stabileste ca taxa se percepe de la utilizatorii /beneficiarii ( persoane) serviciului respectiv, si aratand instantei ca la adresa sediului social nu exista utilizatori beneficiari de servicii de salubrizare, nici pj si nici pf - depunand dovezi de la asociatia de proprietari in acest sens ( proprietarul a fost plecat din tara intre anii 2016-2019= zero pers la avizier cheltuieli intretinere/administrative) - instanta respinge contestatia srl-ului in aceste conditii in care nu exista beneficiar/persoana utilizator de servicii nici pf nici pj si in plus taxa revenea prihn comodat proprietarului pf. SRL declara apel. Inainte de judecarea apelului DGITL pune poprire pe contul srl si isi ia cei 622 lei din contul srl !

Va rog respectuos sa imi spuneti punctul dvs de vedere, argumentat legal. Noi, pj si pf consideram ca este un abuz si o incalcare a prevederilor legii salubrizarii, pentru ca taxa nu este un impozit pe care il platesti oricum, fie de locuiesti, fie de nu locuiesti la adresa. Taxa de salubrizare se stabileste pe persoana/nr de persoane si nu pe gospodarie si ptr a fi aplicata, trebuie sa existe persoana /utilizatorul care a beneficiat de respectivul serviciu de salubrizare, ori in cazul nostru NU exista utilizator/beneficiar, pentru ca pf proprietarul nu a locuit la adresa in 2018 ( din 2016 pana in 2019) iar srl are doar sediu social, ptr corespondenta si fiind o firma f mica , nici corespondenta nu are, cu mentiunea ca nu are si nu a avut datorii la bugetul statului vreodata, nici pj si nici pf.

Va rugam respectuos un sfat cu pasii de urmat, intrucat consideram ca in cel mai rau caz, ar fi trebuit emisa decizia de impunere pe pf, cu acei 60 lei, avand in vedere comodatul care prevede in sarcina proprietarului obligatia de a achita costurile utilitatilor. Este o nedreptate si un abuz si dorim clarificarea situatiei, dorim sa facem demersurile in continuare, pana in panzele albe ptr ca este un abuz si incalcarea legii salubrizarii, nu stim ce putem face daca si apelul ne va fi respins. Intelegem politica statului de a colecta cat mai multi bani la buget din toate sursele, dar sa ne fie cu iertare, sa recupereze cinstit si legal de unde trebuie. Noua ne-au luat cei 622 lei din cont inainte de finalizarea procesului , tot venitul firmei intr-o luna este de 3000 lei din care achitam un salariu unicului angajat pe care il avem si taxele aferente salariului lui la buget, dupa care mai ramanem cu nici 100 lei pe cont, de la luna la luna, din care ni se retrag taxele bancare administrare cont 30 lei lunar si cu restul incarcam cartela telefonica lunar...iar acum, din cauza ca ne-au luat din cont 622 lei , ne-am trezit in imposibilitatea de a plati salariul intreg salariatului nostru, intrucat am platit prioritar taxele aferente salariului la buget , iar omului i-am dat salariul mai putin cu 600 lei....,.

Cu speranta ca ne veti indruma corect si in timp util, va multumim anticipat pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: Maria Adriana Marinescu , Consultant resurse umane 11:50, 28 August 2022
este o tarasenie intreaga, cu istoric, dosare si abordari. cred ca cel mai potrivit e sa cereti o consultatie avocatiala, va prezentati punctul de vedere, documentatia, etc. daca tot vorbiti de timp util, e cea mai scurta cale
am facut asta deja si sunt uluita de raspunsurile contradictorii ale celor 4 avocati cu care am discutat, speram sa primesc aici inca cateva opinii de la profesionisti si in functie de raspunsuri sa decid cu cine sa continui in instanta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lipsa contract salubrizare - inspectorii din primarie dau avertisment verbal pentru o eventuala amenda 10314 10314 Buna ziua, Sunt proprietarul unui apartament compus din 3 camere situat la parterul unui bloc din sectorul 6, Bucuresti. De asemeni, sunt unicul asociat al ... (vezi toată discuția)
Taxa salubrizare sector 4 FPG FPG Buna seara! Am un PFA, cu sediul in sectorul 4 (doar sediu, nu si punct de lucru). La sediul firmei nu se desfasoara nicio activitate, este doar locuinta ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! doresc să intru in posesia certificatului fiscal ... ButAlina ButAlina Buna ziua! Doresc să.intru in posesia certificatului fiscal emis de către Dgitl sector 4, însă aceștia refuza să-l elibereze întrucât îmi.solicita ... (vezi toată discuția)