avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 549 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private

Locurile destinate persoanelor cu dizabilitati in parcarile private se platesc sau sunt gratuite?

Am incercat sa citesc legea ce priveste persoanele cu handicap, insa nu am gasit un raspuns concret. Nu se precizeaza niciunde daca in parcarile private, care ofera spatii pentru persoanele cu dizabilitati se plateste sau beneficiaza de parcare gratuita.

Citind deasemenea si informarea emisa de ANPD (autoritatea nationala pentru persoanele cu dizabilitati) [ link extern ] :

"În baza cardului-legitimație, conform prevederilor art. 65 alin.(5), administratorul spaţiilor de parcare din domeniul public repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu dizabilități care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare, cât mai aproape de domiciliul acestora."
, dar nu este mentionat nimic de accesul in parcarile private si parcarea autovehiculului.

Ma puteti ajuta cu o lamurire?
Cel mai recent răspuns: Tjuliano , utilizator 02:59, 6 Iunie 2021
In spatiile private se respecta regulile proprietarului.
Daca vorbim despre o parcare privata dintr-un spatiu public parcarea este gratuita.
In cazul unei parcari private intr-un ansamblu rezidential parcarea poate sa fie contra cost.
Ma refer la o incinta amenajata in acest scop, pe un teren privat si administrata de o societate comerciala. Nu are nici o treaba cu domeniul public. Deci sa inteleg ca in aceste parcari, locurile pentru persoanele cu dizabilitati se platesc, conform regulilor impuse de societatea care administreaza acea parcare, corect?
Ultima modificare: Luni, 13 Martie 2017
Adrian_MG, utilizator
Prin spatiu public m-am referit la o parcare in care are acces publicul, ex. parcarea unui centru comercial.
In cazul in care parcarea este pe domeniul privat al unui ansamblu rezidential unde persoana are domiciliul parcarea poate sa fie gratuita sau contra cost, depinde de regulile din ansamblu. Poate sa plateasca un abonament, locul de parcare sa fie achizitionat odata cu locuinta si asta inseamna ca nu l-a primit gratuit, sau poate sa fie amenajat gratuit de proprietarul terenului.
Ati intampinat probleme in parcarea unui centru comercial?
Ideea este ca parcarea in astfel de spatii nu presupune acces peste noapte ci doar in timpul programului.

@cyan: Ma refer la o parcare privata, in sensul in care parcarea respectiva este detinuta si administrata de o societate comerciala.

Ca exemplu, sa se inteleaga mai bine:
1. eu detin un teren (imobil) si doresc sa amenajez o parcare destinata autovechiculelor pe acesta. Retin un cost pentru accesul si parcarea masinii in incinta, sa zicem de 5 lei / zi sau o taxa de 1..2 lei / ora. Parcarea este destinata oricui (publicului) deoarece se afla in aproprierea unui obiectiv turistic (sa zicem). Prin lege am inteles ca este obligatoriu ca parcarea respectiva sa detina locuri destinate persoanelor cu dizabilitati, insa aceste locuri trebuie oferite gratuit sau se percepe taxa normala, aferenta locurilor de parcare din acea incinta.

2. un alt exemplu (ca am vazut ca s-a mai discutat pe aici pe forum pe undeva despre acest subiect, insa nu am gasit un raspuns clar): parcarea de la aeroport, nu este detinuta de aeroport, ci este concesionata unei firme private care o administreaza. Parcarea respectiva este obligata prin lege sa ofere 4% din nr total de locuri de parcare, persoanelor cu dizabilitati. Accesul, si mai mult parcarea celor ce beneficiaza de legitimatie cu persoana cu dizabilitati se face gratuit sau contra-cost? Deoarece nu este un spatiu public, o parcare adminsitrata de primaria municipiului, ci este o parcare cu destinatie publica (pentru public) insa este administrata de o firma privata.

3. exemplu: ma duc la mare si nu doresc sa las masina pe marginea drumului, etc... ci intru intr-o parcare amenajata in acest scop si care este contra cost (cu bariere la intrare, o taxa fixa pe zi / pe ora, etc..). In acea parcare sunt oferite X locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilitati. Daca eu am card-legitimatie pentru persoanele cu dizabilitati mi se percepe taxa normala de parcare, sau pot sa beneficiez gratuit de locurile respective, in cadrul acelei parcari?

Multumesc!
Ultima modificare: Marți, 14 Martie 2017
Adrian_MG, utilizator
Ok, am inteles acum.

LEGE Nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap
ART. 65-
(1) În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate vor fi adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.

(2) Persoanele cu handicap sau reprezentanţii legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimaţie pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită.

Cum putem interpreta prevederile legii?

Legea prevede ca persoanele cu handicap pot beneficia de un card legitimatie pentru locurile de parcare gratuite. Acest card se intelege ca poate fi folosit oriunde, inclusiv in parcarile private.

Prin parcari "organizate" se pot intelege inclusiv parcarile private, dar cum "Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem". Cum nu se precizeaza clar se poate intelege si ca nu sunt cuprinse!

Asadar, cum legea nu distinge inseamna ca cel care detine o parcare privata nu ar fi obligat sa ofere cel putin 2 sau mai multe locuri gratuite ptr persoanele cu handicap, in schimb isi poate stabili propriile reguli, asa cum am spus mai sus.
Poate oferi gratuit 1-2 locuri, pentru o taxa similara unui loc obisnuit sau ptr o taxa redusa.

Opinia mea este ca in cazul unei parcari private pe un teren privat regulile le stabileste proprietarul avand in vedere ca legea nu distinge in privinta statutului juridic al parcarilor "organizate" iar in cazul parcarilor de pe langa cladirile de utilitate publica (aeroport) sau al parcarilor concesionate firmelor private se aplica regula parcarii gratuite (in contractul de concesionare in mod sigur exista clauza privind parcarea gratuita ptr persoanele cu handicap).

Pe "afara" cred ca este mai clar reglementata parcarea masinilor persoanelor cu handicap, ele avand acces neingradit si gratuit in orice loc de parcare pe baza unui abtibild securizat lipit pe parbriz (ma gandesc ca trebuie sa fie securizat cu ceva, o holograma de ex. ptr a nu isi pune toti astfel de etichete de identificare a handicapului).

Alte discuții în legătură

Semn parcare persoane cu handicap luca luca luca luca Semnele de parcare pentru persoanele cu handicap pot fi instalate in afara parcarilor amenajate ? Aceste \"parcari\" sunt nominale? Concret, pe strada din ... (vezi toată discuția)
Facilitati persoane cu handicap Fundatia Bucurie Fundatia Bucurie Buna ziua , as dori sa stiu raspunsul corect ( legal )la urmatoarea situatie : Marti la ora 8,30 intru cu autoturismul fiicei mele , posesoare de card ... (vezi toată discuția)
Discriminare persoana cu handicap, obligatie creare locuri de parcare pentru persoane cu handicap Milady09 Milady09 Buna ziua, Detin certificat de handicap si card-legitimatie de acces parcare in locurile special amenajate. Detinatorul cladirii de birouri unde lucrez ... (vezi toată discuția)