avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Am fost in concediu fără plată un an de zile, revin la post de la 1 septembrie 2022, în învățământ. Am dreptul la concediu de risc maternal? Sunt însărcinată, am 7 săptămâni.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:51, 3 Septembrie 2022
Da, aveti dreptul

OUG 158/2005-art. 31
(1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordă în condițiile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 96/2003 privind protecția maternității la locurile de muncă, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordă o indemnizație de risc maternal care se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.
(3) Concediul și indemnizația de risc maternal se acordă fără condiție de stagiu de asigurare.
(la 01-08-2021, sintagma: stagiu de cotizare a fost înlocuită de Punctul 11, Articolul I din ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 74 din 30 iunie 2021, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 645 din 30 iunie 2021 )
(4) Cuantumul indemnizației prevăzute la alin. (2) reprezintă 75% din baza de calcul stabilită conform prevederilor art. 10.

Discutati cu medicul ce va urmareste sarcina sau cel de familie.
Aș mai avea o întrebare: voi avea dreptul după naștere la concediul pentru îngrijirea copilului și indemnizație?
Vă mulțumesc pentru ajutorul acordat!
Si inainte de acest concediu ati avut activitate?
O sa nasteti apr. prin luna Martie/Aprilie, nu?
Daca da... ce ocupatie ati avut in perioada Aprilie/Mai 2021-Martie/Aprilie 2023?

Daca ati lucrat pana in Septembrie 2021 si apoi ati intrat in concediu fara plata s-ar putea sa sa incadrati sa primiti indemnizatia pentru CCC ( Concediu Crestere Copil-cei 2 ani), nu si pe cel Maternal-cele 126 de zile.

Depinde ce ocupatie ati avut in perioada de mai sus.
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2022
Ionut.ion, utilizator
O să nasc prin martie/ aprilie 2023.
In perioada 1 sept.2021-31 aug.2022 am fost in concediu fără plată (fiind masterandă cu bursă).
Înainte de 1 septembrie 2021 am lucrat că profesor 19 ani.
Începând cu 1 sept.2022 aș vrea să întru in concediu de risc maternal, daca se poate până la naștere (am 44 ani și sângerez).

Cum v-am spus, pentru a beneficia de Concediul de risc maternal nu aveti nevoie de un stagiu minim de cotizare. Dar acest concediu u poate fi mai mare de 120 de zile, deci nu puteti beneficia de el pana la nastere.

Pentru concediul maternal, cele 126 de zile, aveti nevoie de un stagiu de cotizare sau asimilat de minim 6 luni, inainte de luna in care beneficiati de el.

Acum nu stiu daca acest master se incadreaza ca stagiu asimilat, conform a ceea ce scrie in lege
a urmat cursurile de zi ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiția absolvirii acestora cu examen de licență sau de diplomă organizat în prima sesiune. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învățământului universitar se face cu diplomele eliberate de instituțiile autorizate, în condițiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolă sau cu adeverință eliberată de instituția de învățământ superior;

Eu nu cred dar mai asteptati si un alt raspuns.

Alte discuții în legătură

Concediul de risc maternal alexia23 alexia23 Buna ziua! Am o intrebare referitoare la acordarea concediului maternal. As vrea sa stiu daca el se poate acorda inca din primele saptamani de sarcina, ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie - concediu crestere copil GeorgianaGeorgiana2019 GeorgianaGeorgiana2019 Buna ziua! Va rog mult daca ma puteti ajuta cu un raspuns. Din data de 5.02.2018-5.05.2018 (90 zile) am fost in concediu medical (sarcina cu risc). Din data ... (vezi toată discuția)
Concediul de risc maternal Amaia27 Amaia27 Buna seara, as dori sa aflu daca voi beneficia de concediu de risc maternal platit, in conditiile in care lucrez de doar 3 luni la actualul loc de munca si ... (vezi toată discuția)