Buna ziua, as vrea sa depun o sesizare la colegiul medicilor, pentru ca am fost plimbat intre spitale,cu sotia mea in stare grava(pericardita) de la 2 noaptea pana la 9 dimineata fara nici un fel de ajutor desi avea nevoie de ajutor medical imediat. la ora 09 a fost internata in sfarsit la sfantul ion unde nu a primit nici un fel de tratament iar la ora 22-23 a murit. Va rog, va implor daca ma poate ajuta cineva. Multumesc!
am avut si eu o astfel de intamplare cu tatal meu ,,,fiind bolnav de cancer ,,am chemat ambulanta a venit dar tot asa plimbare prin sectii ,,,,ma intreb si eu o persoana indiferent ce diagnostic are nu ar trebui intai dus la upu sau alta sectie stabilizat tratat de urgenta ,,apoi pacietul sa fie dus acolo unde trebuie ,,,la noi nu e asa intai cauta unde sa il duca apoi il trateaza ,,,in ce tara traim
in tara lui papura voda
Cu tot respectul si toata empatia si regretele pentru cei care si-au pierdut pe cineva apropiat , este - din punctul de vedere al sanatatii - “ tara lui Papua-Voda “ pentru simplul motiv ca mult prea putini platesc asigurare de sanatate ( inclusiv eu , sunt pensionara si asigurata fara contributie ) , iar beneficiari suntem absolut toti . Sunt o gramada de categorii sociale in aceasta situatie : copii , studenti , pensionari , persoane cu handicap , co-asigurati , persoane beneficiare a venitului minim garantat , militari , s.a.m.d., dar toti dorim servicii medicale la cel mai bun nivel , medicamente performante compensate . De cotizat efectiv , cotizeaza mult prea putini . Si atunci , avem toti o spoiala de asistenta medicala , insuficienta si de calitate... atat cat se poate ... Ne place sau nu , sanatatea costa , si costa mult . In tarile pe care le dam drept exemplu , orice persoana trebuie sa fie asigurata ( deci , sa fie prinsa intr-un contract cu o societate de asigurare ) din momentul nasterii si pana la deces , si primeste asisenta medicala in functie de asigurarea care a fost incheiata . Nu ai dreptul , cu cea mai ieftina aigurare , decat la ce riscuri iti acopera respectiva polita . Ori , la noi , orice asigurat - platitor sau nu - are dreptul de la asistenta medicala primara pana la transplant . Iar asta nu are cum sa fie sustenabil . Si - cata vreme nu pui banul tau - mai greu sa ridici pretentii justificate . Si , cum in perioada pandemiei , am fost in stare sa acuzam personalul medical de ce cu gandul-nu-gandesti - cand majoritatea dintre ei numai sufletul nu si l-au dat pentru pacienti - , ca fac experimente pe noi , ca isi omoara pacientii , ca sunt criminali si cate-si-mai-cate , pana a le striga pe sub geamuri “ moarte medicilor “ , sa nu ne miram ca au prins mare , mare drag de noi ...
ibn
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Cu toata stima, dumneavoastra vorbiti de subfinantarea sistemului de sanatate. Dar de judicioasa folosire eficienta a fondurilor existente de ce nu vorbim? De achizitii ce aduc foloase necuvenite de ce nu vorbim? S-au marit salariile medicilor, a scazut cumva participarea persoanelor in plic? Sunt asistentele mai grijulii? Directorul spitalului conduce activitatea cumva? Dar serurile COVID achitate ce vor fi aruncate fara ca macar sa fie donate altor tari nevoiase? Face cineva stop risipei? Intr-adevar pensionarii ce au pensia medie de 1800 RON nu platesc sanatatea. Dar specialii nemilitari cu 20kRON pensie de ce sa nu plateasca? E cumva contributiva sau nu au de unde? Concluzie: sistemul sanitar este asa cum este condus, cu dezinteres, eficienta minima fiindca tuturor le convine starea de fapt. De la medici la pacientii "asigurati". De aceea este concurat neloial de sistemul privat.
De ce vi se pare ca e concurat “ neloial “ de sistemul privat ? Daca au clienti dispusi ( sau siliti de boala lor ) sa se trateze pe propriii bani , ce-i neloial aici ? Sunt asigurari private de sanatate accesibile oricui doreste si isi permite sa le faca , putand sa aiba ingrijire de prima-mana . Sau , fara asigurare , cu plata serviciilor primite cand ai nevoie . Si - veti recunoaste - cu alte rezultate , cu alte sanse pentru pacient . Doar ca aparatura , dotarile , tratamentele inovative - costa . Si nu putin . Stiti dvs. vreun domeniu , vreo companie , vreo regie , orice , gestionat de stat si care sa mearga bine ? care sa fie competitiv ? eu - una - trebuie sa marturisesc ca nu . De mult a intrat in mentalul colectiv la noi ca banii Statului sunt banii nimanui si ai tuturor , nu merita sa-ti bati capul sa-i cheltui judicios . Si asta nu cred ca se va corecta vreodata . Iar cu acele vaccinuri , pare ca toate acele posturi tv. care fac valuri - si care din asta traiesc , din scandaluri , ca fara circ , de unde audienta? - se fac ca uita ca UE a incheiat contractele , in numele tuturor tarilor membre proportional cu numarul populatiei , nu Romania direct , si trebuiesc platite . Mai multe firme au investit enorm de mult in cercetare si , cand au avut semnale si dovezi ca ar putea avea rezultate , au incheiat acele contracte care le garantau cumpararea unui numar exact de doze , daca rezulta un vaccin eficient . S-au asigurat si ei ca investitia lor uriasa in cercetare produce si beneficii pe masura . Destule firme cu investitii la fel de mari si cu care erau incheiate acelasi fel de contracte , n-au ajuns la rezultate si au ramas cu pierderi foarte-foarte mari . Cand risti mult , iti asiguri profit mare, ca si pierderea poate fi uriasa . Pensionarii - speciali sau nespeciali - cu pensia pana in 4000 lei nu platesc sanatate , cei cu peste - platesc . Dar - in opinia mea - toti , absolut toti cetatenii ( pensionari , copii , studenti , gravide , dizabili , etc. , etc. ) ar trebui sa aiba asigurare de sanatate , cu mic , cu mare . Ar trebui sa nu existe decat asiguratori privati care sa se concureze intre ei ( oarecum ca RCA-ul la masini ) , pe care Statul doar sa-i verifice , si care sa faca contracte cu spitalele , cu medicii de familie , etc. Va asigur ca altfel ar fi treaba , unitatile sanitare ar fi conduse eficient , ar presta servicii de calitate ( ca altfel pacientii merg la concurenta ) . Asa , cu toate la Stat , nici o sansa .
ibn
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sistemul de asigurari de sanatate la care va referiti, dupa cunostintele mele este ca in SUA, unde cine nu are asigurare platita tremura pentru sanatatea lui. Acolo intr-adevar omul plateste asigurarea, nu i se retine ca la noi. Optiunea pentru un sistem sau altul este una politica. Am vazut ca in Italia, sistemul de sanatate este finantat cam ca la noi prin retinere din venituri, dar conditiile din spitale sunt altele. Deci depinde de cum e manageriat sistemul. La noi intr-adevar unitati de stat eficiente nu prea sunt pentru ca eficienta nu intereseaza pe nimeni. Unitatile statului sunt centre de protectie sociala pentru angajati. Spuneti ca sa platim asigurari de sanatate private. Ele exista si acum dar sunt platite de unii angajatori, prin retinere sau nu, si nu prin plata directa de catre angajat. Dar oare din pensia medie contributiva, sau salariul mediu, poate fi platita o asigurare privata? Si sa mai ramana bani de trait. Iar ne lovim de faptul ca la noi preturile sunt ca in EU iar salariile ca in Est. Concurenta neloiala: Pai cum se poate numi cand te duci la medic la stat si te cheama la cabinetul privat personal ca sa platesti consultatia? De ce nu se legifereaza: esti medic ori la stat ori la privat? Un lucru e de luat in seama: sistemul medical de astazi cu plusurile si minusurile lui este superior celui comunist, vreme in care am trait anii cei mai tineri. Discutia pe tema asta poate fi prelungita la infinit, timp in care decidentii politici isi vad de bunastarea proprie. Iar satulul nu crede flamandul. O zi placuta!