avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA achizitie auto SH
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA achizitie auto SH

Buna ziua, ati putea sa ma ajutati intr-o mica problema? Societatea a cumparat un auto second de la o persoana fizica din tara, auto care va fi folosit la taxi. La cumparare cum procedez cu tva-ul? Iar in cazul in care societatea va dori sa revanda auto tot la o persoana fizica din romania, cum procedez cu tva-ul? Mentionez ca societatea este platitoare de TVA.
Multumesc pentru timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:20, 20 Ianuarie 2010
La achizitie nu aveti TVA de irnegistrat,ci doar valoarea autoturismului.

Pentru revanzare aveti mai multe posibilitati:
Puteti aplica Regimul Special TVA in conformitate cu: Codul fiscal, art. 1522 (2)
Conditiile sunt:
a. se aplica doar companiilor inregistrate in scopuri de TVA,
b. se aplica doar daca acestea opteaza pentru aplicarea lui,
c. se poate aplica in cazul in care achizitionati autoturismele de la persoane fizice, de la companii care nu aplica TVA asupra livrarilor.
Regimul special presupune aplicarea TVA numai asupra diferentei dintre pretul de vanzare si costul de achizitie (diferenta denumita marja de profit).
Drept de deducere: nu veti deduce TVA platit la momentul achizitiei, iar ulterior, la momentul revanzarii, veti aplica TVA doar asupra marjei de profit. Cumparatorii de autoturisme supuse regimului special second-hand nu vor avea drept de deducere pentru aceasta TVA platita.

Regimul normal de TVA, unde se va factura 19% din valoarea de vanzare
pentru a aplica regimul special bunurilor second hand trebuie sa aveti in vedere urmatoarele:

pct 64 din norme metodologice
(2) Nu sunt considerate bunuri second-hand în sensul art. 1522 alin. (1) lit. d) din Codul fiscal:
g) bunurile vechi care au suferit înainte de revânzare o astfel de transformare încât la revânzare nu mai este posibilă nicio identificare cu bunul în starea iniţială de la data achiziţiei;

(7) În scopul aplicării art. 1522 alin. (13) şi (14) din Codul fiscal, persoana impozabilă revânzătoare va îndeplini următoarele obligaţii:

a) va ţine un jurnal special de cumpărări în care se înscriu toate bunurile supuse regimului special;

b) va ţine un jurnal special de vânzări în care se înscriu toate bunurile livrate în regim special;

c) va ţine un registru comparativ care permite să se stabilească, la finele fiecărei perioade fiscale, alta decât ultima perioadă fiscală a anului calendaristic, totalul bazei de impozitare pentru livrările efectuate în respectiva perioadă fiscală şi, după caz, taxa colectată;

d) va ţine evidenţa separată pentru stocurile de bunuri supuse regimului special;

e) va emite o factură prin autofacturare către fiecare furnizor de la care achiziţionează bunuri supuse regimului special şi care nu este obligat să emită o factură. La factură se anexează declaraţia furnizorului care confirmă că acesta nu a beneficiat de nicio scutire sau rambursare a taxei pentru cumpărarea, importul sau achiziţia intracomunitară de bunuri livrate de persoana impozabilă revânzătoare. Factura emisă prin autofacturare trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

1. numărul de ordine şi data emiterii facturii;

2. data achiziţiei şi numărul cu care a fost înregistrată în jurnalul special de cumpărări prevăzut la lit. a) sau data primirii bunurilor;

3. numele şi adresa părţilor;

4. codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile revânzătoare;

5. descrierea şi cantitatea de bunuri cumpărate sau primite;

6. preţul de cumpărare, care se înscrie în factură la momentul cumpărării pentru bunurile în regim de consignaţie.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)
Tva regim special bunuri second hand bernadette bernadette Buna ziua As dori sa achizitionez autoturisme secon hand din Germania de la persoane fizice Pentru a aplica regimul special trebuie sa depun o notificare la ... (vezi toată discuția)
Tva silvianc silvianc Sunt o firma platitoare de tva.intermedieri auto.Cumpar auto second-hand din romania de la firme platitoare de tva.Cum facturez la firme in comunitate ... (vezi toată discuția)