avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Despre zgomote si muzica in apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Despre zgomote si muzica in apartament

Buna seara. In primul rand, mi-am implinit un vis, si anume ca am devenit proprietara unui apartament nou-nout, de 6 saptamani. Stateam cu parintii, si cum am mult de invatat, nu puteam, din cauza agitatiei unei familii active. Asadar, m-am mutat singura de 6 saptamani. Si de aici incep problemele. Trebuie sa precizez ca sunt cantareata, soprana, si ca 4 ani am trait la camin, unde colegi instrumentisti cantau la orice ora din noapte la instrumente de suflat, si mi-a fost foarte greu sa dorm sau sa invat in sesiune cu asemenea perturbatii. Si iata-ma la a doua facultate, si cantareata cu servici care presupune sa merg cu vocalizele facute, ca acolo nu avem sali speciale ca sa ne incalzim (cum au de exemplu fotbalistii unde sa-si faca exercitiile). Unde locuiam inainte ma stiau vecinii de mica, si puteam sa-mi permit sa studiez la instrument si cu vocea mai multe ore pe zi fara probleme, bineinteles in afara orelor de liniste, si nici seara dupa 18, ca poate veneau obositi de la servici. Am incercat sa ii respect si eu.
Aici, bloc nou, vecini noi, emancipati, sau ca s-o citez pe administratoare "cablati, ca ei nu au venit din padure" (voia sa zic ca au auzit de Internet). De fapt apar 2 probleme :
1. ingrijorarea mea ca ii pot deranja pe ei, pentru ca aici am incercat timid sa fac vocalize dimineata la ora 9:15, si imediat din apartamentul perete in perete cu dormitorul meu s-au auzit bubuituri, ca am crezut ca imi sparge peretele. Din cate am vazut schita blocului are pereti de 35 cm si rigips dublu stratificat cu izolatie dubla (stiu asta pt ca am facut modificari la perete si am vazut ce a pus constructorul ) In dormitor am covoare, mobila, deci nu e o camera goala, are un ecou mediu. Vocea mea are pe acute cam 60 decibeli, banuiesc. Am citit legislatia, acum nu stiu , la vecinii cam cat se aude?Ei ma pot reclama ? Ma pot trezi cu politia pe cap ? Si daca si-ar masura in dormitor nivelul de zgomot per 24 h (sau 6-22 minus 14-17, ca asa e intervalul de liniste aprobat , afisat jos la avizier),avand in vedere ca eu fac vocalize cam 15-20 de minute, pot depasi media legala? De asemenea din legea 61,Art2, aliniatul 28 se poate intelege ca oricine poate sa imi faca reclamatie, pentru orice ! Nu se specifica ore, tip de zgomote... Si ganditi-va ca as avea de studiat piese "pe voce" adica am de exersat pentru la munca, si nu am unde. Institutia nu ne asigura sali de repetitie.Si eu care visam sa-mi aduc pianina de la parinti aici... Sa mai adaug ca restul apartamentului e format dintr-un imens living cu bucatarie, jumatate cu parchet laminat (pe care am pus covoare), jumatate cu gresie(si aici am pus cateva carpete), si are o acustica ingrozitoare, daca as canta acolo m-ar auzi pana la scara vecina. Usile sunt foarte bune izolatoare, insa tavanele nu cred, din ceea ce am perceput acustic pana acum. In restul timpului e liniste la mine, nu ascult muzica tare si nici televizorul, tocmai pentru ca urechea mi-e suprasaturata de decibeli de la servici, nu merg incaltata prin casa, nu trantesc oale, nu ciocanesc, nu fac dus dupa ora 22, nu am vizitatori care sa faca scandal, pana si la centrala mi-am pus amortizor, ca sa fie silentioasa.
As dori sa stiu pe ce ma pot baza legal pentru a-mi desfasura programul in liniste, caci in fiecare zi cant cu frica de a nu ma trezi cu Politia la usa, si nu e ok. Auzisem de la o colega ca s-a documentat si am fi "in legalitate" noi muzicienii sa putem studia acasa, in orele normale. E adevarat ? Pe ce temei legal?

Acum, problema nr 2. Sper sa nu par deplasata cu ea. Cum aud orice zgomot mic, stand eu noaptea sa invat, in mult-dorita liniste, am sesizat sunete repetate sistematic. Am gasit sursa: vecinul de dedesubt. Tocmai pentru ca planseele sunt foarte slab izolate si parchetul laminat parca amplifica orice pila de unghii de parca as scapa un foarfece! Stiu ca suna stupid, ca tocmai eu sa ma plang de liniste, dar am zis ca in afara de cele 20 de minute pe zi cat cant, la mine nu se aude nimic, mai ales in orele de liniste (care am citit tot de pe forum ca degeaba exista, se aplica numai la persoane juridice). Vecinul de dedesubt bate cu ciocanul la 00h(sau ceva asemanator ca intensitate), are un set de masa cu 4 scaune de plastic (ca de terasa) si cam la fiecare cateva minute se aude cum taraie plasticul pe gresie, livingul cu bucataria sunt un spatiu imens deschis, cu ecou amplificat. Cand ne-au deschis usa, am vazut ca nu aveau aproape nimic in tot spatiul deschis de 36 mp, doar acea masa blestemata si un frigider, parca. Fara alta mobila, fara covoare.
Si asa de 6 saptamani, la orice ora. Ziua nu le reprosez nimic la nici un zgomot, pentru ca e dreptul fiecaruia, dar la 3 noaptea deja e prea mult. Se culca numai la ore matinale 3-4-5 a.m. si parca face inadins. Am crezut la inceput ca poate varuieste, si isi muta scara...dar 6 saptamani ? M-am dus sa vorbesc amical insotita de tatal meu, care e matur si mult mai diplomat, sa explic ca ma deranjeaza noaptea, nu pot sa invat in nici un loc din casa, se aude si din dormitor cu usa inchisa( de adormit reusesc, pentru ca am o oboseala acumulata).... si la orice ziceam eu, ma contracara, cum ca "nu de la ei se aude", "de unde stiu eu ca ei sunt" si fraze din astea de copiii rasfatati care dau cu tifla. Am zis ca numai la ei era lumina la 3 a.m.,vecinii de deasupra mea inca nu s-au mutat, q.e.d.
I-am intrebat daca lor le-ar place sa merg pe gresie pe tocuri, sau sa sar coarda, sau sa scap oale "din intamplare", si mi-au spus ca nu i-ar deranja de loc. Atitudinea lor a fost impasibila. Am uitat sa precizez ca in perioada Craciunului m-au trezit pe la 6:45 cu muzica psihedelica si cantand mantre... ceea ce m-a trezit instantaneu(in mod normal ascult orice muzica, dar sunt curioasa cati ar fi suportat ceea ce auzeam eu, chiar au avut noroc ca sunt deschisa la orice sunete). Cu aceea m-am obisnuit dupa cateva zile. Mai mult ma ingrijoreaza sesiunea ce bate la usa (penultima din viata, sper), si faptul ca ziua sunt la servici, si noaptea nu o sa pot invata. Am incercat sa-mi pun casti in urechi cand invat, dar tot simt vibratiile de la taratul plasticului, va dati seama ce rezonanta. Legal, nu cred ca pot face nimic, nu ? Adica ar fi si culmea, sa reclam eu ca tulbura linistea noaptea, cand eu sunt cea care face vocalize ziua. Si totusi, dpdv etic, as vrea sa cred ca nu gresesc.

Vad ca am scris enorm, mi-am varsat oful, dar e singurul forum unde vad ca se ofera si solutii legale (in afara de acea lege 61 pe care am citit-o de atatea ori), si in plus sunt si normative din acestea de zgomot. Poate constructorul nu a respectat standardele si nu a izolat bine ? Hai ca taraitul plasticului pe gresie poate ma voi obisnui cu el in cativa ani....dar cu propria mea muzica ce sa fac?

Va multumesc anticipat pentru raspuns, cu stima,
R.S. (Timisoara)
Cel mai recent răspuns: ramo18tm , utilizator 15:45, 21 Ianuarie 2010
Cu toata stima,problema dumnevoastra trebuie tratata cu multa diplomatie si rabdare in relatia cu vecinii dumneavoastra.Intervalul de timp in care se poate face zgomot este 6-22 iar zgomotul facut peste ora 22 ar putea sa se soldeze cu amenda pt perturbarea linistii publice.Asta e viata cand se traieste la bloc,sau mai bine zis in ,,cutii de chibrituri".
Daca vecinii dumneavoastra spun ca nu ar avea probleme cand dumneavoastra va exersati vocea,atunci sunteti libera sa exersati in voie.Dar adaca vecinul de jos,va derannjeaza,sugerez o alta discutie diplomata pe tema zgomotului,dar daca nu se ajunge la nici un rezultat,aveti si dumneavoastra dreptul de a va fi respectat dreptul la liniste,in caz de incalcare un apel la 112 !
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
lukaci1, utilizator
Da, poate nu am fost prea explicita : am 4 vecini adiacenti : un apartament pe palier cu care am perete in perete dormitorul (cei ce mi-au batut la 9:20 a.m. ca ii deranjez), unul spre nisha de la bucatarie, care nu locuieste in el, unul deasupra care acum se muta si aud cum evolueaza de la amenajat la asamblat mobila (sper sa ne intelegem bine cand s-or muta definitiv) si al patrulea e cel de dedesubt, de la care aud tot. Sub el nu sta nimeni, si sunt curioasa cand s-o muta, cum va reactiona la zgomote, sunt sigura ca cel ce va sta dedesubt va resimti mult mai puternic. (a propos, tocmai e 1:00 a.m si iar s-au auzit mutari de trupe de dedesubt #-o ). Din punct de vedere etic eu am toata deschiderea, as vrea sa stiu legal daca exista ceva in ajutorul meu ca sa pot sa exersez, in limitele bunului simt. Spun asta pentru ca vecinul "de perete de dormitor" vad ca se simte lezat, inca nu am discutat problema, mi-e si frica sa-i abordez pentru ca s-ar putea sa ma ameninte, sau sa ma reclame. De cel de dedesubt nu imi fac probleme ca l-ar deranja cumva, doar mi-a spus clar ca pot sa fac orice, nu le pasa ! (asta poate ca sa nu am nici eu pretentii de la ei). Cunosc atatia muzicieni care exerseaza 8-10 ore pe zi la pian sau vioara , si nimeni nu le reproseaza nimic. Precizez ca nu e vorba de diletantism, aici e despre a-ti face meseria, recunoscuta.:sorry:
Ultima modificare: Joi, 21 Ianuarie 2010
ramo18tm, utilizator
Eu consider ca problemele expuse de dvs. nu sunt probleme legate de aplicarea legilor.Acesta probleme,in opinia mea,se pot rezolva prin discutii intre oameni,discutii in care dvs.aratati ce activitate aveti si stabiliti de comun acord cu fiecare un program,in situatia in care nu exista un comitet al asociatiei de proprietari.
Daca exista un astfel de comitet ales,vorbiti cu cei de acolo sa fie convocata o sedinta a proprietarilor,unde de comun acord stabiliti cu toti un program si pe care fiecare trebuieste sa il respecte.
Cu calm si cu bunavointa se pot solutiona toate problemele,fara a fi necesar sa se recurga la aplicarea legii.
Tebuieste sa existe intelegerea si tactul necesar.
ramo18tm a scris:

Hai ca taraitul plasticului pe gresie poate ma voi obisnui cu el in cativa ani....dar cu propria mea muzica ce sa fac?

Mi-a placut acest final. Daca o sa va obisnuiti cu zgomotul vecinilor, poate o sa va obisnuiti si cu muzica dv in cativa ani.=D>
Atat dv cat si vecinii va puteti reclama la politie la orice ora. Dar vecinii se mai schimba, se mai nasc copii, mai vin prieteni in vizita, chiriasi, etc. Nu cunosc multi prevederile legii si nu se poate trai permanent cu stresul ca cineva reclama.
Incepeti cu dv. prin a va face o izolatie fonica a apartamentului cu o firma specializata. Pana atunci, exersati mai putin sau nu mai exersati in casa. Apartamentul, asa cum este proiectat si construit, este spatiu de odihna, de locuit si nu punct de lucru, fie el si sala de concert.
O izolatie fonica foarte buna o sa va protejeze si de zgomotele produse de vecini.
Intre timp discutati cu vecinii, intrebati-i politicos daca-i deranjreaza muzica dv, ca o scuza si poate o sa aveti cat de cat intelegerea lor.
Inainte sa faceti alte cheltuieli sau sa aveti o intalnire cu comitetul executiv,va recomand asa cum a recomandat si R.gabi sa comunicati cu vecinii in tr-un mod diplomat si cu rabdare.Pana la urma.cei care vor auzi ceva de la dumneavoastra este doar cei 4 vecini de care dumneavoastra ati mentionat.
Nu sunt de acord cu domnul Adriantot ca in apartament,oamenii ar trebui doar sa se odihneasca si sa locuiasca.Indiferent de ce destinatie se ofera la spatiul de locuit de catre proprietar,cu totii trebuie sa traim !

Alte discuții în legătură

Programul de liniste maria.dinca maria.dinca buna ziua, va rog sa ma consiliati in urmatoarea speta : conform noii legi privind programul de liniste in bloc, inteleg ca est interzis sa faci zgomot de ... (vezi toată discuția)
Repetitii acasă, amenințare cu reclamație pentru zgomot IleanaLumi IleanaLumi Fetita mea este la liceul de arta ,canto clasic si pian,i se dau partituri ce trebuie sa le studieze acasa, ca si tema..ea canta in intervale de ore ce ... (vezi toată discuția)
In apartamentul vecin se exerseaza la pian sandra_cj sandra_cj Buna ziua, As dori sa va intreb ce se poate face din punct de vedere legal in urmatoarea situatie: locuiesc intr-un bloc cu mai multe apartamente; vecinii ... (vezi toată discuția)