avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Ce inseamnă, concret, "sub influență"?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Ce inseamnă, concret, "sub influență"?

Ce inseamnă, concret, "sub influență"?

Tocmai ce citisem Decizia nr. 365/RC/2020. Pe scurt, un șofer a fost prins, la un test de rutină, cu urme de cocaină în sânge. Acesta s-a apărat în instanță:
"nu prezenta urme ale influenței drogurilor, având toate funcţiile cognitive neafectate, elemente care fundamentează concluzia că acesta nu se afla sub influenţa drogului şi, prin urmare, capacitatea sa de a manevra vehicule nu era diminuată."
și
"de vreme ce norma de incriminare prevede expres că există infracţiune doar dacă conducătorul auto se află sub influenţa substanţei psihoactive (constând în diminuarea capacităţii de a manevra vehiculul pe drumurile publice în condiţii de siguranţă), iar nu şi în lipsa acestei influenţe, fapta reţinută în sarcina recurentului şi pentru care a fost condamnat definitiv nu este prevăzută de legea penală."

Mi se pare perfect acceptabil: individul nu era sub influența cocainei din moment ce cocaina nu îl influența. Logic, nu?

Cu toate acestea, Înalta Curte a decis că nivelul de intoxicație este irelevant, deci inculpatul încă era sub influență. Pe scurt, chiar dacă inculpatul consumase cocaină cu multe, multe zile înainte, și chiar dacă efectul cocainei ține numai în jur de o oră, și chiar dacă era clar oricui că individul era sobru/treaz, inculpatul era tot considerat sub influență.
Personal mi se pare absolut ridicol: este complet posibil să consumi o substanță azi, cu efect psihoactiv de, să zicem, câteva ore, și ajungi cu dosar penal peste o lună.

Pe lângă asta, se pare că Înalta Curte intră în contradicție cu dicționarul. Dacă nu ai nicio parte din comportament schimbat, niciun semn de intoxicare, nicio diferență între tine și cineva complet treaz și cu nimic în sânge, de ce ți se mai spune că ești "sub influență"? E destul de clar că nu ești sub influență în acest scenariu, chiar dacă în sânge ți-ar exista mici urme de substanțe psihoactive.

Voi ce păreri aveți?
Ultima modificare: Joi, 23 Februarie 2023
NzEwNWNjYT, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:37, 1 Martie 2023

latka a scris:
Art. 336 cod penal
...
Nu vedeti nici o diferenta ?

Ba da, evident. Însă nu văd legatura între această diferență și ceea ce discutam înainte.
Într-adevăr, legal, un șofer cu alcoolemia de 1g/l este pedepsit la fel ca un șofer cu câteva nanograme de urme de o oarecare substanță psihoactivă.
Nu vi se pare problematic? Ori că șoferul a consumat substanța cutare în urmă cu 3 zile (aceasta având efect psihoactiv de doar câteva ore) și acum este complet treaz, ori că a băut o sticlă întreagă de tărie la volan, acesta va fi pedepsit la fel.
Mai mult, un șofer cu alcoolemie <0.8g/l, însă încă beat, scapă mult mai ușor decât șoferul treaz cu substanța cutare descris mai sus.
Dacă încă nu observați problema descrisă, nu știu ce să zic - nu știu cum să o exemplific mai clar de atât.
Problema pe care o descrieti dvs. am remarcat-o, dar nu exista solutie din moment ce legea din Romania nu prevede un prag sau o alta posibilitate de a discerene in cazul persoanelor considerate "sub influenta substantelor psihoactive".

Aici discutam din punct de vedere legal, nu moral si ne raportam la ce exista. Orice instanta se raporteaza la legea in vigoare, Legea in Romania e facuta si modificata de catre parlament.
si alcoolul este o substanta psihoactiva; din fericire este si singura admisa la consumul alimentar. este si motivul pentru care alcoolul are doza limita legala: e O SINGURA SUBSTANTA.
celelalte sunt cu miile si inca se lucreaza la inventarea altora. ca sa poti determina cu precizie continutul dintr-o anumita substanta dintr-o solutie apoasa e nevoie de cca 2 ani de munca a unui intreg laborator, cu costurile necesare. daca in loc de apa e vorba de sange, inmultiti durata si costurile cu 3. e motivul pentru care s-a scris "sub influenta".
prin urmare, autoritatile si legislatorii se confrunta cu o problema economica pe care au nevoie sa o rezolve cu masuri administrative si de dictionar. fiindca este evident ca nu poti creste taxele la un asemenea nivel incat sa poti dezvolta in timp real metode de analiza.
aruncati o privire in dopajul din lumea sportului: acolo e varful de lance
Ultima modificare: Miercuri, 1 Martie 2023
adriandimitriu, utilizator
Totusi, daca alte state au gasit metode de a determina influenta, prin testare clinica, inseamna ca se poate, cu mai putine costuri. Deocamdata legea la noi e cum e.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis suspendat condus sub influenta psihoactive? alexandru13cozzmin alexandru13cozzmin Permis suspendat condus sub influenta psihoactive? Am dat probe de sange Am inteles ca daca imi platesc analizele ajung in termen de 30/45 zile! Am sanse sa ... (vezi toată discuția)
Thc la volan: testul la salivă nu reflectă ce am consumat, care pot fi consecințele? dropz1337 dropz1337 Bună ziua. Sunt un nou membru al acestei comunitati datorita experientei mele de aseara, 12 octombrie. Si anume, eram cu un amic si prietena lui in mașina ... (vezi toată discuția)
Am fost oprit de politie, mi s-a facut testul de alcool si a iesit ... georges44 georges44 Am fost oprit de politie, mi sa facut testul de alcool si a iesit zero, apoi testul de substante psihoactive unde mi-a iesit consum de cocaina, Am fost dus de ... (vezi toată discuția)