avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 630 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Contract novatie
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Contract novatie

Un leasing financiar inheiat in 19.05.2008(un autoturism) a fost cedat in 01.12.2009, printr-un contract de novatie, unei alte societati,cu acordul societatii de leasing.
Cum inchid eu leasingul in contabilitate?
TVA-ul dedus la facturile ratelor de leasing ramane dedus,sau trebuie considerat nedeductibil ?
Amortizarea deductibila fiscal,lunar,ramane deductibila sau trebuie considerata nedeductibila la calculul impozitului pe profit ptr.tri.4 /2009 ?
Va rog,daca se poate,omonografie contabila de inregistrare a contractului de novatie.
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: camicami , utilizator 10:23, 22 Ianuarie 2010
La leasing, in speta dv. este vorba pe scurt de transmiterea contractului altei persoane. Adica, o terta persoana, se subroga in drepturile si obligatiile ce va reveneau conform contractului. Altfel spus , prea ceste drepturi si obligatii. Este o operatie facuta in primul rand din interesul societatii de leasing.
Pentru firma care a cedat contractul nu mai exista niciun drept , dar SI NICIO OBLIGATIE de la data cedarii. Atunci ce faceti cu soldul lui 167 ? Dar cu soldul din 213 ?
In opinia mea lucrurile trebuie tratate ca si cum ar fi fost o simpla inchiriere.
Anulati (stornati) inregistrarea intrarii mijlocului fix : 213 = 167
Corectati platile facute in contul ratei la leasing :
167 = 404 in rosu
612 = 404 pentru inregistrarea platilor ca pe o chirie.
Restul operatiilor - dobanda, asigurarea, eventuale diferente de curs - pot ramane la fel.
Calculul amortizarii trebuie corectat, in sensul anularii acestuia.
681 = 2813 in rosu
Atentie ! Eu am trecut doar conturile din clasa 6. Dar , daca ratele provin din anii anteriori, atunci - in loc de aceste conturi - trebuie folosit contul 117.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contari - reziliere ctr leasing miraj miraj buna am o societate care anul trecut a luat in leasing un vagon de tir si a achitat ratele pana in aug 2009 dupa care a inapoiat vagonul si a reziliat ctr de ... (vezi toată discuția)
Cont 167-cesiune leasing financiar bianchita bianchita In urma cedarii unei masini luata in leasing am in contul 167 suma de 12000 lei si ar fi trebuit conform scadentarului sa am 10000 lei.Ce inregistrare ... (vezi toată discuția)
Inregistrare leasing financiar soricanicoleta soricanicoleta la birou notarial se preia un contract de leasing financiar cum se inregistreaza facturile de leasing,pe factura apare capital si dobanda (vezi toată discuția)