avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Veniturile din chirii sa iau in baza de calcul a CASS ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Veniturile din chirii sa iau in baza de calcul a CASS la valoarea bruta sau neta?

Veniturile din chirii sa iau in baza de calcul a CASS la valoarea lor bruta sau la valoarea neta adica dupa scaderea impozitului datorat (asa ca de ex dobanzile bancare nete, efectiv incasate, dupa retinerea impozitului de catre banca)?
Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 4 Martie 2023
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 12:18, 4 Martie 2023
Venitul brut.
CASS-ul pentru veniturile din închirieri nu se calculează în funcție de valoarea lor concretă, ci în funcție de niște praguri. Aveți detalii cu exemple aici:
[ link extern ]

Ca să vă faceți o idee:
A. Dacă în 2023 ai obținut venituri cuprinse 6 salarii minime brute pe țară, inclusiv, și 12 salarii minime brute pe țară, vei plăti contribuția la sănătate pentru nivelul a 6 salarii minime brute pe țară. Se va lua în calcul valoarea salariului minim brut pe țară la data depunerii declarației unice.

Să luăm un exemplu pentru a înțelege mai bine. Dacă în anul 2023 ai obținut venituri din chirii de 24.000 de lei înseamnă că ai obținut echivalentul a 8 salarii minime brute pe țară. Însă vei plăti contribuția la sănătate aferentă doar pentru 6 salarii minime brute, adică 10% X 6 X 3.000 de lei = 1.800 de lei.
Pana sa ajungă la calcul și sa vadă efectiv cât va plăti, trebuie sa vadă în ce intervale se încadrează.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
N-am zis altfel :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cass din dobanzi bancare -declaratia unica DEBRA DEBRA Cum se calculeaza CASS din dobanzi bancare ca sa pot vedea daca depasesc sau nu plafonul de 12 salarii minim brute ? Din dobanda neta cumulata a depozitelor ... (vezi toată discuția)
Dobanzile bancare ptr stabilirea cass din venitul din investitii Alo2016 Alo2016 Buna ziua. Am 2 intrebari. 1) In determinarea venitului din investitii ptr stabilirea CASS se tine cont de dobanzile brute sau cele nete - efectiv incasate de ... (vezi toată discuția)
Stabilire cass pe venituri din investitii pf nesalariat Alo2016 Alo2016 Veniturile din dobanzi se iau in calcul ca suma efectiv incasata (banca retine impozitul de venit)? Obligatiunile de stat ale Romaniei sunt neimpozabile - ele ... (vezi toată discuția)