avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare teren agricol

În 2019 am cumpărat un teren agricol în suprafață de 65 de ari, pe care am vrut să plantez nuci.
În 2020,datorita unor probleme personale, m am mutat într un oraș la mai mult de 100 km depărtare de teren, prin urmare, proiectul plantației de nuci, s a anulat.
Acum încerc să vând terenul, la același preț cu care l am achiziționat, deci, fără profit, și am și un cumpărător, pentru ca nu l pot lucra, costurile cu transportul fiind prea mari.
Problema care apare este faptul că tot în 2020,legea privind vânzarea terenurilor agricole, 175/2020,s a modificat. Mai exact, ar trebui să plătesc un impozit de 80% din profitul obținut, sau sa aștept 8 ani. Chiar și așa, nu este cazul, pentru ca nu obțin profit, din vânzare, ma interesează sa mi recapăt investiția, și să mă îndrept spre altceva.
Va rog sa comunicați normele de aplicare ale acestei legi, daca se poate, pentru ca notarii la care am fost, nu au reușit să afle, până la momentul actual, unde se achită acest impozit,sau ce alte variante legale as putea avea, sa nu fiu nevoit sa mai aștept împlinirea celor 8 ani de proprietate, când l as putea vinde, fără restricții.
Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionut.ion , utilizator 09:44, 6 Octombrie 2022
Buna ziua,
Cititi art. 4^2 din legea de mai jos
[ link extern ]

Din ce inteleg eu... se plateste acel impozit de 80% la diferenta dintre valoarea terenului la data cumpararii si valoarea de acum. Valoarea de acum se stabileste printr-o expertiza sau luata din acele liste ale notarilor...
Aceasta suma se plateste in conturile trezoreriei statului si merge 60% la bugetul de stat si restul la primaria unde se afla terenul.

Spre exemplu: Ati cumparat terenul cu 10000E in 2019 si acum, in 2022, valoreaza 15000E
Deci... platiti impozit de 80% pe diferenta de 5000 E dintre val. terenului de atunci si valoarea de acum ( conform expertizei...). Atica 4000E impozit, din care 2400E merge la bugetul statului (60%) si 1600E la bugetul primariei (40%).

Eu asa inteleg legea...
Ultima modificare: Joi, 6 Octombrie 2022
Ionut.ion, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren extravilan buna ziua, in urma cu 1 an, mama mea ... Maria-BiancaT Maria-BiancaT Vanzare teren extravilan Buna ziua, In urma cu 1 an, mama mea a dobandit o parte din suprafata unui teren extravilan prin vanzare. Doresc sa fac vanzare ... (vezi toată discuția)
Vanzare- cumparare cu clauza de uzufruct viager-paguba creata de uzufructuar F1PAR2 F1PAR2 Buna ziua. Acum 8 ani am cumparat o bucata de teren cu categoria de folosinta PASUNE, pentru care fostul proprietar si-a pastrat dreptul de uzufruct ... (vezi toată discuția)
Cine incaseaza impozitul de 80% pt tranzactia unui teren extravilan? Viorel Badea Viorel Badea Buna ziua, Mama mea detine un teren in suprafata de 2787 mp, fiind un singur imobil compus din teren agricol intravilan (1074 mp) + extravilan (1713 ... (vezi toată discuția)