avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 216 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Neintelegeri intre asociati, infiintare SRL cu acelasi ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Neintelegeri intre asociati, infiintare SRL cu acelasi domeniu principal de activitate

Buna,

Am infiintat un SRL acum cativa ani, in parteneriat cu inca un asociat si cu partile sociale impartite 40/60%, eu avand partea mai mica. In paralel si fara acordul meu sau vreo notificare AGA oficiala, asociatul meu a deschis inca un SRL, pe cont propriu, cu acelasi domeniu de activitate si folosind 100% patrimoniul firmei initiale, in valoare de aprox cateva mii de EURO, firma initiala fiind trecuta pe zero ca activitate in ultimul an. Practic a transferat in totalitate activitatea si inventarul firmei comune catre noua firma infiintata iar acest lucru a fost posibil dat fiind ca a avut control total asupra sediului, inventarului si al activitatii, eu fiind plecat din tara.

De mentionat:
- amandoi avem calitatea de administratori si asociati in firma
- de-a lungul activitatii, asociatul meu a introdus periodic sume mici de bani in firma din contul propriu personal, acestea provenind din incasari la negru si el neavand alta sursa de venit (deci a intors banii firmei in firma in contul unei creante catre el), ajungandu-se la ultimul bilant la o datorie de aprox 12.000 EUR a firmei catre el in contul 4551, eu fiind pe 0 in contabilitate la creantele firmei
- nu s-au dat niciodata dividente iar eu nu am incasat niciun profit pe durata intregii activitati
- singurul care a beneficiat de incasarile firmei prin salariu sau bani incasati la negru a fost asociatul meu

In momentul de fata singura varianta pe care mi-o ofera asociatul e inchiderea firmei initiale si radierea ei pe costuri proprii, eu ramanand cu munca depusa gratuit si o pierdere de aproximativ cateva mii de euro rezultati din devalorizarea investitiei initiale, facuta printr-un contract de finantare si recuperata dupa aprox 5-6 ani.

Va rog sa imi spuneti daca exista vreo modalitate prin care sa pot recupera ceva din valoarea patrimoniului firmei (amiabil e exclus din pacate) care sa nu implice costuri mai mari decat beneficiul final si ce consecinte ar putea fi pe persoana fizica pt mine si asociatul meu sau pt SRL-ul asociatului daca lasam firma in plata D-lui sa acumuleze datorii catre stat si sperand sa fie inchisa de fisc la un moment dat.

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Buna ziua,

In primul rand cine a fost administrator al societatii in toata aceasta perioada de timp? Administratorul va raspunde intr-o eventuala procedura de insolventa.

Din ce este compus patrimoniul transferat in societatea noua? care este partea dumneavoastra? Acesta poate fi recuperat in cadrul unei actiuni in fata instantei de judecata, este de analizat temeiul de drept. Au fost nesocotite prevederile legii 31 privind societatile comerciale la momentul la care asociatul a deschis o societate cu acelasi obiect de activitate, insa sanctiunea este excluderea asociatului, ceea ce la acest moment nu va intereseaza. Pe de alta parte, in masura in care asociatul era si administrator se poate solicita recuperarea prejudiciului cauzat, reprezentand patrimoniu transferat, de la acesta, pentru depasirea limitelor mandatului acordat.

Modalitati de recuperare a sumei exista insa este de analizat care este cea mai eficienta solutie.

Cu stima,
av. Jasmine Oancea

Buna,

Amandoi am fost si suntem in continuare administratori (am editat si mesajul initial).

Patrimoniul transferat consta in aparatura de productie si bunurile produse existente pe ultimul inventar/bilant (Decembrie 2021) iar partea mea presupun ca o reprezinta procentul partilor sociale, adica 40%. Nu exista o altfel de imparteala, bunurile au fost cumparate din contul firmei, alimentat la infiintare doar de mine, printr-un contract de finantare.

Multumesc
Buna ziua,

Ce scrie in actul constitutiv cu privire la modalitatea de distribuire a sarcinilor administratorilor? Poate actiona un administrator de unul singur sau doar împreuna? Prin ce act s a transferat patrimoniul? Contra carei sume?

Este o discutie foarte lunga......

Bunurile pot fi înstrăinate doar prin hotărâre AGA, s a întocmit AGA?

Buna,

La capitolul AGA avem precizarea: de la data prezentului act constitutiv, Societatea va fi administrata, pe o
perioada nelimitata, de catre doi administratori (...) care vor administra societatea in mod disjunct, cu puteri depline si
nelimitate.
Nu s-a facut niciun act de transfer, dar tot ce apartinea SRL-ului initial cu 2 asociati e pur si simplu folosit in noul SRL al asociatului meu.
Nu s-a facut nicio hotarare AGA deci deocamdata bunurile sunt inca pe inventarul SRL-ului initial.

Multumesc
Din moment ce nu exista un transfer nu se poate pune in discutie un eventual prejudiciu. Readuceti bunurile spre folosinta SRL -ul initial, printr-o notificare transmisa SRL-ului care le utilizeaza sau prin formularea unei actiuni in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibila retragere asociat, despagubiri, daune laurashield laurashield Buna ziua As dori sa primesc un raspuns competent referitor la urmatoarea situatie: Din anul 2008 luna ianuarie, sint asociata cu 2 parti sociale (total 20 ... (vezi toată discuția)
Raspundere asociat minoritar doinytza doinytza V-as ruga sa imi spuneti ce risca un asociat cu o cota de 20% participare la C.S. in urmatoarea situatie: la un SRL decedeaza asociatul majoritar care este ... (vezi toată discuția)
Constituire srl. oportunitate achizitie bunuri. ilione ilione As vrea sa stiu daca pentru infiintarea unui srl avand ca obiect de activitate transportul de marfa este mai avantajos sa infiintez srl-ul si apoi sa ... (vezi toată discuția)