Pai atunci daca am aplica acelasi principiu, cum ar fi daca se apuca cate unul prin fiecare proprietate sa ocupe spatii comune precum spalatoria, uscatoria, spatiile tehnice care nu au neaparat instalatii care sa necesite revizii periodice, etc. si se face stapan pe ele?!
Eu cand am pomenit de statut (ex. care este la randul lui analizat la momentul cand judecatoria da sentinta pentru infiintarea asociatiei, deci are cumva un aviz de legalitate), regulament de ordine interioara, m-am referit ca sunt in cadrul legal, dar atentie ca acolo unde nu este suficient reglementat, tot intelegerea/acordul partilor primeaza. ..EU nu m-am referit la amenzi, ci la taxe de utilizare a spatiului respectiv....spre exemplu, sunt asociatii de locatari, care inchiriaza astfel de locuri, chiar ale locatarilor care sunt plecati in intervalul 09:00-18:00, pentru a contribui la bugetul asociatiei, astfel incat aceasta sa se dezvolte si sa fie mai prospera (din bugetul respectiv, platesc panouri solare)....
Problema in Romania este ca foarte multe persoane vor moca/gratuit bunuri materiale, dar mai ales servicii (ex. de la pretentia de a avea servicii de educatie, medicale ca in vest, dar cu contributii ca in multe din statele arabe sau asiatice, adica unde nu exista astfel de contributii), respectiv nu au deprins obiceiul de a plati cat consuma (ex. servicii, produse, etc.)
latka a scris:
mrays99 a scris:
De acord, spatiul respectiv ar putea fi o proprietate comuna, insa sunt ansambluri rezidentiale, unde tot ce inseamna proprietate comuna este administrata prin intermediul Asociatiei de proprietar, in baza unui statut, regulament intern, etc....unde sunt explicate drepturile si obligatiile pproprietarilor, inclusiv specificat ca cei care parcheaza auto in spatii neautorizate sa suporte si consecinte...pana la urma ideea este sa existe intelegere si respect in comunitate si fata de lege, altfel ajungem la anarhie, fiecare facem ce ne poate capul si umplem instantele de judecata cu tot felul de maruntisuri, doar pentru ca stiim ca anumiti functionari sunt incompetenti sau sistemul de justitie nu functioneaza la turatia si adaptarea la nevoile curente ale cetateanului (la cate exemple sunt, sunt convins ca cineva ar fi trebuit sa vina cu o modificare legislativa, astfel incat sa elimine toate aceste ambiguitati si atunci cand chemi politia, sa nu inceapa cu fraze , ca este proprietate privata, nu se baga).
Administrarea proprietății comune se face de către toate asociațiile de proprietari în baza legii 196/2018, deci la fel trebuie să se întâmple și în ansamblurile rezidențiale. Statutul, regulamentul, ce-o fi el, nu e mai presus de lege și de codul civil.
Prin urmare acel spațiu care e proprietate comună și care este folosit de cel care a deschis acest subiect să-și parcheze mașina, fără a aduce atingere proprietății individuale e o acțiune perfect legală. Oricine dintre ceilalți coproprietari poate face exact același lucru.
Asociația nu e proprietar, nu e izvor de drept, nu poate da amenzi și nici bloca mașini.