avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema descrisa ...

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un raspuns in problema descrisa mai jos.

Mentionez ca locuiesc intr-un bloc de apartamente cu 3 scari, in care cu exceptia unui locatar (care nu se afla la scara mea), toate apartamentele au centrala proprie de incalzire. Scara la care locuiesc este 100% debransata de la RADET, toate tevile de apa calda din apartamente fiind demontate. Mentionez ca la subsolulul scarii in care locuiesc a ramas doar teava principala cu apa calda (IZOLATA TERMIC) care alimenteaza cealalta scara unde este locatarul ne-deconectat de la RADET.
In aceste conditii, presedintele blocului si administratorul, obliga toti locatarii scarii mele la plata unei cote procentuale aferente partilor comune, in baza Ordinului Nr. 343 / 2010.

Spuneti-mi va rog daca acest Ordin mai este inca valabil, deoarece la Art.2 al prezentului ordin e mentionat ca acesta ar fi valabil doar pentru sezonul 2010-2011: "...pânã la începutul sezonului de încãlzire 2010-2011, se admite, numai pentru acest sezon de încãlzire, utilizarea în calculele de repartizare a unei cote procentuale aferente pãrţilor comune de 30%...".

Multumesc anticipat,

Daniel
Ultima modificare: Vineri, 24 Februarie 2023
Daniel CT, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 20:59, 9 Martie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule Latka ce nu este corect si de unde rezulta ca nu am citit norma?
Dupa inventariere unii au pastrat procentul ca rezultat al calcului rezultat la inventariere asta am spus. Au facut inventarierea si au 30% procent comun.
Apometru de plecare nu exista si nu ar putea fi instalat la o centrala termica de bloc nicioadata daca ai recirculare.
Presupunand ca exista 2 luni de vara cu consum de 100m3 apa calda si temperatura constanta a apei reci la sosire , temperatura contanta a apei calde la plecare si temperatura constant zi noapte constanta sa presupunem mereu fix 22 grade si tot nu ar iesi fix acelasi volum de gaz consuma fix din acest motiv : recircularea facuta si faptul ca apa calda nu a fost consumata fix la fel.(adica poate intr-o luna s-au consumat 100m3 odata toti) si in alta cate 1m3 la 5 ore.

Prin urmare destula precizie cum spuneti dv ramane deocamdata ceva neprecis 20% apa calda iarna si 80% cst caldura iarna ca asa au calculat unii in 1963 parca.
Din observatiile mele ar fi 30-35% iarna consum apa calda si 70-65% cost caldura asta comparand pretul apei calde vara cand este cald de minim 35 lei/m3 (asta pana in 2022) si minim 25lei/m3 iarna.

Si mai putin precizie este la contorul de gaz cu corector. Corectoul ajusteaza consumul numai in plus (pierdere) fata de consumul real arata de contorul cu rotite.
Ca e vara ca e iarna indiferent de temperatura fiecare m3 consumat inseamna un cost in plus pe corector.
Nu am gasit inca nici o autoritate care sa poata verifica corectorul. ANRSC nu stie nimic si pun operatorul de distributie sa explice.


Intrebare pentru Daniel CT
Presedintele este cel care este singurul bransat la 3 scari? Cel ramas bransat din acest motiv e multumit ca plateste 30% restul lumii pentru el.
Atata timp cat nu aveti nici o teva in bloc procentul comun trebuia sa fie 0%.
Faceti o sedinta si sigur schimbati predintele doar cu exemplul asta de calcul 30%

Mai cititi prin istoricul dl www.avocatnet.ro/forum/53717... .
@w_v_w_v
1. Pentru ultima data va rog sa va uitati in textul de la acel articol 2, 30% se aplica numai pentru iarna 2010-2011. Ce vreti mai clar de atit ?!? Suntem in 2023.
2. In centrala intra apa rece, ca sa fie incalzita. Nu conteaza ca intra cu debit variabil, se poate pune oricind apometru pe conducta de intrare a apei reci, sa vedeti ca se consuma. Apa aia care intra trebuie folosita, de catre cei care au nevoie de ea. Ca exista recirculare nu conteaza, apa aia calda, daca va curge numai pe inelul de recirculare si nu intra nimic din cea rece, inseamna ca isi va pastra aproape constant temperatura setata (sa zicem 45 de grade), adica nu se mai consuma gaz pentru incalzire, doar se invirte pompa de recirculare. Adica gaz se va consuma semnificativ atunci cind un consumator ia din inel si atunci va intra apa rece, scade temperatura pe inelul de recirculare si se consuma gaz, pentru a o aduce din nou la 45 de grade.

Se fac mai multe determinari, pe intervale finite de timp (sa zicem o saptamina) si se calculeaza un fel de consum de gaz mediu pe unitatea de volum de apa consumat.

Exemplu: prima saptamina, pentru dt=45-22=23 de grade s-a inregistrat pe apometru un consum de apa rece de X1 metri cubi si s-au consumat Y1 metri cubi de gaz. Deci pentru un metru cub de apa incalzita va rezulta cu regula de 3 simpla ca pentru un metru cub de apa incalzita avem Y1/X1 metri cubi de gaz

In saptamina a doua veti avea alte valori X2 si Y2 si tot asa in a treia Y3/X3 si in a patra Y4/x4

Atunci pentru a incalzi un metru cub de apa de la 22 la 45 de grade, vara, cind nu functioneaza incalzire, avem in medie un consum de gaz de : (Y1/X1 + Y2/X2+ Y3/X3 +Y4/X4)/4, asta la un dt de 23 de grade

Iarna (intr-o anumita luna) veti avea pentru, sa zicem un dt de 45-10 =35 de grade un consum de gaz mai mare cu 35/23 , adica inmultiti valoarea de vara cu raportul dt iarna /dt vara., pentru incalzirea aceluiasi metru cub.

3. Contorul de gaz cu corector nu stiu ce dihanie e ! Pentru centrala individuala am o conducta de alimentare generala pina la contor (si dupa) iar presiunea e reglata de un autoregulator, parca la 45 mbarg, iar pentru centrala mai exista un mic autoregulator care face gazul sa intre cu 20 mbarg la arzatorul din centrala. Nu stiu sistemul de alimentare la centrala de bloc pe care o aveti.
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2023
latka, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Centrala de bloc, defalcare consum gaz pentru apa calda mariancel mariancel Buna ziua, As dori sa aflu cum se calculeaza pretul apei calde in conditiile de mai jos. Exista o centrala de scara (12 apartamente) care produce si apa calda ... (vezi toată discuția)
Calcul cheltuieli incalzire-apa calda bloc social armo armo va rog sa-mi spuneti si mie cum se face repartizarea cheltuielilor aferente caldurii si apei calde intr-un bloc social ?, lege , normativ etc.... va multumesc ... (vezi toată discuția)
Valabilitate legi doina99 doina99 Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti si pe mine : Locuiesc intr-un bloc de 37 de ap., cu centrala proprie alimentata cu gaz, cu contor general pentru apa calda ... (vezi toată discuția)