avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 322 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu ...

Locatarii dintr-un bloc doresc sa instaleze un lift (exista spatiu pentru lift, exista usi la fiecare etaj, dar fara motor si cabina etc.) va rog sa transmiteti repartizarea costurilor revin tuturor locatarilor ? cei de la parter si etajul I nu doresc sa contribuie , deoarece spun ca aceasta investitie nu este o reparatie. Asociatia are o oferta de la furnizor (15000 euro). Va rog cum trebuie sa repartizeze asociatia acest cost? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andryzs , utilizator 16:59, 3 Februarie 2023
Articolul 51
Adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște, cu acordul a două treimi din numărul total al proprietarilor din condominiu, asupra oricărei acțiuni vizând modernizarea condominiului, cum ar fi transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv, adăugarea de elemente noi, amenajarea corpurilor de clădiri destinate folosinței comune sau crearea unor astfel de corpuri, cu condiția ca ea să fie conformă destinației condominiului, cu respectarea legislației în vigoare.
[ link extern ]
Aceste cheltuieli se repartizeaza conform art. 85.

Articolul 85
Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociației cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreținere, service, reparații și, după caz, de consolidare, reabilitare, eficiență energetică, modernizare la părțile de construcții și instalații aflate în/și pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcției și în acordul de asociere: subsolul; conductele de distribuție și coloanele instalațiilor de apă, canalizare, încălzire, energie electrică; echipamente de echilibrare hidraulică a instalațiilor; casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalație de pe proprietatea comună; centrala termică proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deșeurilor menajere; structura de rezistență; fațadele; acoperișul și altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociației: salarii sau remunerații pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, îngrijitor, personalul care asigură curățenia etc.; indemnizații acordate membrilor asociației de proprietari ori persoanelor alese: președintele, membrii comitetului executiv și cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polițe de asigurări; cheltuieli cu produse și accesorii pentru curățenie, alte servicii administrative către proprietatea comună.

Atentie mare la partea cu "respectarea legislatiei in vigoare", vedeti la primarie ce inseamna avizarea acestei instalari de lift (certificat de urbanism) si ce costuri suplimentare presupune..
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2023
latka, moderator
Liftul vechi (cabina) exista insa fara motor, acesta va fi inlocuit cu unul nou (cabina, motor, panouri..) astfel de lucrare se incadreaza la Articolul 51 mentionat de Dvs. ? e vorba de inlocuire piese.

Totodata, se poate lua o hotarare AG prin care unii proprietarii (parter, etaj I) sa fie scutiti de aceste costuri ? si se poate lua inca o hotarare AG prin care repartizarea costurilor sa fie in mod egal / apartament ? si nu pe cota parte.
Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2023
andryzs, utilizator
Da, se încadrează, modernizati, puneți altul nou. Înlocuiți - " transformarea unuia sau mai multor elemente de echipament existent aparținând imobilului respectiv". Ce, puneți piese de schimb ( reparație) la cel vechi ?

În ce privește celelalte doua solicitări, nu au temei legal, ar însemna că hotărârea AG să fie ilegală.

Ultima modificare: Vineri, 3 Februarie 2023
latka, moderator
MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se distribuie costurile înlocuirii unui lift, și cum se împart cheltuielile în funcție de etaj? vasilica_f vasilica_f Buna ziua, La înlocuirea unui lift pe o scara a unui bloc de locuințe cum se distribuie costurile? Normal ar fi ca costurile sa se împartă pe numărul de ... (vezi toată discuția)
Cum e corect colega3 colega3 s a hotarat schimbarea liftului, cea mai mare parte din costuri se achita din chiria antenelor gsm de pe bloc. mai ramane de achitat de catre locatari suma de ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli cu reparatia liftului Pacolina9 Pacolina9 Buna ziua, as dori sa stiu cum este corect sa se repartizeze cheltuielile aferente reparatiei liftului. Este corecta repartizarea pe apartament sau pe numarul ... (vezi toată discuția)