avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de penalitati asociatie locatari. Cum se ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de penalitati asociatie locatari. Cum se utilizeaza/imparte? se ...

Fondul de penalitati asociatie locatari. cum se utilizeaza? Se imparte in mod egal la toate blocurile din asociatie? (chiar daca la restantierul X s-a luat decizia ca banii din fondul du rulment sa fie folositi doar de la blocul A..blocurile B sis C au spus ca nu e pb lor)). S-au incasat penalitati de 20 mii ron..(dupa 4 ani procese); iar acum celelalte 2 scari de bloc au venit cu pretentie sa se imparta la 3. (scara A B C). Admin a bagat banii in fondul de reparatii al asociatiei si acolo a impartit la 3 in mod egal. Precizez ca fondul de reparatii este diferit ..bloc 4 etaje..si blocuri de 10 etaje..deci si fondurile erau diferite..repartii diferite la fiecare scara..unii vroiua zugraveala..alti susi termpoan..etc). Azi ne -am trezit egalizati. ESTE LEGAL? ce legi se incalca? a doua probllema , presedintele cu admin nu au executat un alt restatier 5 miii ron..nu au mers la tribunal..aprt s-a VANDUT..iar teapa de 5 mii ron se imputa noua la blocul A..sa punem banii luna aceasta. Nu avem voie s aluam din cei 20 mii penalitati..ca acei se folosesec doar la reparatii (ne spune admin)..Acun suntem buni de plata fiecare inca 150 ron/ marire fond rulment ca sa acoperim gaura de 5mii ron ..iar le reparatii deasemenea mai punem ca nu avem bani suficienti sa zugravim scara (cam 12 mii ron)..mi se pare ciudat.!?
Ultima modificare: Miercuri, 19 Octombrie 2022
doar_eumike, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:46, 2 Noiembrie 2022
Ok..dar:
parti comune" un bloc A este in cartierul X alt bloc B in cartierul Y..Despre ce parti comune vb? ( din A sau B)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa e :)) Strângeți mai bine cam 100 000 de RON, ca poate apar și alți restanțieri, cărora președintele de asociație nu le va face nimic.

Articolul 78
(1) Administratorul este obligat să notifice, în scris, proprietarul care are plăți restante la cheltuielile comune ale imobilului asupra datoriilor și să înștiințeze președintele și comitetul executiv al asociației de proprietari despre restanțe.
(2) Asociația de proprietari, prin președinte, are dreptul de a acționa în instanță proprietarul care se face vinovat de neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației mai mult de 60 de zile de la termenul scadent, respectiv 90 zile de la afișarea listei, informând membrii asociației prin afișare la avizier.
(3) Acțiunea asociației de proprietari este scutită de taxa de timbru, atât în primă instanță, cât și în cazul exercitării de către aceasta a căilor de atac, ordinare sau extraordinare.
(4) Sentința dată în favoarea asociației de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar din condominiu, poate fi pusă în executare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisă de Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, cu modificările ulterioare.

Articolul 80
(1) Asociația de proprietari are ipotecă legală asupra apartamentelor și altor spații proprietăți individuale ale proprietarilor din condominiu, precum și un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cotă de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari.
(2) De asemenea, pentru aceleași creanțe, asociația de proprietari beneficiază de un privilegiu general mobiliar asupra bunurilor mobile situate în apartamentele și celelalte spații proprietăți individuale amplasate în condominiul respectiv. Privilegiul vizează doar bunurile mobile situate în imobilul cu privire la care există sumele datorate.
(3) Ipoteca imobiliară legală se înscrie în cartea funciară la cererea președintelui asociației de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima listă lunară de plată a cotelor de contribuție din care rezultă suma datorată cu titlu de restanță, numai după împlinirea termenelor prevăzute la art. 78 alin. (2). Ipoteca imobiliară legală se radiază la cererea președintelui asociației de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitanței ori a altui înscris prin care asociația confirmă plata sumei datorate.
(4) Președintele asociației de proprietari are obligația radierii ipotecii imobiliare, legale, în termen de cel mult 10 zile de la data la care suma datorată cu titlul de restanță a fost plătită de către proprietar.
(5) Pentru nerespectarea termenului prevăzut la alin. (4), președintele asociației de proprietari răspunde pentru prejudiciile directe sau indirecte aduse proprietarului.
(6) Operațiunile de publicitate imobiliară privitoare la ipoteca imobiliară legală și privilegiul general mobiliar prevăzute la alin. (1) și (2) sunt scutite de tarif sau taxă de timbru.
(7) Executorii judecătorești sunt obligați să înștiințeze în scris, potrivit prevederilor art. 666 din Legea nr. 134/2010, republicată, cu modificările ulterioare, asociația de proprietari cu privire la termenele de intervenție și la posibilitatea intervenției în cursul executării silite pornite de un creditor împotriva debitorului, proprietar în condominiul în care este constituită respectiva asociație de proprietari.

doar_eumike a scris:

ni s-a spus ca utilitatile au fost platite la timp (pentru restantier) din banii de fondul de rulment (ca de aceea sunt sumele stranse). Acum ni s-a atras atentia ca daca aveam un fond pe scara blocului de 15mii ron..azi, au ramas doar 5mii ron..ca s-au acoperit restantele celui care a vandut apartamentul si ca atare anul asta trebuie sa strangem iar noi
locatorii (scarii A) 10 mii ron...sa refacem in soldul de 15 mii ron. e normal?

Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
latka, moderator
MULTUMESC! Foarte clar ultimul raspuns..mai ales art 80..pe scurt daca noi dormim si nu mergem la sedintele asociatiei..Toata lumea isi ia salariilee : Admin..presedinte ..cenzor ..Situatii la trimestru nu se dau..nici anuale..si cand se da ceva..fac liste defalcate pe blocuri...ca sa nu stie A..ca la B s-a folosit 60% din fd de repartii..iar blocul C care are ca raspuns ..nu avemm fonduri sta si asteapta nemurirea...dezinters locatari=admin si presedinte la fel de dzinteresati=faliment asociatie..:(

Dar daca suntem 2..3 proprietari mai..cu chef de viata"""..ce putem face? ne adresam la politie? primarie? UNDE?
ca sa schimbi admin..trebuie sedinta asociatie..unde nu vine lumea..si oricum dureaza un pic..Cum sa facem sa nu lasam lucrurile asa? sa ramana o sesizare ceva..ca apoi cu o noua conducere sa mergem la tribunal sa deschidem proces impotriva...vechii conduceri. (sa avem dovezi la judecator ca totusi noi am intrebat..am cerut explicatii); nu ni s-au dat, si de aceea ne judecam pentru recuperare prejudicii...multumesc din nou anticipat!
Ultima modificare: Joi, 20 Octombrie 2022
doar_eumike, utilizator
mike,
Ia zi matale, de ce nu puneti mana sa mai cititi ceva legislatie? Asa tot intrebati, vi se dau raspunsuri, voi mai mergeti si intrebati, nu vi se dau raspunsuri....
Daca ati sti despre ce este vorba, ati sti sa puneti raspunsuri in scris. Faci scri, intrebi acolo ce doresti, asociatia inregistreaza petitia, o inregistreaza si presedintele trebuie sa va raspunda tot in scris. Daca baietii raspund in "doi peri", mergeti la Primaria localitati - acolo fiinteaza un birou care se ocupa de asociatii de proprietari si trebuie sa o scoateti la capat.
Apoi, tot vorbesti de tribunal. Nu mai vorbi, ca de fapt este vorba de judecatorie, da? Este al;tceva. Daca nu clarificati treaba cu primaria, luati legatura cu un avocat si mergeti la judecatorie. Este harababura la voi - iar daca cineva cu mari debite a vandut locuinta sui nu a achitat acele debite, vinovatii principali sunt presedintele si administratorul care i-au eliberat o adeverinta, necesara la notariat precum ca cetateanul care vinde si-a achitat toate debitele catre asociatie. Daca asa s-a intamplat, atunci sunteti indreptatiti sa-i puneti pe faptasi sa achite prejudiciul.
Asada, impreuna cu cei 2-3 proprietari cu chef de viata, faceti asa cum v-am sfatuit, dar mai intai cititi prev. Legii nr. 196 /2018, vedeti ce drepturi si obligatii aveti dvs. proprietarii, precum si cei din conducerea as. prop.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantum fond de rulment conform legii Laura_B_ Laura_B_ Buna ziua, Ma puteti ajuta va rog sa inteleg care este conform legii cuantumul fondului de rulment pe care trebuie sa il platesc? In anul 2011 intretinerea ... (vezi toată discuția)
Protocol predare/primire bani, documente si materiale intre 2 asociatii de proprietari iapost iapost Buna ziua, Deschid acest subiect in atentia celor care au mai participat la predarea/primirea patrimoniului intre 2 asociatii si care vor avea amabilitatea sa ... (vezi toată discuția)
Admin blocului doar_eumike doar_eumike SCHIMBARE COMITET EXECUTIV SI ADMIN IN CADRUL UNEI ASOCIATII DE PROPRIETARI Buna, acum 2 sapt. adunarea generala formata din proprietarii a 2 blocuri ... (vezi toată discuția)