avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Loc parcare reședință Am achiziționat o locuință ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Loc parcare reședință Am achiziționat o locuință dar nu ...

Loc parcare reședință
Am achiziționat o locuință dar nu am cumpărat și loc de parcare,locuri care se puteau cumpăra odată cu achiziționarea locuinței la un anumit preț, pe care era trecut în actul de vanzare cumpărare,cu cadastru și tot ce este necesar pe numele proprietarului.
Pe lângă locurile deja existente și enumerate mai sunt unele spatii unde se pot parca autoturismele dar nu este marcat în acest sens( nu îngreunează nici trecerea altor autovehicule și nici parcarea celorlalte autovehicule ale proprietarilor).
Președintele de asociație m i a pus în vedere sa mut autovehiculul de pe această,,rezerva".
Ce pot sa risc în această situație ?
Parcarea este privată și nu are nici o legătură cu primăria sau poliția.
Mulțumesc.
Am uitat sa menționez ca locurile de parcare sunt aprox.380 în totalși locuințe sunt 498 în acest complex.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Septembrie 2022
CM1968, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:21, 20 Septembrie 2022
De acord, spatiul respectiv ar putea fi o proprietate comuna, insa sunt ansambluri rezidentiale, unde tot ce inseamna proprietate comuna este administrata prin intermediul Asociatiei de proprietar, in baza unui statut, regulament intern, etc....unde sunt explicate drepturile si obligatiile pproprietarilor, inclusiv specificat ca cei care parcheaza auto in spatii neautorizate sa suporte si consecinte...pana la urma ideea este sa existe intelegere si respect in comunitate si fata de lege, altfel ajungem la anarhie, fiecare facem ce ne poate capul si umplem instantele de judecata cu tot felul de maruntisuri, doar pentru ca stiim ca anumiti functionari sunt incompetenti sau sistemul de justitie nu functioneaza la turatia si adaptarea la nevoile curente ale cetateanului (la cate exemple sunt, sunt convins ca cineva ar fi trebuit sa vina cu o modificare legislativa, astfel incat sa elimine toate aceste ambiguitati si atunci cand chemi politia, sa nu inceapa cu fraze , ca este proprietate privata, nu se baga).
Ultima modificare: Luni, 19 Septembrie 2022
Manuela Rășină, administrator

mrays99 a scris:

De acord, spatiul respectiv ar putea fi o proprietate comuna, insa sunt ansambluri rezidentiale, unde tot ce inseamna proprietate comuna este administrata prin intermediul Asociatiei de proprietar, in baza unui statut, regulament intern, etc....unde sunt explicate drepturile si obligatiile pproprietarilor, inclusiv specificat ca cei care parcheaza auto in spatii neautorizate sa suporte si consecinte...pana la urma ideea este sa existe intelegere si respect in comunitate si fata de lege, altfel ajungem la anarhie, fiecare facem ce ne poate capul si umplem instantele de judecata cu tot felul de maruntisuri, doar pentru ca stiim ca anumiti functionari sunt incompetenti sau sistemul de justitie nu functioneaza la turatia si adaptarea la nevoile curente ale cetateanului (la cate exemple sunt, sunt convins ca cineva ar fi trebuit sa vina cu o modificare legislativa, astfel incat sa elimine toate aceste ambiguitati si atunci cand chemi politia, sa nu inceapa cu fraze , ca este proprietate privata, nu se baga).

Administrarea proprietății comune se face de către toate asociațiile de proprietari în baza legii 196/2018, deci la fel trebuie să se întâmple și în ansamblurile rezidențiale. Statutul, regulamentul, ce-o fi el, nu e mai presus de lege și de codul civil.

Prin urmare acel spațiu care e proprietate comună și care este folosit de cel care a deschis acest subiect să-și parcheze mașina, fără a aduce atingere proprietății individuale e o acțiune perfect legală. Oricine dintre ceilalți coproprietari poate face exact același lucru.

Asociația nu e proprietar, nu e izvor de drept, nu poate da amenzi și nici bloca mașini.
latka, utilizator
Pai atunci daca am aplica acelasi principiu, cum ar fi daca se apuca cate unul prin fiecare proprietate sa ocupe spatii comune precum spalatoria, uscatoria, spatiile tehnice care nu au neaparat instalatii care sa necesite revizii periodice, etc. si se face stapan pe ele?!
Eu cand am pomenit de statut (ex. care este la randul lui analizat la momentul cand judecatoria da sentinta pentru infiintarea asociatiei, deci are cumva un aviz de legalitate), regulament de ordine interioara, m-am referit ca sunt in cadrul legal, dar atentie ca acolo unde nu este suficient reglementat, tot intelegerea/acordul partilor primeaza. ..EU nu m-am referit la amenzi, ci la taxe de utilizare a spatiului respectiv....spre exemplu, sunt asociatii de locatari, care inchiriaza astfel de locuri, chiar ale locatarilor care sunt plecati in intervalul 09:00-18:00, pentru a contribui la bugetul asociatiei, astfel incat aceasta sa se dezvolte si sa fie mai prospera (din bugetul respectiv, platesc panouri solare)....
Problema in Romania este ca foarte multe persoane vor moca/gratuit bunuri materiale, dar mai ales servicii (ex. de la pretentia de a avea servicii de educatie, medicale ca in vest, dar cu contributii ca in multe din statele arabe sau asiatice, adica unde nu exista astfel de contributii), respectiv nu au deprins obiceiul de a plati cat consuma (ex. servicii, produse, etc.)

latka a scris:

mrays99 a scris:

Administrarea proprietății comune se face de către toate asociațiile de proprietari în baza legii 196/2018, deci la fel trebuie să se întâmple și în ansamblurile rezidențiale. Statutul, regulamentul, ce-o fi el, nu e mai presus de lege și de codul civil.

Prin urmare acel spațiu care e proprietate comună și care este folosit de cel care a deschis acest subiect să-și parcheze mașina, fără a aduce atingere proprietății individuale e o acțiune perfect legală. Oricine dintre ceilalți coproprietari poate face exact același lucru.

Asociația nu e proprietar, nu e izvor de drept, nu poate da amenzi și nici bloca mașini.

Eu vă recomand să recitiți ce am scris anterior, pentru că nu ați făcut-o prima dată. Unde am scris eu de ocuparea a ceva din proprietatea comună? Opriți-vă din comentarii, că nimeriți doar pe lângă.

Am menționat expres faptul ca oricare dintre ceilalți coproprietari poate face exact același lucru, să parcheze mașina pe acel spațiu.

Nu e nimic moca, e fix proprietatea comună. Adică cine parchează primul acolo asta e.
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va respect punctul de vedere, insa tocmai ce va contraziceti in propriul mesaj...sustineti ca nu sunteti de acord cu ocuparea spatiilor comune, dar sunteti de acord cu parcarea pe un spatiu comun, care cel mai probabil are alta destinatie decat parcare, după principiul primul venit, primul servit...care pana la urma....la naiba, tot un spatiu comun este....ce o sa intample in situatia in care exista proprietari care au mai multe autoturisme si ocupa nejustificat toate acele spatii comune in detrimentul celorlalti proprietari?? Daca este proprietate comuna nu inseamna ca poate fi folosita ca o proprietate individuala, exclusiv in interes propriu....toate acele spatii comune sunt utilizate in scopul pentru care au fost autorizate si construite....asa daca avem 1 metru de spatiu comun din drumul privat, nu inseamna ca imi las masina pe drum si ma doare la bascheți de ceilalti proprietari...sau pe spatiul verde sau in alt loc unde clar nu este autorizat ca loc de parcare.....nu cred ca dezvoltatorii din ziua de azi fac astfel de pomeni.....cu scuzele de rigoare dar cam asa reiese din mesaje dvs....si apropos, Legea care tot o invocati dvs. privind asociatiile de proprietari nu este singurul act normativ care reglementeaza bunul mers intr-o asociatie de proprietari, mai sunt si altele (ex. Codul civil).

latka a scris:

Eu vă recomand să recitiți ce am scris anterior, pentru că nu ați făcut-o prima dată. Unde am scris eu de ocuparea a ceva din proprietatea comună? Opriți-vă din comentarii, că nimeriți doar pe lângă.

Am menționat expres faptul ca oricare dintre ceilalți coproprietari poate face exact același lucru, să parcheze mașina pe acel spațiu.

Nu e nimic moca, e fix proprietatea comună. Adică cine parchează primul acolo asta e.

Alte discuții în legătură

Parcare georgeles georgeles Buna ziua, Va rog sa-mi da-ti un sfat cum trebuie sa procedam din punct de vedere legal.Drumul din fata blocului este proprietate privata a tuturor ... (vezi toată discuția)
Acces restrictionat in curtea blocului tehnicianu tehnicianu Buna ziua, sunt proprietar al unui apartament in contractul caruia se mentioneaza ca s-a transmis in coproprietate fortata si perpetua suprafata indiviza de ... (vezi toată discuția)
Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private Adrian_MG Adrian_MG Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite? Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu ... (vezi toată discuția)