avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua. Conform carui articol din ce lege persoana ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua. Conform carui articol din ce lege persoana de la primarie ...

Buna ziua.
Conform carui articol din ce lege persoana de la primarie de la asistenta tutelara are dreptul sa ceara anumite informatii in cadrul divortului pe cale notariala unde sunt implicati si copii?
Ma refer la informatii pe care le consider confidentiale ca: ce boli am avut, unde muncesc in prezent, functia pe care sunt angajat, salariul pe care il am. I-am cerut persoanei sa-mi dea declaratie ce va face cu aceste informatii si cum vor fi folosite si pastrate si a fost foarte mirata a zis ca renunta la ancheta.
A spus acea persoana ca am semnat declaratie de date GDPR la notar si da, are dreptate, dar acolo nu mi s-au cerut aceste informatii ci doar datele din buletin si adresa la care locuiesc si datele referitoare la copii. Si inca ceva, datele pe care persoana de la primarie mi le cere vor fi folosite si stocate nu de notar, ci de directia de la primarie la care lucreaza.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 24 August 2022
4drian, utilizator
Cel mai recent răspuns: Alexandru Surcel , Avocat 09:51, 26 August 2022
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.375 alin.2 Cod civil
"Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptaţi, dacă soţii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care să îl poarte după divorţ, exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi, stabilirea locuinţei copiilor după divorţ, modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat şi fiecare dintre copii, precum şi stabilirea contribuţiei părinţilor la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor. Dacă din raportul de anchetă socială rezultă că acordul soţilor privind exercitarea în comun a autorităţii părinteşti sau cel privind stabilirea locuinţei copiilor nu este în interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5).

Art.272 din Regulamentul de aplicare a Legii 36/1995
"In vederea admiterii cererii de divorţ în cazul în care există copii minori, notarul public sesizează autoritatea competentă, ataşând cererii proiectul acordului soţilor cu privire la exercitarea autorităţii părinteşti, locuinţa copiilor, modalitatea de păstrare a legăturilor personale şi stabilirea contribuţiei fiecăruia dintre părinţi la creşterea, educarea, învăţătura şi pregătirea profesională a copiilor după divorţ. La dosarul cauzei se depune raportul de anchetă socială, în vederea soluţionării procedurii de divorţ pe cale notarială.

Autoritatea competenta este Direcția de Asistenta Sociala, Compartimentul Autoritate Tutelara, care, la sesizarea notarului are obligația de a întocmi un raport de ancheta psihosociala, raport al cărui scop este acela de a aprecia dacă acordul dvs în sensul stabilirii domiciliului minorului la unul dintre părinți este în interesul superior al copilului.
Pentru a face aceasta apreciere/recomandare/ concluzie, funcționarul respectiv poate solicita orice fel de informații pe care le considera necesare în stabilirea situației părintelui respectiv. Asta e treaba funcționarului care lucrează acolo. E în fisa postului. Informațiile obținute vor fi consemnate în raportul de ancheta, din care un exemplar va fi transmis notarului și un exemplar va fi păstrat în arhiva instituției respective. Nu îl ia funcționarului acasă, sa îl pună în rama.
Dacă părintele cu care va domicilia copilul este șomer, are un stil de viata dezordonat, minorul e mai tot timpul bolnav, neîngrijit, nu merge la școală etc etc., nu prea e în interesul copilului sa domicilieze cu acel părinte.
Cu tot acordul soților.
Dacă raportul de ancheta stabilește ca nu este în interesul superior al copilului ca acesta sa locuiască la părintele X, notarul va respinge cererea de divorț, pierdeți taxele achitate, rămâneți căsătoriți și o luați de la capăt.
Așadar...este în interesul dvs sa colaborati. Altfel, pierdeți timp și bani pentru niște ambiții inutile.
In cazul de fata copiii vor locui la mama si tatălui i s-au cerut aceste informații. Parintii au declarat deja la notar toate informațiile cerute de acesta. Deci în situația de fata reprezentantul de la primărie este mai presus de orice lege? Poate cere orice informație vrea sub "amenințarea" ca nu va întocmi raportul? Mulțumesc.

- Apăsați, vă rog, pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc. -
Ultima modificare: Joi, 25 August 2022
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Mai presus de care lege anume?
Neavand suficiente date pentru a concluziona daca acordul dvs, ca parinti este in interesul superior al copilului, se poate afla in imposibilitatea intocmirii raportului de ancheta. Se consemneaza date referitoare la intreaga situatie familiala. Nu doar cele referitoare la mama.
In lipsa acestui raport, notarul va respinge cererea de divort.
Parintii au declarat cu cine va domicilia copilul dupa divort. Nu cred ca notarul v-a intrebat de boli si de venituri.
Ultima modificare: Joi, 25 August 2022
raluk0207, utilizator
Dragă domnule, GDPR este acum legea cea mai la modă și mulți au devenit excesiv de preocupați de datele lor personale de parcă ar fi copiii lor. Când, de fapt, riscul cel mai uzual este ca datele respective să ajungă la un profiler comercial, care să stabilească la ce reclame ar putea fi omul mai susceptibil și pe acelea să le primească. Și e mai mare riscul să se întâmple asta când vă dați datele respective pentru o achiziție online decât dacă le dați la Autoritatea tutelară.

Bun, ce v-a cerut asistentul social venit să facă ancheta socială este și perfect legal- vedeți legislația pe care v-a citat-o mai sus un alt comentator- și perfect corect metodologic. O anchetă sociala nu e condiționată de voința părților, deși ea va fi consemnată în raport, ci este nevoie să fie verificate și consemnate toate detaliile relevante legate de părinți, gospodăriile lor și eventual alte persoane care locuiesc cu ei, membri ai familiei sau nu. Deci nu e nimic deplasat că asistentul social v-a întrebat de servici, salariu și istoricul medical, era de fapt obligat să vă întrebe aceste lucruri. El poate fi blamat cel mult că nu v-a informat mai bine asupra legislației și a metodologiei anchetei sociale.

Aveți însă nevoie de această anchetă, așa că mergeți la sediul Autorității tutelare să o rezolvați. Căci tocmai v-ați bătut niște cuie în talpă în mod inutil.

4drian a scris:

In cazul de fata copiii vor locui la mama si tatălui i s-au cerut aceste informații. Parintii au declarat deja la notar toate informațiile cerute de acesta. Deci în situația de fata reprezentantul de la primărie este mai presus de orice lege? Poate cere orice informație vrea sub "amenințarea" ca nu va întocmi raportul? Mulțumesc.

- Apăsați, vă rog, pe Răspunde, nu pe Citează, când vreți să publicați un nou mesaj. Mulțumesc. -

~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anchetele sociale in cazurile de divort cu minori dana_2 dana_2 As avea cateva intrebari pe tema anchetelor sociale - care sunt articolele din codul civil care se refera la aceste anchetele sociale - sunt anchetele ... (vezi toată discuția)
Divort la notar / minori ContSters239798 ContSters239798 Buna ziua, Se poate divorta la notariat in cazul in care exista minori. Mentionez ca tatal este de acord ca minorii sa ramana in grija mamei, ne-am inteles ... (vezi toată discuția)
Divortul la notar Justitiarul71 Justitiarul71 Conf.art.375 din Noul Cod Civil:,,Divorţul prin acordul soţilor poate fi constatat de notarul public şi în cazul în care există copii minori născuţi ... (vezi toată discuția)