avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna ziua, fiica mea este studenta si doreste sa se ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna ziua, fiica mea este studenta si doreste sa se angajeze ...

Buna ziua, fiica mea este studenta si doreste sa se angajeze pentru 2-4 ore. Angajatorul unde a depus cv i-a comunicat ca nu se mai incheie contracte part-time pentru studenti. I-a spus ca poate lucra doar daca isi deschide un pfa, o intrepridere individuala. Este posibil asa ceva?
Ce modalitati de angajare exista pentru un student (part-time)?
Multumesc frumos pentru raspuns
Cel mai recent răspuns: Florian59 , utilizator 11:05, 10 Februarie 2023
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este o afirmatie eronata.. c.i.m. cu timp partial se pot incheia cu orice persoana fizica,in conditiile legii , indiferent de calitatea acestuia , student, pensionar etc.
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Părerea mea e că îi spune asta din cauza taxelor salariale, care pentru un contract part time se plătesc ca pentru un contract cu minimul pe economie cu normă întreagă, dar suprataxarea nu se aplică și la contractele studenților. Spuneți-i asta, poate se răzgândește și o angajează.

Aveți detalii aici:
www.avocatnet.ro/articol_618...
Pentru salariații cu contracte individuale de muncă (CIM) cu timp parțial, contribuțiile sociale vor fi, din nou, plătite în raport cu salariul minim brut aferent unei norme întregi, și nu în funcție de numărul de ore lucrate efectiv, potrivit unei ordonanțe a Guvernului, publicate vineri în Monitorul Oficial. Această revenire a modului de taxare a contractelor part-time din perioada 2017-2019 se aplică veniturilor aferente lunii august 2022.
Schimbarea regimului fiscal se regăsește în OG 16/2022, ce aduce numeroase și importante modificări Codului fiscal, și presupune că, începând cu veniturile aferente lunii august 2022, pentru contractele part-time contribuția de asigurări sociale (CAS) și de sănătate (CASS) se vor raporta la salariul minim brut pe țară.
---
Modificările aduse suprataxării contractelor part-time nu se aplică:
- elevilor sau studenţilor, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;




Cornel Vasile a scris:

Este o afirmatie eronata.. c.i.m. cu timp partial se pot incheia cu orice persoana fizica,in conditiile legii , indiferent de calitatea acestuia , student, pensionar etc.

Deci ar fi posibilă încheierea pentru 2 ore. Înseamnă că angajatorul nu vrea să aibă nici o obligație față de angajat, motiv pentru care îl trimite sa își deschidă PFA. In codul fiscal sau codul muncii găsesc info despre c.i.m? Mulțumesc
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Așa m-am gândit și eu. Mulțumesc frumos!
Ultima modificare: Joi, 2 Februarie 2023
Manuela Rășină, administrator
In codul muncii gasiti detalii despre contractul individual de munca... in codul fiscal despre taxe.

Alte discuții în legătură

Contract de munca sau pfa? carmen_dida carmen_dida Buna ziua. Va solicit cateva lamuriri in legatura cu o situatie in care ma aflu. Lucrez ca instructor la o sala de fitness. Timpul pe care il petrec acolo este ... (vezi toată discuția)
Contract de munca full time ALY26 ALY26 Bună ziua.Sotul meu lucrează în cadrul armatei din anul 2005. Din anul 2014 lucreaza part time ca sofer cu contract individual de muncă. Acum patronul ... (vezi toată discuția)
Speta: un cetatean român este student in belgia. are sub 26 ... dijmarescu dijmarescu Speta: Un cetatean român este student in Belgia. Are sub 26 de ani. A primit o oferta de lucru part-time de la o firma din Romania. In cazul in care incheie ... (vezi toată discuția)