avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoarele de caldura mai sunt obligatorii pana in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoarele de caldura mai sunt obligatorii pana in 2023?

Repartitoarele de caldura mai sunt obligatorii? Stau la bloc si saptamana aceasta m-am certat cu domnul administrator din cauza acestor repartitoare. Am incercat sa rezolv problema de cativa ani, nu s-a dorit montarea lor, s-a anuntat in octombrie ca sunt obligatorii pana la 1 ianuarie 2023, dar la noi tot nu se vrea montarea pana la aceasta data pe motiv ca nu mai sunt obligatorii pana la sfarsitul anului. Mi-a trimis administratorul un clip B1 TV de pe YouTube unde se vorbeste despre propunerea unei legi ce amana obligativitatea lor, dar clipul este de acum 3 saptamani, am cautat confirmarea stirii / anuntul ca a fost aprobata pe Digi 24 si Euronews Ro, dar la ei nu am gasit nimic legat de amanare. Stiti ceva despre aceasta lege, a fost aprobata, sau platim amenda daca nu le montam pana la 1 ianuarie 2023?
Cel mai recent răspuns: adrian-adm. , utilizator 10:38, 22 Noiembrie 2022
La acest moment e obligatorie montarea, aveți detalii în articol:
Dotarea cu contoare de căldură și apă caldă a apartamentelor din clădirile racordate la sistemul centralizat sau care au centrală, obligatorie până la 31 decembrie 2022
Deși în vara lui 2021 s-a stabilit că, până la sfârșitul aceluiași an, toate apartamentele racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică ar fi trebuit să aibă montate contoare pentru căldură și apă caldă, în decembrie a fost oficializată o lege prin care s-a stabilit amânarea termenului până la sfârșitul acestui an. În plus, printr-o ordonanță apărută vineri, pe lângă confirmarea termenului, a fost introdusă obligația dotării cu contoare individuale și pentru cei ce stau în imobile dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire, nu doar pentru cei din clădirile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică.

www.avocatnet.ro/articol_596...

Asta scrie în OUG-ul oficializat în 30 septembrie:
Art. 10
(5) În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
[ link extern ]

Trimiteți-i și dvs. aceste link-uri, poate pricepe.
Nu cred ca isi va schimba opinia. Cred ca va zice ca aceste informatii sunt din 29 septembrie, iar clipul B1 este din 26-27 octombrie, deci este un update, desi nu a fost preluata informatia de celelalte surse media. Deja mi-a zis ca "numarul de apometre care inca ar trebui montate la nivel de Bucuresti este urias, fizic nu exista capacitate a furnizorilor de a acoperi aceasta nevoie asadar cel mai probabil va avea loc o noua amanare" si ca "anul trecut legea de prorogare s-a publicat pe 29 decembrie". Se bazeaza pe aceasta posibila noua amanare in decembrie.
Daca ne dau amenda, pot face ceva sa ma protejez? Am vreun drept legal sa-i pun pe ei sa plateasca si amenda mea? Pentru ca de cate ori am vrut sa rezolvam problema, nu am avut suport nici de la ceilalti vecini, nici de la conducerea blocului. Inclusiv la inceputul lunii octombrie 2022, am anuntat pe forumul blocului obligativitatea montarii, au trecut vreo 6 saptamani fara sa se faca adunare generala sau programarea montarii, iar acum cateva zile m-am trezit cu anunt in care se specifica ca vom discuta aceasta problema anul viitor, dupa data de 1 ianuarie 2023.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Exista dispozitie in vigoare care impune obligativitatea instalarii de repartitoare de cost individuale
Mai exista o dispozitie care impune ca pana in 2027 repartitoarele de cost actuale sa fie inlocuite cu aparate cu citire la distanta
Pot da in judecata asociatia de proprietari sau comitetul blocului daca primesc amenda pentru ca nu au vrut sa montam repartitoare?
Ultima modificare: Vineri, 18 Noiembrie 2022
Rox_, utilizator
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca aveti un raspuns scris in acest sens, da. Sau martori care sa confirme refuzul, in fata instantei.

Alte discuții în legătură

De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. locuiesc ... mihail_cojocaru@yahoo.com mihail_cojocaru@yahoo.com De cand se aplica utilizarea repartitoarelor de caldura. Locuiesc intr-un imobil ( bloc ) 4 etaje iar asociatia de proprietari se opune aplicarii legii. ... (vezi toată discuția)
Administratorul blocului nu este de acord cu montarea repartitoarelor. anomism anomism Administratorul blocului in care locuiesc nu este de acord cu montarea repartitoarelor de caldura si nu inteleg motivul acestuia. Cf legii 121/2014 privind ... (vezi toată discuția)
Montare repartitoare de caldura elena.gheorghe15 elena.gheorghe15 Pot sa montez repartitoare de caldura in apartamentul in care locuiesc in conditiile in care Administratia si unii locatari nu doresc acest lucru? (vezi toată discuția)