avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege ...

Bună ziua! As vrea sa știu dacă este obligatoriu prin lege schimbarea apometrelor cu apometre telecitire? Asa mai avea încă o intrebare .Nu ajuns cu schimbarea apometrelor la blocul nostru și deja aparem cu datorii la ele,deci nu s-a efectuat nici o schimbare.Este legal și corect sa apar cu datorii la ceva ce nu s-a efectuat? Va mulțumesc anticipat pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 17:06, 6 Iulie 2023
1. Nu e obligatorie prin lege schimbarea apometrelor cu cele cu citire radio, obligatoriu este doar sa ai apometre,
2. Nu stiu de ce apareti cu datorii, orice lista de cheltuieli la intretinere se poate contesta prima data, in 10 zile de la afisare, la presedintele de asociatie, apoi la primarie prin reclamatie, in cele din urma in instanta :

Articolul 28
(1) Proprietarii din condominiu au dreptul să fie informați în legătură cu toate aspectele ce privesc activitatea asociației, să solicite în scris și să primească copii după orice document al acesteia. Proprietarii care solicită copii după documentele asociației de proprietari vor suporta costul de multiplicare a acestora.
(2) În vederea bunei informări a proprietarilor, asociația de proprietari amplasează la loc vizibil un avizier la care sunt afișate documente, în conformitate cu prevederile prezentei legi.
(3) Proprietarii din condominii au dreptul să primească explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, să o conteste în scris în termen de 10 zile de la afișarea listei de plată. Președintele asociației de proprietari este obligat să răspundă, în scris, la contestație în termen de 10 zile de la primirea acesteia.
(4) În cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, conform legii, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori. În situația nesoluționării sau a soluționării necorespunzătoare a solicitărilor notificate în termen de 10 zile de la depunerea acestora, proprietarii se pot adresa compartimentelor prevăzute la art. 10.
[ link extern ]
Referitor la instalarea de apometre sunt 2 termene distincte
1-pana la 30.12.2022 locatarii proprietarii sunt obligati sa instaleze apometre individuale
2-pana in 2027 urmeaza ca aparatele individuale sa fie inlocuite cu cele cu citire la distanta
Referitor la datorii,aveti dreptul conform disp L nr 196/2018 sa contestati valoarea impusa in lista lunara de intretinere sa solicitati presedintelui de asociatie sa prezinte temeiul legal al impunerii de datorii
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@ynocentta
Referitor la dezinformarile pe care le-ati scris mai sus :
1. Nu exista o astfel de prevedere legala, treaba cu apometrele e din 2018 obligatorie, dar nu wireless. se cheama legea 196/2018, daca nu ati citit-o.
2.Nu urmeaza nimic in cazul apometrelor, cititi inainte sa dezinformati lumea, v-am precizat de doua ori link-ul. faceti confuzii majore , contoarele de energie termica nu au nimic in comun cu apometrele.

Va mai postez o data link-ul cu pricina, poate pricepeti (dar sa cutiti cu atentie, inainte) :
www.avocatnet.ro/articol_558...

"Până în 2027, toate contoarele și repartitoarele de costuri pentru energia termică din blocuri vor trebui să permită citirea de la distanță a valorilor înregistrate, potrivit unei ordonanțe apărute vineri. În acest sens, vor trebui instalate doar contoare și repartitoare de căldură cu citire de la distanță, iar dispozitivele deja instalate, care nu pot fi citite de la distanță, vor trebui înlocuite cu unele dotate cu această facilitate."
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
latka, moderator
Latka
1. Nu exista o astfel de prevedere legala, treaba cu apometrele e din 2018 obligatorie, dar nu wireless. se cheama legea 196/2018, daca nu ati citit-o.

OUG 130/2022[
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
StRotaru, utilizator
Ce doriți de fapt să spuneți, ca OUG 130/2022 a impus obligativitatea apometrelor? Nu, această ordonanță se refera la consumurile de energie termica. Apometrele pentru contorizarea apei sunt obligatorii prin legea 196 din 2018, art. 32.

StRotaru a scris:

Latka
1. Nu exista o astfel de prevedere legala, treaba cu apometrele e din 2018 obligatorie, dar nu wireless. se cheama legea 196/2018, daca nu ati citit-o.

OUG 130/2022

Alte discuții în legătură

Buna ziua! care este temeiul legal prin care asociația îmi ... evelina78 evelina78 Buna ziua! Care este temeiul legal prin care asociația îmi baga pe gât plata pierderilor de apă, doar pentru faptul că nu am apometre cu citire radio? ... (vezi toată discuția)
Obligat sa schimb apometrele? pya pya Bună ziua! Dacă ma puteți ajuta cu un răspuns în legătură cu obligația schimbării apometrelor de apa calda și rece în apartamente cu alte apometre ... (vezi toată discuția)
Refuz montare apometre cu citire radio Kopela Kopela Buna seara ! In blocul unde locuiesc s-a hotărât în AG înlocuirea tuturor apometrelor vechi cu apometre noi cu citire radio. Din tot ce am citit aici pe ... (vezi toată discuția)