avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Loc parcare reședință Am achiziționat o locuință ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Loc parcare reședință Am achiziționat o locuință dar nu ...

Loc parcare reședință
Am achiziționat o locuință dar nu am cumpărat și loc de parcare,locuri care se puteau cumpăra odată cu achiziționarea locuinței la un anumit preț, pe care era trecut în actul de vanzare cumpărare,cu cadastru și tot ce este necesar pe numele proprietarului.
Pe lângă locurile deja existente și enumerate mai sunt unele spatii unde se pot parca autoturismele dar nu este marcat în acest sens( nu îngreunează nici trecerea altor autovehicule și nici parcarea celorlalte autovehicule ale proprietarilor).
Președintele de asociație m i a pus în vedere sa mut autovehiculul de pe această,,rezerva".
Ce pot sa risc în această situație ?
Parcarea este privată și nu are nici o legătură cu primăria sau poliția.
Mulțumesc.
Am uitat sa menționez ca locurile de parcare sunt aprox.380 în totalși locuințe sunt 498 în acest complex.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2022
CM1968, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:21, 20 Septembrie 2022
Cu siguranta acel spatiu este o proprietate publica sau privata.
Daca este o proprietate publica, exista suficiente reglementari incat sa va luati amenzi de la Politia locala si/sau rutiera, ba chiar sa va fie ridicat autoturismul.
Daca este o proprietate privata (ex. asociatia de proprietari, persoane fizice/juridice), chestiunea este mai delicata...va puteti trezi cu o plangere penala (ex. pentru tulburare de posesie), cu actiuni in instanta si cu plata unor cheltuieli considerabile (ex. cheltuieli judiciare, avocat, etc), pretentii ale proprietarilor pentru utilizarea fara drept a proprietatii, inclusiv pentru servicii asociate (ex. avocati, firme de recuperare creanta, etc).
Exista un caz celebru la Mamaia, pentru a nu mai gasi locul de parcare ocupat, un proprietar dintr-un complex mai de fite, a afisat taxa de ocupare a acesteia...parca in jur de vreo 500 lei/ora (presa a promovat la momentul respectiv ca atata a ajuns locul de parcare in zona, insa era doar disperarea unui proprietar)....pana la acel moment, nici unul dintre demersuri nu a avut efecte rapide sau pe termen lung, insa din momentul in care a pus anuntul, si-a gasit locul de parcare liber....pana la urma proprietatea este garantata prin Constitutie si fiecare trebuie sa dispuna de ea in limitele prevazute de cadrul legal...sunt convins ca nici dvs. nu v-ar conveni sa va treziti cu o familie de etnie ca va ocupa apartamentul sub diverse pretexte, pentru ca mai apoi sa va chinuti sa ii scoateti de acolo....asa ca un mic exercitiu de constientizare a consecintelor nu ar strica,,,,vorba proverbului...Ce tie nu iti place, altuia nu-i face !
~ Conținut șters la cerere ~
Teren privat al cui ? Locurile de parcare cumparate si intabulate pe numele proprietarului respectiv se intelege ale cui sunt. Dar restul terenului in sine (eu il presupun asfaltat) al cui este ? Eu am presupus ca e proprietate comuna. Altfel de ce ar fi venit presedintele de asociatie ? Ca doar asociatia se ocupa de gestionarea proprietatii comune. Asociatia nu este proprietar. Asa ca eu am considerat ca este coproprietate a tuturor proprietarilor din acel condominiu. Prin urmare nu e incalcata nici o lege, daca cineva parcheaza pe acel spatiu neindividualizat ca proprietate.
Articolul 3 din legea 196/2018
(3) În sensul art. 2 lit. h), constituie condominiu:
a) clădiri cu mai multe locuințe sau spații cu altă destinație în care există proprietăți individuale și proprietăți comune;
b) clădiri multietajate; un tronson cu una sau mai multe scări din cadrul clădirii multietajate în cazul în care se poate delimita proprietatea comună;
c) un ansamblu rezidențial format din locuințe și/sau construcții cu altă destinație, amplasate izolat, înșiruit sau cuplat, în care există proprietăți comune și proprietăți individuale.

gi-jane2 a scris:

ideea e ca fiind teren privat, il puteti folosi cu acordul proprietarului, altfel, nu.

Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2022
latka, utilizator
Eu am presupus ca e proprietate comuna.

pai de ce?
proprietate comun e terenul de sub bloc., cai de acces etc. scrie in contract.
terenul, daca e privat, apartine cuiva., de acel proprietar e vb.
De ce? Pentru ca e un complex rezidential, nu un bloc. Terenul e parte din complex inteleg, mai putin parcarile, pe care le-a vindut. Spatiul verde al cui e ? Al dezvoltatorului ? Il intretine el in continuare ? Trotuarele ale cui sunt ? Instalatia de iluminat stradal ?Etc.

Adica dezvoltatorul a facut doar niste blocuri ?

Alte discuții în legătură

Parcare georgeles georgeles Buna ziua, Va rog sa-mi da-ti un sfat cum trebuie sa procedam din punct de vedere legal.Drumul din fata blocului este proprietate privata a tuturor ... (vezi toată discuția)
Acces restrictionat in curtea blocului tehnicianu tehnicianu Buna ziua, sunt proprietar al unui apartament in contractul caruia se mentioneaza ca s-a transmis in coproprietate fortata si perpetua suprafata indiviza de ... (vezi toată discuția)
Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private Adrian_MG Adrian_MG Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite? Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu ... (vezi toată discuția)