avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ TEHNIC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ TEHNIC

Perioada somajului tehnic este luat in considerare ca vechime la calculul pensiei?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:28, 22 Ianuarie 2010
Buna ziua,
da..doar se platesc contributiile in continuare, chiar daca angajatul sta acasa.
Codul Muncii- Art. 52. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

Pe durata suspendarii contractelor individuale de munca, salariatii si pastreaza calitatea de salariat si de asigurat in sistemele publice de asigurari, dar aceasta perioada nu constituie vechime in munca.

Acest subiect il gasiti pe www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Vineri, 22 Ianuarie 2010
Angela D, Consultant resurse umane
Legea 268/2009 a modificat si completat OUG 28/2009 astfel:
Art. 2. -
...
(3) Perioada prevãzutã la alin. (1), pentru care salariatii ale cãror contracte individuale de muncã sunt suspendate si angajatorii acestor salariati sunt scutiti de plata contributiilor de asigurãri sociale datorate potrivit legii, constituie stagiu de cotizare fãrã plata contributiei.
...
(6) Prin sintagma contributii de asigurãri sociale se întelege contributia de asigurãri sociale, contributia de asigurãri pentru somaj, contributia de asigurãri pentru accidente de muncã si boli profesionale, contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, contributia pentru asigurãri sociale de sãnãtate, inclusiv contribuþia pentru concedii si indemnizaþii de asigurãri sociale de sãnãtate, datorate, potrivit prevederilor legale, atât de salariatii care beneficiazã de indemnizatia de minimum 75% din salariul de bazã corespunzãtor locului de muncã ocupat, prevãzutã la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile si completãrile ulterioare, cât si de angajatorii acestora, pentru respectivii salariati.
Cine plateste contributiile ? Societatea clar ca nu plateste contributii pentru ca este scutita de plata contributiilor aferente somajului tehnic.
Pop I a scris:

Cine plateste contributiile ? Societatea clar ca nu plateste contributii pentru ca este scutita de plata contributiilor aferente somajului tehnic.

1. In interventia mea de mai sus v-am citat din OUG 28/2009, asa cum a fost modificata de Legea 268/2009 si am si subliniat: constituie stagiu de cotizare fãrã plata contributiei.
2. Deci nu plateste nimeni contributia dar se considera stagiu de cotizare pentru toate fondurile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta somaj amaiana amaiana Buna ziua.Va rog sa- mi spuneti daca perioada de somaj tehnic-O.G.28/2009 se trece in adeverinta de somaj ca perioada cu contr.m-ca suspendat ... (vezi toată discuția)
Somaj tehnic adimicu adimicu Buna seara, Va rog sa-mi dati si mie informatii referitoare la somajul tehnic: pe ce perioada se acorda, daca imi afecteaza acordarea concediului de odihna, ... (vezi toată discuția)
Oug 28/2009 MARIA_c MARIA_c SOMAJUL TEHNIC DE 3 LUNI , IN BAZA OUG 28/2009, AFECTEAZA PENSIA SAU NU??? (vezi toată discuția)