avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vânzare casa - preț neserios
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vânzare casa - preț neserios

Aș dori să mă ajutați cu ceva informații legat de prețul neserios și vânzarea unei case.

Dețin o mică cabana într-un sat din Mureș cu 400m de teren pe care aș vrea să o vând.

Cabana nu are acces la stradă se face printr-o curte comună, nu are apă, în interior nu este finalizată, iar pe exterior au început sa apară semne de degradare.

Prețul pe care am convenit cu un potențial client este de 7.000 euro, doar că notarul la care am fost nu dorește să ne facă actele deoarece suma este prea mică.

Terenul și cabana încadrându-se la peste 20k euro ca preț pe zona respectivă.

Am cerut informații sau soluții în acest caz, dar a zis că nu mă poate ajuta.

Chiar nu există nici o soluție?
Cel mai recent răspuns: mitabiciclista , utilizator 11:14, 17 Februarie 2023
Nu. Din nou: dacă prețul declarat de părți sau rezultat din expertiza este mai mic decât valoarea din grila notariala, taxele se percep la valoarea din grila.
Art. 4 din Ordinul MinistruluiJustiției nr.46/C/2012
(1)Pentru prevenirea evaziunii fiscale, notarul public are obligaţia de a cere părţilor să declare valoarea convenită în mod real pentru bunurile ce fac obiectul actelor sau procedurilor notariale, punându-le în vedere consecinţele nedeclarării valorii reale a tranzacţiei. În cazul în care notarul public are îndoieli cu privire la sinceritatea valorii declarate de părţi, poate refuza întocmirea actului printr-o încheiere motivată.
(3)Pentru autentificarea actelor care au ca obiect bunuri imobile, onorariul se calculează la valoarea declarată de părţi. În cazul în care valoarea declarată de părţi este inferioară valorii din expertizele cu privire la valorile orientative întocmite în condiţiile art. 771 alin. (4) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, onorariul se va stabili la această din urmă valoare.


raluk0207 a scris:

Nu. Din nou: dacă prețul declarat de părți sau rezultat din expertiza este mai mic decât valoarea din grila notariala, taxele se percep la valoarea din grila.


Partea acesta o știu și este în regulă.
Problema este că refuza în a facilita acestă vânzare pe motiv de preț neserios.

Care sunt soluțiile în a vinde acea imobil, având în vedere situația dată?

Din ce înțeleg ar trebui să mai încerc și la alt notar.

Dar nu cred că nu există niște variante legale pentru situații de genul acesta, pentru că probabil există multe situații când un cumpărător achiziționează un teren cu casa, dar cu scopul de a o demola și construi alta.
Da, e acceptabil ca în unele situații prețul sa fie mai mic decât cel din expertiza.
De exemplu, un apartament cu 3 camere. În expertiza e 45.000 euro, iar partile declara 39.000.
E mai mic, dar e cumva "pe acolo".
Dar dacă ar declara 5000 euro, nu vi s-ar părea cam... asa?
Cam cât de degradat poate fi un imobil, încât sa se stabilească un preț de 9-10 ori mai mic?
E doar un exemplu. Poate dvs sunteți de buna credință, dar nu îl puteți condamna pe notar ca se gândește la alte lucruri. Iar când primește vreo adresa de la parchet/politie prin care se solicita toate documentele care su stat la baza vânzării dintre X și Y, cam ajunge sa sufle și în iaurt.
Încercați și la alte birouri notariale.
Sau reconsiderati prețul.
Da așa e legea,nu puteți vinde pentru că nimeni nu plătește cât nu face în realitate.
Ultima modificare: Joi, 16 Februarie 2023
mitabiciclista, utilizator
Contactati alt birou notarial

Alte discuții în legătură

Vanzare apartament, taxe notariale ADINABODESCU ADINABODESCU As vrea sa imi vind apartamentul in care stau.Are 3 camere cf 1 la et.10/10.In grila notarilor am vazut ca pretul este undeva in jur de 38000 euro.Daca eu ... (vezi toată discuția)
Taxe notariale grig1953 grig1953 Vreau sa vand un apartament fiului meu cu pretul real de 20000 EURO. Bineinteles valoarea de piata a apartamentului este mult mai mare, dar pretul real cerut ... (vezi toată discuția)
Grile notariale exagerate Lucican2010 Lucican2010 Buna ziua, Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva? De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. ... (vezi toată discuția)