avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... drept decizii SRL
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

drept decizii SRL

Buna ziua,

Un SRL cu 2 actionari 75%(nu este angajat) respectiv 25%(angajat al firmei).
In actul constitutiv este mentionat faptul:
- ca actionarului cu 75% ii revin atributiile de conducere a societatii
-ca administratorul societatii este o alta persoan(un angajat al societatii, nu este asociat).

Am rugamintea sa-mi spuneti care sunt drepturile in societate ale actionarul care detine 25% din partile sociale. Deciziile in firma trebuiesc luate in unanimitate sau e suficient sa decida actionarul majoritar sau administratorul.

Multumesc.
Daca in statut nu sta in mod explicit, ca deciziile se iau in unanimitate, asociatului cu cele 25% din partile sociale revine doar dreptul la dividende. Cel cu 75% poate decide singur.
Va multumesc pentru raspunsul anterior.

Va rog sa ma mai lamuriti in legatura cu un aspect :asociatul cu 75% prevazut in actul aditional are dreptul sa semneze contracte in numele firmei(reamintesc faptul ca el nu este angajat este doar asociat) sau acest lucru il poate face numai administratorul?

Firma este reprezentata in relatiile ei contractuale de administrator. Administratorul raspunde insa in fata Adunarii Generale a Asociatilor, unde se iau deciziile cu majoritate.
Faptul ca prin actul constitutiv i se dau artibutii de reprezentare asociatului se bate cap in cap cu numirea administratorului formal. In tot cazul, actul constitutiv nu produce efecte fata de terti, asa ca ar fi indicat ca actele sa fie semnate de administrator.

Asociatul minoritar are putine drepturi. El se poate opune unei decizii numai daca e in sfera actelor ce se iau cu unanimitate, in acest sens legea prevazand modificarea actului constitutiv, daca nu se prevede altfel in act. Inafara de asta, asa cum s-a spus, are dreptul la dividende, dar numai daca celalalt asociat decide sa le distribuie.

Deciziiile in societate se pot lua fie de administrator, fie de adunarea generala a asociatilor (mai precis, de asociatul majoritar cu putine exceptii). Legea si cu siguranta si actul constitutiv prevad anumite chestiuni ca fiind strict in competenta asociatilor, in vreme ce restul poate fi decis de administrator. Administratorul este cel care conduce societatea, asociatii fiind mai mult investitori.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt drepturile si obligatiile partenerului minoritar si majoritar functie de % detinute? Marius123 Marius123 As dori sa stiu daca legislatia prevede o scala de drepturi (ma refer la luarea deciziei in AGA, in capacitatea de a bloca anumite decizii luate de actionarul ... (vezi toată discuția)
Schimbare administrator dandolar dandolar Buna ziua. Intr o societate comerciala sunt doi administratori, unul fiind acționar majoritar cu 51% părți sociale, iar celălalt este acționar minoritar ... (vezi toată discuția)
Conditii schimbare administrator srl delia_enache delia_enache Buna ziua, In cazul unui SRL cu 3 asociati, asociatul majoritar fiind si adminstrator, care sunt conditiile de schimbare al administratorului, in situatia ... (vezi toată discuția)