avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Reducerea program de lucru 4 ore
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Reducerea program de lucru 4 ore

Reducerea program de lucru 4 ore, Buna ziua parinte a unui copil cu dizabilitate incadrat in gradul 1 de handicap in varsta de 11 ani, doresc sa va intreb in ce conditii pot beneficia ambii parinti de solicitarea reducerii programului de lucru?

In prezent eu lucrez parte-time ,aprobata de angajator pana la 18 ani, beneficient de stimulent de la Primarie in valoare de 675 ron, dar si sotia doreste solicitarea programului de lucru sa se ocupe de el in momentul in care sunt eu la munca.

Poate primi refuz de la angajator daca solicita reducerea program de lucru pentru echilibru familial si profesional pentru a avea grija mai multa pentru copilul nostru cu dizabilitate?

Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:44, 4 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Reducerea programului de munca se acorda numai unui singur parinte, potrivit art.32 alin.1 lit.a din OUG 111/2010.
Va multumesc pentru raspuns, dar ma refer fara sa primesc o indemnizatie, pe care o primesc eu, si a dat declaratie si celalalt parinte ca nu are program redus. Eu ma refer la faptul daca poate si sotia sa faca o cerere catre angajator de program redus, pentru echilibrul personal si profesional, si pentru a avea grija de copil cat timp eu sunt plecat la munca, cele 4 ore zilnice.Daca angajatorul ei poate intelege si exista vreun cadrul legal in acest sens, sau ramane la latitudinea lui? Va multumesc.
In codul muncii la art 118, art 7, la el ma refer...
Eu primesc indemnizatie potrivit art 32 alin 1 din oug 111/2010.Sotia doreste reducerea programului de lucru fara sa aiba indemnizatie, doar isi doreste reducerea programului.
Articolul 118

(1) Angajatorul poate stabili programe individualizate de munca pentru toti salariatii, inclusiv pentru cei care beneficiaza de concediul de ingrijitor, cu acordul sau la solicitarea acestora, care pot avea o durata limitata in timp.

(2) Programele individualizate de munca presupun un mod de organizare flexibil a timpului de munca.

(3) Durata zilnica a timpului de munca este impartita in doua perioade: o perioada fixa in care personalul se afla simultan la locul de munca si o perioada variabila, mobila, in care salariatul isi alege orele de sosire si de plecare, cu respectarea timpului de munca zilnic.

(4) Programul individualizat de munca poate functiona numai cu respectarea dispozitiilor art. 112 si 114.

(5) Orice refuz al solicitarii prevazute la alin. (1) trebuie motivat, in scris, de catre angajator, in termen de 5 zile lucratoare de la primirea solicitarii.

(6) Atunci cand programul individualizat de munca are o durata limitata, salariatul are dreptul de a reveni la programul de munca initial la sfarsitul perioadei convenite. Salariatul are dreptul sa revina la programul initial anterior incheierii perioadei convenite, in cazul schimbarii circumstantelor care au condus la stabilirea programului individualizat.

(7) Prin mod de organizare flexibil a timpului de lucru se intelege posibilitatea salariatilor de adaptare a programului de lucru, inclusiv prin utilizarea formulelor de munca la distanta, a programelor de munca flexibile, programelor individualizate de munca sau a unor programe de munca cu timp redus de lucru.

Ma refer la acest art 118 din codul muncii lit 7.

Va multumesc pentru lamuriri!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art.118 se aplica decat in situatia in care se alege un interval de timp in care sotia dvs se va duce la munca . Adica, in intervalul 8.00 / 20.00 va sta la munca 8 ore, cu mentionarea orei de venire si de plecare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama care duce copilul la gradinita, beneficiaza de un program adecvat din partea angajatorului? CRPO CRPO Exista vre-o lege cu referire la programul de munca al mamelor care isi duc copii la gradinita? Ma refer la orar. (vezi toată discuția)
Program flexibil kucsi kucsi Buna ziua ! La firma,care lucrez,recent am semnat un act aditional,in care se specifica,ca de la data de 01 a lunii urmatoare ,programul de lucru este ... (vezi toată discuția)
Program de lucru flexibil pentru salariații bugetari pe durata doctoratului Maylla Maylla Bună seara, aș dori să știu în baza cărui document legislativ: un salariat bugetar poate opta pentru un program de lucru flexibil/ personalizat (nu ... (vezi toată discuția)