avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Camere de supraveghere din magazine Buna seara, Am o ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Camere de supraveghere din magazine Buna seara, Am o dilema cu ...

Camere de supraveghere din magazine

Buna seara,

Am o dilema cu privire la camere de supraveghere , aflate in incinta magazinelor/centrelor comerciale.

1) Avand in vedere faptul ca, aceste echipamente surprind imaginea mea (informatii faciale, date cu caracter personal), comerciantul se supune GDPR cu privire la folosirea datelor cu caracter personal?
2) Are dreptul de folosire a acestor imagini (filmarea), in oricare din conditii, fara acordul meu?

Va multumesc si sper ca cineva sa ma poata edifica!
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:28, 14 Februarie 2023
1. Da.
2. Nu, dar nu incalca legea. Ati depistat dvs. imagini ale propriei persoane difuzate in media de vreun magazin.
Pentru orice nedumerire in plus, studiati informatiile de pe siite-ul autoritatii in domeniu.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
latka, utilizator
Prea va duceti cu gandul prea departe, dar, deh - avem drepturi...
Dar prea multe se fura de prin magazine ca sa nu-si puna oamenii camere de supraveghere. Dvs. nu ati vazut decat camerele, dar ce este in spatele lor, nu vreti sa stiti - si asta nu-i rau, ba din contra. Vreau sa spun ca masurile pe care le iau magazinele contra pierderilor prin furturi, costa foarte mult.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Fiecare entitate comerciala care prelucreaza date personale trebuie sa respecte regulamentul 679/ 2018.

Prin urmare, cata vreme sunt prelucrate date personale, fiecare enitate comerciala trebuie sa intocmeasca un set de politici si proceduri, si, totodata, sa adopte masuri tehnice si administrative, pentru a respecta datele personale.

Daca exista camere CCTV, in incinta magazinelor comerciale, in dreptul fiecarei camere trebuie sa fie afisata o pictograma, prin care va este adusa la cunostinta existenta acestora camere CCTV.

Prin urmare, cata vreme la intrare este facuta mentiunea ca exista camere CCTV, fiind afisat un link sau un cod QR, privind nota de informare privind utilizarea camerelor CCTV, respectiv catre Politica de confidentialitate, nu este nevoie de acordul dumneavoastra, in sensul de a fi utilizate acele camere CCTV.

Temeiul de drept este interesul legitim, in speta, aceste camere CCTV sunt folosite pentru a preintimpina savarsirea unor infractiuni, pentru a asigura securitatea bunurilor si a persoanelor.

Imaginea dumneavoastra este utilizata doar daca exista un temei de drept, in acest sens, spre exemplu, imaginilor sunt divulgate autoritatilor, in vederea cercetarii unei infractiuni de furt.

Exista persoane desemnate care au acces la camerele CCTV, de obicei sunt desemnate doua sau trei persoane, cu atributii in acest sens.

Va multumesc pentru raspuns.

Analizand continutul, reiese ca centrul comercial/entitatea cu personalitate juridica care efectueaza inregistrarea, fara acordul meu, m-a considera un infractor, in conditiile in care nu are mijloace probatorii impotriva mea, ceea ce aduce atingere demnitatii.
Am si cateva intrebari, daca se poate:
1) Pot fi considerat infractor, daca nu sunt probe impotriva mea?
Aici invoc art. 4 alin. 1 din Legea 135/2010 privind Codul de Proc. Penala.
2) Sunt filmat, pe motiv ca sunt suspect ca planuiesc comiterea vreunei infractiuni?
Fac din nou revenire la art. de mai sus.

In asemenea masura, inteleg ca doreste protejarea bunurilor/persoanelor afla in incinta, dar, cum am mentionat mai sus, faptul ca interesul legitim este preintampinarea infractiunilor de furt/acte cu violenta/talharie etc, aceste entitati cu personalitate juridica, catalogheaza orice cetatean care intra in incinta, chiar de la intrare, drept un infractor, si repet, fara a avea probatorii in cauza.

Pentru speta in cauza, ceea ce ma deranjeaza, este faptul ca, am avut neplacerea sa constat fapte ilegale (produse neconforme oferite vanzarii, carora le-am facut poze) si angajatii centrului comercial, repectiv paznicii, au fost foarte deranjati de actiunea mea, precum ca "nu am voie sa fotografiez in incinta, ca este interzis".
Inteleg sa fie interzis, cand imaginile pe care le surprind sa contina persoane/sunete si furnizate publicitatii, fara acord, dar, cand acestea contin numai ilegalitatea care face obiectul unei petitii catre autoritatile publice, evident, nu.
Aici, in favoarea mea, m-as putea prevala de art. 30 din Constitutia Romaniei, respectiv art. 11 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
Chiar si folosind imaginile in public, imi exprim opinia liber, transmit informatii si dezacordul, cu privire la practica comerciala ilegala, in vederea preventiei si informarii publicului larg, pentru a nu fi inselat, de exemplu, cu privire la produse neconforme.
Nu este catalogata defaimare, pe motiv ca, interesul legitim consta in apararea drepturilor in calitate de consumator, cetatean, drept civic.

In concluzie, eu trebuie sa accept sa fiu filmat, fiind considerat un infractor in incinta, dar pentru care nu au mijloace probatorii, dar ei care vand produse neconforme/expirate, eu, ca si consumator/cetatean, sa nu obtin probatorii impotriva lor!
Aici vorbim de o inegalitate in drepturi si obligatii.

Personal, acesta este unghiul din care privesc speta in cauza!
Scuzele mele, daca am fost rautacios!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
E atit de simplu, nu mai intrati in magazine, fiti extrem de rautacios, cu o proprietate privata. Daca nu va place casa cuiva, nu-l mai vizitati.

Nu exista nici o speta aici.
Ultima modificare: Marți, 14 Februarie 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa se demonteze o camera de supraveghere Radu Palu Radu Palu Buna ziua! Unde lucrez este o cladire catre strada, sub care trece intrarea din strada si da in spatele cladirii intr-o curte. In aceasta curte mai este o ... (vezi toată discuția)
Camere video pe holurile blocului! pot monta camere video pe ... usernew2021 usernew2021 Camere video pe holurile blocului! Pot monta camere video pe holurile blocului la etajele superioare strict pentru siguranta si protectie? Tin sa precizez ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere ... Victor din Apolodor Victor din Apolodor Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere si inregistrare, interioare si exterioare. Un colocatar (coproprietar) solicita ... (vezi toată discuția)