avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum impiedic mostenitorii viitoarei sotii sa ma mosteneasca?

Ce solutii am, daca ma recasatoresc, ca mostenitorii viitoarei sotii sa nu participe la succesiunea dupa mine? Dar ea sa beneficieze de habitat in casa mea de la tara pe parcursul vietii ei? Mai am si jumatate de apartament(n-am facut partaj), asta ce regim are?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:01, 16 Februarie 2023
La impartirea bunurilor ce raman in urma dvs. participa doar rudele dvs., nu si ai sotiei, plus sotia in viata.
Pe aceasta, pe sotie, o mostenesc rudele dumneaei...
Dvs. aveti copii din alta casatorie sau cu aceasta viitoare sotie?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu aveti solutii.
Sotia dvs este mostenitor legal si rezervatar. Oricum va va mosteni, daca dvs decedati primul.
Iar la decesul sotiei, aceasta va fi mostenita de copiii ei.
Am copii din casatoria anterioara.

Ionut.ion a scris:

La impartirea bunurilor ce raman in urma dvs. participa doar rudele dvs., nu si ai sotiei, plus sotia in viata.
Pe aceasta, pe sotie, o mostenesc rudele dumneaei...
Dvs. aveti copii din alta casatorie sau cu aceasta viitoare sotie?


Acele intelegeri scrise incheiate in momentul casatoriei cum ca niciunul din soti nu are pretentii sa-l mosteneasca pe celalalt sunt respectate? Pot fi atacate? Unde se incheie, la notar?
Si , daca se incheie asa ceva, noua sotie trebuie sa paraseasca locuinta cand mor eu? (daca imi supravietuieste). Parca era ceva cu uzufruct viager dar nu stiu la ce se referea.

raluk0207 a scris:

Nu aveti solutii.
Sotia dvs este mostenitor legal si rezervatar. Oricum va va mosteni, daca dvs decedati primul.
Iar la decesul sotiei, aceasta va fi mostenita de copiii ei.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
DoruD a scris:
Acele intelegeri scrise incheiate in momentul casatoriei cum ca niciunul din soti nu are pretentii sa-l mosteneasca pe celalalt sunt respectate?


Sunt egale cu zero. Sunt lovite de nulitate absolută. Nu se pot face înțelegeri asupra unei moșteniri nedeschise încă (adică înainte de a fi murit cel despre a cărui moștenire este vorba, căci moștenirea se deschide prin moarte).
Convențiile matrimoniale (dacă la acestea vă referiți) nu pot să conțină renunțări la viitoarele moșteniri ale soților. Asemenea "înțelegeri" (clauze din convenție) ar fi nule absolut (în caz că ar exista vreun notar care ar accepta să le și scrie, mai întâi).

Moștenitorii dvs. sunt:
- soția... (dacă nu pleacă ea prima pe lumea ailaltă) - cu o cotă de 1/4 din moștenirea dvs.
- și descendenții dvs. (copiii dvs. indiferent dacă sunt din căsătorie ori din afara ei sau indiferent dacă sunt din prima ori din a "n"șpea căsătorie). Ei primesc, în mod egal, restul de 3/4 din moștenirea dvs.

Sunt moștenitori copiii defunctului, nu copiii altora!
Copiii viitoarei dvs. soții nu sunt copiii dvs. și ei nu vă vor moșteni. Dacă nu îi adoptați, ca să devină și copiii dvs. prin adopție, atunci nu au cum să "participe" la succesiunea după dvs. Dar ei își vor moșteni mama. Iar dacă mama lor va fi soția dvs. supraviețuitoare, atunci pătrimea ce va fi moștenită de ea din averea dvs. va trece apoi, la moartea ei, la copiii ei, dacă ceea ce ea a moștenit va mai exista în patrimoniul ei până la moartea ei. Sunt mulți de "dacă" până acolo...


Dacă vreți, puteți să faceți un testament prin care să lăsați copiilor dvs. nuda proprietate și soției dvs. uzufructul viager. Acest uzufruct, după cum îi sună și numele -"viager"- se va stinge la moartea titularului dreptului de uzufruct. Stingându-se prin moarte, nu va fi moștenit de copiii ei. La moartea ei, copiii dvs. vor deveni proprietari deplini asupra bunului pe care dvs. I-ați lăsat soției in uzufruct. Dacă ea moare prima, atunci testamentul dvs. devine caduc.
Ultima modificare: Joi, 9 Februarie 2023
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare vyo vyo Buna ziua! As dori sa stiu care este cea mai buna solutie in urmatorul caz. Sunt recăsătorita de aprox un an. Eu si sotul meu dorim sa cumpărăm o ... (vezi toată discuția)
Mosteniri treidecinci treidecinci Traiesc cu o femeie cu care nu sunt casatorit. Care este procedura - 100% sigura - ca dupa decesul meu ea sa poata continua sa traiasca in locuinta urmand ca ... (vezi toată discuția)
Mostenire Elena Adochitei Elena Adochitei Sunt casatorita de 10 ani.Sotul meu a mai fost casatorit si are 2 copii majori carora le-a lasat mostenire prin notariat apartamentul in care locuim in ... (vezi toată discuția)