avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie: ...

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea situatie:
OUG 37/2021-societate cu un numar de peste 350 angajati a incheiat acte aditionale la contractele de munca pentru a mentiona aceasta schimbare legislativa. Acum se doreste intocmirea altor acte aditionale ,urmare a faptului ca ordonanta va fi abrogata.
Intrebarea este urmatoarea: societatea era obligata sa incheie acele acte aditionale, tinand cont de faptul ca nu este microintreprindere ci SA, si logic ordonanta respetiva nu i se aplica?
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:00, 20 Septembrie 2022
Buna ziua
Nu toate modificarile cuprinse in OUG 37/2022 se aplica microintreprinderilor. De ex intocmirea pontajului pt salariatii cu munca la domiciliu si lucratorii mobili.
In celelalte cazuri depinde de modul in care ati formulat actul aditional prin care ati implementat modificarea.
Oricum clauzele CIM nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim prevazut de lege. Daca nu sunteti micro, atunci acele clauze din AA sunt contrare Codului Muncii.
Ba mai mult, dpmdv puteti fi sanctionata contraventional conf art. 260 alin. (1) lit. d) din Codul Muncii pentru "stipularea în contractul individual de muncă a unor clauze contrare dispoziţiilor legale, cu amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei".
Se modifica urmatoarele elemente ale contractului individual de munca:

Atributiile postului
Atribuțiile postului sunt prevazute în fișa postului, anexa la contractul individual de muncă, cu excepția microintreprinderilor cu pana la 9 salariați, definite la art. 4 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea inființarii și dezvoltarii intreprinderilor mici și mijlocii, cu modificarile și completarile ulterioare, care vor complete o scurta caracterizare/descriere a activitații:..............................................................................................
Aceasta este modificarea.

Anterior era :
Atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca.
Nu e relevanta aceasta modificare. Nu produce efecte in acest moment, ci doar daca societatea va deveni micro. Atunci vor fi clauze contrare legii.
In concluzie aceasta modificare nu trebuia facuta, corect?
Da. Ori trebuia formulata altfel.
Codul Muncii va ofera posibilitatea de a alege sa intocmiti fisa postului chiar in situatia angajatorului microintreprindere, rolul fisei postului fiind esential in cadrul relatiilor de munca.
Fiind o societate cu un numar asa mare de angajati va recomand sa colaborati cu un specialist in relatii de munca, chiar si remote. V-ar scuti de multe probleme.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, odata cu modificarea si completarea legii nr. 53/2003-codul ... savcon savcon buna ziua, Odata cu modificarea si completarea Legii nr. 53/2003-Codul Muncii , trebuie efectuate acte aditionale la contractele individuale de munca sau un ... (vezi toată discuția)
Modificarea felului muncii suciu_diana suciu_diana Buna ziua, in cadrul aceluiasi angajator se adauga atributii noi unui angajat, astfel ca el ajunge sa faca parte din 2 departamente complet diferite. ... (vezi toată discuția)
Modificare fisa postului monik monik buna ziua! fisa postului poate fi modificata unilateral de catre angajator? imi puteti indica va rog si care e temeiul raspunsului dvs? multumesc mult! (vezi toată discuția)