avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Detin un apartament închiriat impreuna cu fiul meu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Detin un apartament închiriat impreuna cu fiul meu

Buna ziua ,
Detin un apartament impreuna cu fiul meu : eu am 10% si fiul meu 90% ( deci suntem coproprietari) Apartamentul este inchiriat, prin urmare amandoi depunem Declaratia unica si avand si alte venituri platim fiecare Impozit /venit si CASS., cand este cazul.
Tinand cont de faptul ca in 2023 impozitele pe chirii cresc ,nemaiexistand cota forfetara , doresc sa fac o optimizare fiscala .
Se poate ca printr-un act notarial sa trec tot uzufructul ( toata chiria ca venit) in contul meu , eu avand 10% acum ?Defapt eu iau toata chiria , eu fiind pensionara .
Dar sa trec un anumit procent in contul meu , sa zicem 40% si in contul fiului meu , restul 60% ? Este vorba despre cine incaseaza banii si procentul trecut in Declaratia unica .
Va multumesc
Se poate sa impart uzufructul .
Ultima modificare: Luni, 21 Noiembrie 2022
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Grama Cornel - Consultant fiscal , Consultant fiscal 20:27, 28 Noiembrie 2022
Da se poate , de altfel si Codul fiscal reglementeaza acest lucru :

" Norme art 124
(2) Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun pe cote-părți se repartizează între coproprietari proporțional cu cotele deținute de aceștia în coproprietate. Venitul net din cedarea folosinței bunurilor deținute în comun în devălmășie se repartizează în mod egal între proprietarii comuni.
Repartizarea venitului net conform prevederilor de mai sus se face în condițiile în care în contractul de cedare a folosinței se menționează că partea contractantă care cedează folosința este reprezentată de coproprietari.
În condițiile în care coproprietarii decid asupra unei alte împărțiri, se va anexa la contract un act autentificat din care să rezulte voința părților."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe venitul din inchiriere Age05 Age05 Avem un imobil dat spre inchiriere , declaratia unica sa depus pe numele sotului . Fiind amandoi proprietari am si eu obligatia de a depune declaratia sau ... (vezi toată discuția)
chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)
Cum aflu/calculez impozitul pe venitul global? apollo apollo M-ar interesa modalitatea de calcul a impozitului pe venitul global. Dominiciliul este in strainatate si singurul venit este cel din inchirierea apartamentului ... (vezi toată discuția)