avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Impozitarea vanzarii unui apartament in Romania pentru ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Impozitarea vanzarii unui apartament in Romania pentru cetatean cu resedinta fiscala in Elvetia

Buna ziua,

Sunt cetatean roman care locuieste in strainatate si am domiciliul fiscal recunoscut si de ANAF in Elvetia.
Tocmai urmeaza sa mostenesc un apartament in Romania in urma succesiunii si in legatura cu acest fapt nu-mi este clar cum functioneaza legea in ceea ce priveste impozitul aferent cat si prevederile eliminarii dublei impozitari intre Romania si Elvetia (analog intelegerii care exista in interiorul UE).
Pentru succesiune am inteles ca atata vreme cat ea are loc in termeni de 2 ani nu voi avea de platit nicio taxa. In Elvetia pentru succesiune (desi nu stiu daca ar fi aplicabila si legea elvetiana aici) idem nu exista taxe daca aceasta provine de la rude de gradul 1.
La momentul cand voi vinde apartamentul (90k euro = 438k ron) aici apar neclaritatile:
a) voi avea de plata in Romania 6000 ron + 2% din (438k ron - 200k ron = 238k ron) ?
b) voi plati oare si in Elvetia ceea ce ei numesc "Gewinnsteuer" = taxa pentru ca am generat venit, dar voi putea deduce din ea ce s-a platit deja la punctul a) ?
c) conform dublei impozitari este clarificata situatia astfel incat ori sa platesc a), ori b), ori orice altceva?

Imi cer scuze daca nu am formulat destul de clar. Subiectul in speta inca imi genereaza confuzie, in pofida faptului ca am gasit cateva documente legale in aceasta directie.
Multumesc in avans!
Cel mai recent răspuns: mihaime , utilizator 10:41, 14 Decembrie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Imi raspund singur la mesaj pentru cazul in care va mai fi altcineva intr-o situatie similara.

Impozitul se aplica in tara in care se afla bunul, in speta in Romania.

In Elvetia pentru a preveni specula cu imobiliare exista o taxa Grundstückgewinnsteuer care in functie de canton poate sa ajunga pana la 40% in cazul in care cineva achizitioneaza/mosteneste un imobil si il vinde rapid. Se aplica profitului realizat (diferenta pret achizitie, pret vanzare).
Aceasta taxa scade in fiecare an in care proprietatea nu este vanduta pana cand ajunge intr-un final la o valoare decenta (exemplu: cantonul Argau; daca este vanduta proprietatea in primul an, impozit 40%, daca este vanduta dupa 25 de ani, impozitul este 5%).

In cazul proprietatilor dobandite in alte tari NU se aplica Grundstückgewinnsteuer, lucru confirmat de autoritatile din Elvetia.

Apoi mai exista inca o situatie:
- apartament mostenit, detinut in Romania, neinchiriat -> in Elvetia se plateste Eigenmietwert (se adauga la venituri valoarea ipotetica de inchiriere a bunului)
- apartament mostenit, inchiriat in Romania -> nu se mai plateste in Elvetia ceva, tratat pt. evitarea dublei impuneri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unde vor fi platite taxele aferente mostenirii? dacoromanus dacoromanus Buna ziua. Ma poate ajuta va rog cineva cu o informatie sau indrumare in situatia urmatoare? Am primit o suma in bani mostenire din Elvetia in urma decesului ... (vezi toată discuția)
Consultant it roman angajat de o companie elvetiana ioalec ioalec Buna ziua, Dupa ce am plecat de la fosta companie (domeniul banking), vendorul unui mare produs pe care il foloseam m-a contactat pentru a-mi oferi o ... (vezi toată discuția)
Se plateste impozit in romania pe suma obtinuta din vanzarea unui teren in bulgaria? CECILIA ENACHE CECILIA ENACHE Buna ziua, am vandut un teren agricol in Bulgaria. Terenul este obtinut prin mostenire, nu cumparare (nu stiu daca are importanta). Acolo NU se plateste ... (vezi toată discuția)