avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... disponibilizare CFR Marfa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

disponibilizare CFR Marfa

Buna seara,
Mama mea(50ani) este in situatia de a fi disponilizata de la CFR Marfa dupa 25 de ani de munca in aceeasi companie, ea este acum pe functia de contabila si are diploma de magaziner. Nu i s-a oferit o alta pozitie in cadrul companiei!
Care ar fi prevederile legale in care poate sa fie disponibilizata?
Imi spuneti va rog care sunt prevederile legale cu privire la disponibilizarile din acest timp de companie. CFR marfa fiind o societate pe actiuni cu capital majoritar de stat.
Ultima modificare: Miercuri, 20 Ianuarie 2010
adle, utilizator
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 23:35, 23 Ianuarie 2010
Societatea va respecta procedura de concediere pentru reducerea postului de munca conform codului muncii si a contractului colectiv de munca la nivel national, completat de prevederile contractului colectiv de munca la nivelul ramurii cfr.
Articolul legal in baza caruia se va face incetarea contractului este 65.1. din Codul Muncii.
Va primi salarii compensatorii -cel putin un salariu (conf. contractului colectiv la nivel national) sau mai multe salarii compensatorii (conf. contractului colectiv de munca aplicabil ramurii cfr).
se poate actiona in judecata unitatea care disponibilizeaza pentru ca nu s-a respectat art 69 aliniatul b?
Daca da, as dori un avocat specialist in codul muncii, care sa ma reprezinte in instanta, si informatii unde pot gasi un avocat specialist in codul muncii.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
adle, utilizator
Dificil cu aplicarea art de mai jos intrucat ar trebui sa cunoasteti toata procedura privind concedierea colectiva,daca a fost urmata si cum.
Poate ar trebui sa aveti in vedere criteriile care au stat la baza procedurii de concediere.

Codul Muncii-Art. 69 alin 1 lit b- atenuarea consecinţelor concedierii prin recurgerea la măsuri sociale care vizează, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesională a salariaţilor concediaţi.

Avocat specialist in dreptul muncii gasiti si aici pe forum.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Angela D, Consultant resurse umane
Dificil, primesc preaviz de 15 zile. Ma gandeam sa nu semez preavizul si sa ii dau in judecata de nerespectarea acestui articol, pentru ca stiu din surse sigure ca sindicatele ofera locuri libere pe spranceana la nivel local. Un fel de reorganizare pentru a arata cate concedieri au fost salvare si redirectioneaza doar persoane cunoscute fara a avea o pregatire in domeniu.
Ma deranjaza ca lideri de sindicate se cred angajatori si plaseaza forta de munca dupa bunul lor plac intr-o cimpanie majoritara de stat.
Nu stiu cat de corecta este cotizatia la sindicat si cum sunt justificati banii, avand in vedere ca eu cotizez am dreptul sa stiu ce se intampla cu banii mei. Nu stiu.
Locurile libere nu sunt scoase la vedere ci sunt selectati persoane pe criterii de rude, nasi, fini cu lideri de sindicate.
Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
adle, utilizator
Cel mai bine este ca inaintea luarii unei decizii sa consultati un avocat si nu uitati ca probatoriul in cazul litigiului de munca revine angajatorului,numai ca dvs. trebuie sa cereti si sa stiti ce,iar in instanta angajatorul are obligatia de a prezenta documentele solicitate de dvs..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plati compensatorii? dreptaciul dreptaciul Citez din decizia de concediere:,,la desfacerea CIM ca urmare a aplicarii masurilor de concediere colectiva vi se va acorda suma de 670 lei lunar pe o ... (vezi toată discuția)
Art. 69 - codul muncii doriacristina doriacristina Articolul 69/ CM, spune: \" 2) In perioada in care au loc consultari, potrivit alin. (1), pentru a permite sindicatului sau reprezentantilor salariatilor sa ... (vezi toată discuția)
Oug nr. 36/2011 - venit de completare? Mihaill Mihaill Buna ziua.Am o scurta intrebare:care sunt societatile la care se va aplica OUG 36/2011? (vezi toată discuția)