avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 517 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Persoanele care exercita profesii liberale platesc ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Persoanele care exercita profesii liberale platesc CASS 5,5% sau 6,5%

Buna ziua

Potrivit art. 257 alin.2 lit.a din legea 95/2006
Începând cu 1 iulie 2008, cotele prevazute la art. 257 vor fi urmatoarele:
ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%*), care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;

respectiv art.259 alin.4 din legea nr.95/2006 potrivit carora

(4) Persoanele care nu sunt salariate, dar au obligatia sa isi asigure sanatatea potrivit prevederilor prezentei legi, sunt obligate sa comunice direct casei de asigurari alese veniturile, pe baza contractului de asigurare, in vederea stabilirii si achitarii contributiei de 6,5%.

persoanele care exercita profesii liberale dar care nu sunt salariate platesc incepind cu 1 iulie 2008 cota de 5,5% cass sau tot 6,5% ??????????? :(
Cel mai recent răspuns: Georgeta U.A. , utilizator 22:49, 24 Ianuarie 2010
Danike se refera doar la cota datorată de angajat -salariat-.Eu ma refeream la persoanele care exercita profesii liberare care NU sunt angajati .
Legea nr. 95/2006, art. 257, alin 2:
Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 5,5%, care se aplică asupra:
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit ; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;

art 46 cod fiscal

Definirea veniturilor din activităţi independente

(1) Veniturile din activităţi independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală, realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activităţi adiacente.
Ultima modificare: Duminică, 24 Ianuarie 2010
danike, utilizator
Multumesc pentru raspuns .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie cass iulius dogan iulius dogan Buna ziua, Sunt un PFA inregistrat in iunie 2009 si am platit 5.5% CASS + 0.85% CM din venitul estimat pentru 2009. Pe langa venitul realizat pe PFA mai am ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari de sanatate 2009 pt. avocati Orwell Orwell Va rog tare mult sa ma ajutati in lamurirea unei probleme! Precizez inainte de toate ca am calitatea de avocat. Am fost la Casa de Sanatate unde sunt ... (vezi toată discuția)
"contributii sanatate" coltex coltex Buna! Stie cineva daca se schimba cota la sanatate la 14% de la 1 Ianuarie 2010; adica 7% angajator si respectiv 7% angajat. Multumesc! (vezi toată discuția)